رونمايي از گزارش منطقه مديترانه شرقي سازمان بهداشت جهاني در زمينه مولفه هاي اجتماعي سلامت و عدالت در نظام سلامت
رونمايي از گزارش منطقه مديترانه شرقي سازمان بهداشت جهاني در زمينه مولفه هاي اجتماعي سلامت و عدالت در نظام سلامت
به گزارش وبدا، اين گزارش تجزيه و تحليل دقيقي را در خصوص وضعيت نابرابري هاي بهداشتي و عوامل مربوط در منطقه مديترانه شرقي مانند مهاجرت، جنگ و کشمکش هاي داخلي، علاوه بر عوامل اجتماعي، سياسي و محيطي که بر سلامتي و رفاه در سراسر منطقه تأثير مي گذارند به همراه ليستي از توصيه هاي عملي و اقدامات اساسي در اين خصوص ارائه مي دهد.
کميسيون عوامل اجتماعي تعيين کننده سلامت در منطقه مديترانه شرقي با هدايت پروفسور مايکل مارموت از مرکز دستيابي به عدالت در سلامت دانشگاه کالج لندن، متشکل از متخصصان منطقه اي و جهاني در زمينه هاي مختلف بهداشت و توسعه است.
در گزارش اخير اين کميسيون که روز ?? فروردين ???? بصورت مجازي رونمايي و منتشر شد، سرفصل هايي از جمله نابرابري هاي بهداشتي در منطقه مديترانه شرقي، تاثير کوويد-?? بر نابرابري هاي بهداشتي، جنگ، درگيري هاي داخلي و پيامدهاي آن، مهاجرت، محرک هاي اقتصادي، فرهنگ و جامعه، تغييرات آب و هوا، محيط زيست، برابري در سلامت مادران، نوزادان و کودکان و آموزش، زندگي شغلي و کيفيت کار، سلامت در سالمندي، ايجاد محيط هاي سالم، سيستم هاي بهداشتي و نقش دولت ها در دستيابي به اهداف عدالت در سلامت شهروندان گنجانده شده است.
بر اساس اين گزارش، شيوع پاندمي کوويد-??، بار ستگيني را بر دستيابي به اهداف عدالت در سلامت در منطقه امرو متحمل کرده است.
اين گزارش بينش اساسي در مورد وضعيت نابرابري هاي بهداشتي در منطقه را فراهم مي کند و از کشورها مي خواهد براي مقابله با عوامل اجتماعي سلامت اقدام کنند تا روند رو به وخامت نابرابري را که تحت تاثير عواملي همچون بيماري همه گير کوويد-??، جنگ و کشمکش هاي پي در پي در منطقه، مهاجرت، چالش هاي زيست محيطي، نابرابري هاي جنسيتي و بيکاري کندتر کنند.
دکتر احمد المنظري مدير منطقه اي سازمان بهداشت جهاني در رويداد رونمايي از اين گزارش با بيان اين که هيچ دليل بيولوژيکي براي تفاوت شگفت انگيز در زندگي افرادي که در منطقه مديترانه شرقي وجود ندارد افزود: نابرابري هاي بهداشتي در اين منطقه از ابتداي زندگي مشهود است: نرخ مرگ و مير زير ? سال در کشور هاي منطقه بين ???-? در هر ???? تولد زنده است، اميد به زندگي در مردان از ?? تا ?? و در زنان از ?? تا ?? است. نابرابري در ميزان قدرت، پول و منابع غالب است و اينها مواردي هستند که ما از آنها به عنوان عوامل اجتماعي تعيين کننده سلامت يادمي کنيم و براي بهبود سلامتي مردم بايد به اين موارد بپردازيم.
مدير منطقه اي سازمان بهداشت جهاني WHO خاطرنشان کرد : شناختن نابرابري ها در سلامت و عوامل اجتماعي آنها به معناي عادلانه ساختن سيستم هاي اجتماعي و بهداشتي براي دستيابي به چشم انداز منطقه اي ما در مورد پوشش همگاني سلامت است. در اين مسير تضمين پوشش همگاني خدمات اساسي بهداشتي و ايجاد سازوکارهايي براي حمايت مالي براي محافظت از مردم در برابر پيامدهاي منفي سلامتي ضروري است و پايان دادن به تبعيض عليه زنان پيش شرط تعيين کننده هاي بهتر سلامت در هر جامعه است.
وي افزود: همانطور که اين گزارش نشان مي دهد ، تأثير COVID-?? نابرابري ها را افزايش مي دهد مگر اينکه اقدامات فوري و ويژه اي بر اساس سرفصل عدالت در سلامت اعمال شود.
اين گزارش ضمن درک اهميت تنوع در فرهنگ و مذهب، چگونگي رسيدگي جوامع به نابرابري هاي بهداشتي و موضوعات مربوطه ، از جمله جمعيت آواره و مهاجرت را بررسي مي کند و اذعان مي دارد که چگونه تفسير نادرست مذهبي مي تواند گروه هاي خاصي از بيماران را انگ بزند و نتايج بهداشتي ضعيف تري را به دنبال داشته باشد. اين گزارش ادعا مي کند که اعتقادات فرهنگي و اجتماعي که کليشه ها را گسترش مي دهند نيز مانع توسعه مي شوند و دامنه فرصت افراد براي دستيابي به پتانسيل سلامتي کامل را محدود مي کنند.
گفتني است در اين جلسه همچنين دکتر Tedros Adhanom Ghebreyesus مدير کل سازمان بهداشت جهاني، دکتر احمد بن محمد آل سعيدي وزير بهداشت عالي عمان و دکتر Ted Chaiban مدير منطقه اي UNICEF در خاورميانه و شمال آفريقا سخنراني کردند.
دکتر باقر لاريجاني نايب رييس کميته ملي پيشگيري از بيماري هاي غيرواگير و عضو کميسيون عوامل اجتماعي تعيين کننده سلامت در منطقه مديترانه شرقي و دکتر محسن اسدي لاري مديرکل همکاري هاي بين الملل وزارت بهداشت کشور نيز در اين جلسه به صورت مجازي حضور داشتند.
گزارش مورد اشاره در فايل زير قابل مشاهده است
کپی لینک کوتاه: