اهميت رعايت الگوي صحيح تغذيه در ماه مبارک رمضان
اهميت رعايت الگوي صحيح تغذيه در ماه مبارک رمضان
براي جلوگيري از عوارض روزه داري بايد الگوي صحيح تغذيه در ماه رمضان رعايت شود.
به گزارش روابط عمومي دانشگاه، مائده مظفري نيا؛ کارشناس ارشد تغذيه و رژيم درماني بيمارستان حضرت رسول (ص)، گفت: اگر در اين ماه تغذيه خوبي نداشته باشيم، روزه نه تنها کمکي به سلامتي نخواهد کرد بلکه مي تواند سلامتي فرد را تهديد کند.
وي افزايش چربي خون، اضافه وزن، يبوست و ضعف و خستگي شديد و اختلالات خواب و خلق و خوي را از عوارض عدم رعايت الگوي صحيح تغذيه در ماه رمضان برشمرد و افزود: در ايام روزه داري چيزي که حائز اهميت است زمان بندي غذاخوردن، نوع موادغذايي مصرفي، رعايت گروه هاي غذايي و دهيدراته نشدن بدن هستند.
مظفري نيا ادامه داد: نوع موادغذايي که در سحر خورده مي شود از لحاظ تامين انرژي و موادمغذي اهميت زيادي درجلوگيري از دهيدره شدن و ضعف و خستگي دارد و بايد مشابه ناهار يک وعده غذايي کامل باشد.
به گفته وي در اين وعده نبايد غذاهاي سرخ کردني و پر چرب مصرف شود. همچنين غذاهاي پر نمک، پر ادويه و چرب باعث تشنگي شديد در روز مي شوند؛ چون با مصرف زياد نمک و چربي غلظت اجزاي تشکيل دهنده اين مواد در خون بالا مي رود و بدن به عنوان يک مکانيسم دفاعي و تنظيمي منطقه، کنترل تشنگي را فعال مي کند تا با مصرف آب، غلظت اين مواد به حد نرمال برگردد.
اين کارشناس تاکيد کرد: مصرف زياد چاي و قهوه در وعده سحري نيز به علت خاصيت ادرارآوري توصيه نمي شود.
مظفري گفت: براي پيشگيري از افت سريع قندخون و گرسنگي زودهنگام، مصرف کربوهيدارت هاي پيچيده مثل نان سبوس دار، حبوبات و برنج قهوه اي يا برنج مخلوط با سبزيجات و حبوبات توصيه مي شود. به عنوان مثال انواع پلوهاي مخلوط با حبوبات و سبزيجات به همراه انواع گوشت و يا خورشت هاي کم چرب و کم نمک به همراه سالاد و سبزي خوردن و ماست براي وعده سحري مناسب هستند.
وي افزود: در روزه داري چون قندخون افت مي کند، بدن نياز به يک منبع انرژي به صورت گلوکز دارد تا کاهش قندخون در ساعت هاي روزه داري و ضعف را جبران کند؛ بنابراين خوردن يک غذاي سبک و در عين حال پرانرژي در زمان افطار توصيه مي شود.
مظفري يادآور شد: اگر فرد در افطار وعده حجيم و سنگين بخورد به علت اينکه زمان طولاني را گرسنه بوده، تندتر غذا مي خورد و مکانيسم سيري کندتر اتفاق مي افتد که همين موضوع سبب افزايش دريافت کالري وچاقي مي شود.
وي گفت: بايد در نظر داشت زولبيا و باميه و به طور کلي مواد شيرين و قندي از جمله حلوا و شله زرد در وعده افطار محدود مصرف شود به اين علت که فرد زمان طولاني را گرسنه بوده و اگر با يک موادغذايي شيرين افطار خود را باز کند باعث افزايش سريع قندخون و به دنبال آن افت سريع شده و فرد دچار يک هيپوگليسمي (افت خون) يا ضعف مجدد مي شود که در اين صورت اشتهاي فرد بيشتر و منجر به دريافت کالري بيشتر و چاقي مي شود.
به توصيه اين کارشناس مناسب است، براي شروع وعده افطار يا شکستن روزه مايعات گرم مثل آب يا چاي کم رنگ و يک واحد ميوه مثل ? تا ? عدد خرما ميل شود. به دنبال آن مي توانيد يک وعده کوچک و سبک مثل نان و پنير و سبزي، سوپ جو و سبزيجات، حليم بدون روغن همراه با دارچين، فرني، سيب زميني آب پز و تخم مرغ مصرف کنيد.
مظفري افزود: مصرف ميوه و سبزيجات هم در اين وعده مي تواند براي تامين آب و فيبر و ويتامين هاي مورد نياز و پيشگيري از يبوست مفيد باشد. بهتر است سبزيجات به صورت خام مصرف کنيد چون در اثر پختن سبزي ها درصد آب آنها کاهش مي يابد.
وي تاکيد کرد: خوردن آش هاي غليظ و چرب که مقدار زيادي پياز داغ و حبوبات دارد براي وعده افطار در افراد داراي مشکلات گوارشي دارند، توصيه نمي شود.
کارشناس ارشد تغذيه و رژيم درماني بيمارستان حضرت رسول (ص) با بيان اينکه حدود يک الي يک و نيم ساعت بعد از افطار شام ميل شود، ادامه داد: وعده شام هم مثل سحري بايد يک وعده غذايي کامل و شامل همه گروه هاي غذايي مانند نان و غلات، انواع گوشت، مرغ و ماهي، سبزيجات و لبنيات باشد. به عنوان مثال کوکو و کتلت کم روغن يا خوراک هاي مختلف به همراه نان سبوس دار و ماست يا دوغ و سالاد يا سبزي براي اين وعده مناسب است.
وي افزود: همچنين براي کساني که دچار اختلال خواب هستند پيشنهاد مي کنيم از نوشيدني هايي چون شربت خاکشير يا تخم شربتي يا آب ليموي تازه و عرقيجات بدون شکر استفاده کنند که هم منجر به هيدارته شدن بدن و هم بهبود کيفيت خواب آنها مي شود.
مظفري با بيان اينکه ميان وعده قبل خواب به عنوان تکميل کننده کفايت تغذيه در طول روز لازم است، يادآور شد: اگر فرد در طول روز از گروه لبنيات و ميوه و مغزيجات کم استفاده کرده در اين وعده جبران شود. همچنين مصرف بادام و مويز همراه با شير قبل خواب مي تواند، به بهبود خواب کمک کند.
به گفته وي براي تامين آب بدن و رفع تشنگي در ماه رمضان مصرف ? تا ? ليوان آب در فاصله افطار و سحر و استفاده از ميوه و سبزيجات بهترين نتيجه را دارد. اما نبايد مقادير بالاي آب را در زمان کوتاهي بنوشيد چرا که سيستم بدن شروع به دفع آن مي کند. بهترين روش براي مصرف آب به اين صورت است که در هر ساعت ? يا ? ليوان آب بنوشيد، با اين کار به بدن خود اجازه مي دهيد که مقادير مورد نياز آب را ذخيره کرده و کمبود آب بدن را جبران کند. در ضمن نوشيدن مايعات خيلي سرد براي سيستم گوارش مضر بوده و بهتر است آب را به صورت ولرم يا خنک بنوشيد.
مظفري در پايان يادآور شد: بهترين زمان براي فعاليت بدني با شدت متوسط بعد از سحر يا بعد از يک صرف يک افطار سبک توصيه مي شود.
پايان مطلب//
به گزارش روابط عمومي دانشگاه، مائده مظفري نيا؛ کارشناس ارشد تغذيه و رژيم درماني بيمارستان حضرت رسول (ص)، گفت: اگر در اين ماه تغذيه خوبي نداشته باشيم، روزه نه تنها کمکي به سلامتي نخواهد کرد بلکه مي تواند سلامتي فرد را تهديد کند.
وي افزايش چربي خون، اضافه وزن، يبوست و ضعف و خستگي شديد و اختلالات خواب و خلق و خوي را از عوارض عدم رعايت الگوي صحيح تغذيه در ماه رمضان برشمرد و افزود: در ايام روزه داري چيزي که حائز اهميت است زمان بندي غذاخوردن، نوع موادغذايي مصرفي، رعايت گروه هاي غذايي و دهيدراته نشدن بدن هستند.
مظفري نيا ادامه داد: نوع موادغذايي که در سحر خورده مي شود از لحاظ تامين انرژي و موادمغذي اهميت زيادي درجلوگيري از دهيدره شدن و ضعف و خستگي دارد و بايد مشابه ناهار يک وعده غذايي کامل باشد.
به گفته وي در اين وعده نبايد غذاهاي سرخ کردني و پر چرب مصرف شود. همچنين غذاهاي پر نمک، پر ادويه و چرب باعث تشنگي شديد در روز مي شوند؛ چون با مصرف زياد نمک و چربي غلظت اجزاي تشکيل دهنده اين مواد در خون بالا مي رود و بدن به عنوان يک مکانيسم دفاعي و تنظيمي منطقه، کنترل تشنگي را فعال مي کند تا با مصرف آب، غلظت اين مواد به حد نرمال برگردد.
اين کارشناس تاکيد کرد: مصرف زياد چاي و قهوه در وعده سحري نيز به علت خاصيت ادرارآوري توصيه نمي شود.
مظفري گفت: براي پيشگيري از افت سريع قندخون و گرسنگي زودهنگام، مصرف کربوهيدارت هاي پيچيده مثل نان سبوس دار، حبوبات و برنج قهوه اي يا برنج مخلوط با سبزيجات و حبوبات توصيه مي شود. به عنوان مثال انواع پلوهاي مخلوط با حبوبات و سبزيجات به همراه انواع گوشت و يا خورشت هاي کم چرب و کم نمک به همراه سالاد و سبزي خوردن و ماست براي وعده سحري مناسب هستند.
وي افزود: در روزه داري چون قندخون افت مي کند، بدن نياز به يک منبع انرژي به صورت گلوکز دارد تا کاهش قندخون در ساعت هاي روزه داري و ضعف را جبران کند؛ بنابراين خوردن يک غذاي سبک و در عين حال پرانرژي در زمان افطار توصيه مي شود.
مظفري يادآور شد: اگر فرد در افطار وعده حجيم و سنگين بخورد به علت اينکه زمان طولاني را گرسنه بوده، تندتر غذا مي خورد و مکانيسم سيري کندتر اتفاق مي افتد که همين موضوع سبب افزايش دريافت کالري وچاقي مي شود.
وي گفت: بايد در نظر داشت زولبيا و باميه و به طور کلي مواد شيرين و قندي از جمله حلوا و شله زرد در وعده افطار محدود مصرف شود به اين علت که فرد زمان طولاني را گرسنه بوده و اگر با يک موادغذايي شيرين افطار خود را باز کند باعث افزايش سريع قندخون و به دنبال آن افت سريع شده و فرد دچار يک هيپوگليسمي (افت خون) يا ضعف مجدد مي شود که در اين صورت اشتهاي فرد بيشتر و منجر به دريافت کالري بيشتر و چاقي مي شود.
به توصيه اين کارشناس مناسب است، براي شروع وعده افطار يا شکستن روزه مايعات گرم مثل آب يا چاي کم رنگ و يک واحد ميوه مثل ? تا ? عدد خرما ميل شود. به دنبال آن مي توانيد يک وعده کوچک و سبک مثل نان و پنير و سبزي، سوپ جو و سبزيجات، حليم بدون روغن همراه با دارچين، فرني، سيب زميني آب پز و تخم مرغ مصرف کنيد.
مظفري افزود: مصرف ميوه و سبزيجات هم در اين وعده مي تواند براي تامين آب و فيبر و ويتامين هاي مورد نياز و پيشگيري از يبوست مفيد باشد. بهتر است سبزيجات به صورت خام مصرف کنيد چون در اثر پختن سبزي ها درصد آب آنها کاهش مي يابد.
وي تاکيد کرد: خوردن آش هاي غليظ و چرب که مقدار زيادي پياز داغ و حبوبات دارد براي وعده افطار در افراد داراي مشکلات گوارشي دارند، توصيه نمي شود.
کارشناس ارشد تغذيه و رژيم درماني بيمارستان حضرت رسول (ص) با بيان اينکه حدود يک الي يک و نيم ساعت بعد از افطار شام ميل شود، ادامه داد: وعده شام هم مثل سحري بايد يک وعده غذايي کامل و شامل همه گروه هاي غذايي مانند نان و غلات، انواع گوشت، مرغ و ماهي، سبزيجات و لبنيات باشد. به عنوان مثال کوکو و کتلت کم روغن يا خوراک هاي مختلف به همراه نان سبوس دار و ماست يا دوغ و سالاد يا سبزي براي اين وعده مناسب است.
وي افزود: همچنين براي کساني که دچار اختلال خواب هستند پيشنهاد مي کنيم از نوشيدني هايي چون شربت خاکشير يا تخم شربتي يا آب ليموي تازه و عرقيجات بدون شکر استفاده کنند که هم منجر به هيدارته شدن بدن و هم بهبود کيفيت خواب آنها مي شود.
مظفري با بيان اينکه ميان وعده قبل خواب به عنوان تکميل کننده کفايت تغذيه در طول روز لازم است، يادآور شد: اگر فرد در طول روز از گروه لبنيات و ميوه و مغزيجات کم استفاده کرده در اين وعده جبران شود. همچنين مصرف بادام و مويز همراه با شير قبل خواب مي تواند، به بهبود خواب کمک کند.
به گفته وي براي تامين آب بدن و رفع تشنگي در ماه رمضان مصرف ? تا ? ليوان آب در فاصله افطار و سحر و استفاده از ميوه و سبزيجات بهترين نتيجه را دارد. اما نبايد مقادير بالاي آب را در زمان کوتاهي بنوشيد چرا که سيستم بدن شروع به دفع آن مي کند. بهترين روش براي مصرف آب به اين صورت است که در هر ساعت ? يا ? ليوان آب بنوشيد، با اين کار به بدن خود اجازه مي دهيد که مقادير مورد نياز آب را ذخيره کرده و کمبود آب بدن را جبران کند. در ضمن نوشيدن مايعات خيلي سرد براي سيستم گوارش مضر بوده و بهتر است آب را به صورت ولرم يا خنک بنوشيد.
مظفري در پايان يادآور شد: بهترين زمان براي فعاليت بدني با شدت متوسط بعد از سحر يا بعد از يک صرف يک افطار سبک توصيه مي شود.
پايان مطلب//
کپی لینک کوتاه: