رئيس گروه طب سنتي دانشگاه علوم پزشکي ايران:
عارضه سوء مصرف زنجبيل و سير بسيار شايع شده است/ روغن بنفشه نقشي در پيشگيري يا درمان کرونا ندارد
دکتر اقباليان با رد برخي توصيههايي که به اسم طب اسلامي يا سنتي در فضاي مجازي صورت ميگيرد، هشدار داد عوارض ناشي از اين توصيهها تا مدتها سلامت افراد را دچار خطر و آسيب ميکند.
دکتر اقباليان با رد برخي توصيههايي که به اسم طب اسلامي يا سنتي در فضاي مجازي صورت ميگيرد، هشدار داد عوارض ناشي از اين توصيهها تا مدتها سلامت افراد را دچار خطر و آسيب ميکند.
به نقل از سرويس جامعه مشرق - با گذشت بيش از يک ماه از شيوع ويروس کرونا در کشور، حالا سيستم بهداشت و درمان ايران با تلاش همهجانبه و مجاهدت همه نيروهايش، توانسته به شرايطي پايدار در پايش و غربالگري عمومي براي مقابله با اين ويروس برسد. طي روزهاي گذشته نيز دکتر نمکي وزير بهداشت از متخصصان طب سنتي درخواست کرد تا به حوزه پيشگري و درمان ويروس کرونا وارد شوند.
در همين راستا، گروه طب سنتي دانشگاه علوم پزشکي ايران سامانه «نوبان» را براي کمک به مبتلايان يا افراد مشکوک به کرونا از طريق ارتباط با متخصصين طب سنتي دانشگاه علوم پزشکي ايران، راه اندازي کرده است.
خانم دکتر فاطمه اقباليان مدير گروه طب سنتي دانشکده طب ايراني در گفتگو با خبرنگار مشرق درباره اين سامانه ميگويد: با توجه به شيوع کرونا، سامانه تلفني نوبان جهت دسترسي آحادجامعه به متخصصين گروه طب سنتي راه اندازي شده است.
دکتر اقباليان افزود: در حال حاضر چند سامانه سراسري وجود دارد که کار غربالگري را انجام ميدهد و افرادي که نياز به ارجاع دارند را به سيستم بهداشت و درمان ارجاع ميدهند تا ارجاعات غيرضرور مردم کاهش پيدا کند. سامانه ???? هم اکنون اين غربالگري را انجام ميدهد.
طب سنتي، مکمل طب رايج است
رئيس گروه طب سنتي دانشگاه علوم پزشکي با اشاره به علاقه بسياري از مردم به رعايت دستورات طب سنتي و ضرورت ساماندهي اين حوزه، گفت: «در سامانه ???? اين خلأ وجود داشت و کارشناسان اين مرکز، در زمينه طب سنتي امکان مشاوره نداشتند. ما اين سامانه را راهاندازي کرديم تا مردم بتوانند از دستورات طب سنتي نيز بهرهمند باشند. در اين سامانه، همه پاسخدهندگان پزشک هستند و همه پروتکلهاي غربالگري وزارت بهداشت رعايت ميشود. ما ابتدا علائم اوليه کرونا را سوال ميکنيم و اگر کسي مشکوک بود و نياز به دريافت درمان دارويي و ارجاع به بيمارستان داشت، حتما ارجاع ميدهيم. در صورتي که نيازي به ارجاع نداشته باشد، توصيهها و تدابيري که لازم است چه براي پيشگيري و يا در مراحل اوليه ابتلا که علائمي را دارند و بايد در قرنطينه خانگي باشند، در کنار درمانهاي طب جديد، ما داروهاي طب سنتي را هم به آنها تجويز ميکنيم. کلينيکهاي مشخصي هم براي خدماترساني و ارائه داروهاي مورد نياز به اين افراد پيشبيني شده است.»
به گفته خانم دکتر اقباليان، اين سامانه به موازات و در کنار ديگر سامانههاي وزارت بهداشت بوده و متخصصان طب سنتي، توصيهها و خدماتي را به مردم ارائه ميکنند. اين سامانه براي آن دسته از افراد راه اندازي شده است که در کنار طب جديد، بيشتر علاقهمند به دريافت توصيهها و درمانهاي سنتي براي پيشگيري يا درمان ويروس کرونا هستند. در اين سامانه با باورهاي رايج و غلط درباره طب سنتي نيز مقابله ميشود و تمام توصيهها طبق نظر متخصصان و پزشکان ارائه شده و مورد تأييد دانشگاه علوم پزشکي ايران است. تمام پاسخگوهاي اين سامانه نيز پزشکان متخصص طب سنتي دانشگاههاي کل کشور هستند.
اقباليان با بيان اينکه درمان همزمان با روشهاي طب رايج و طب سنتي به کاهش همهگيري و بهبود سريعتر مبتلايان کمک ميکند، افزود: در کشور چين بيش از ?? درصد از بيماران کرونايي، در کنار طب رايج، درمان طب سنتي را هم دريافت کردند.
روغن بنفشه نقشي در پيشگيري يا درمان کرونا ندارد
وي درباره حواشي اخير پيرامون طب سنتي و باورهاي شکل گرفته در شبکههاي مجازي و برخي اقدامات صورت گرفته در اين حوزه گفت:
«بيماري همهگير يا همهگيري از دوران قديم هم وجود داشته، مانند حصبه و طاعون و ... در کتاب هم اين بيماريها و همهگيريها ذکر شده و توصيههاي درماني مختلفي هم براي آنها آمده است. اين توصيهها شامل پيشگيري هم هست از جمله اينکه در چه شرايط و مکانهايي شيوع و همهگيري بيشتر ميشود يا در زمان همهگيري، بايد در منازل ماند و توصيههاي پيشگيرانه و درماني ديگري که در اين زمينه وجود دارد. بنابراين، گرچه بيماري با نام "کرونا" در کتاب (کتب مرجع طب سنتي) وجود ندارد، اما بيماريهاي همهگير از قديم بوده و مبحث جديدي نيست. متخصصان طب سنتي هم با اين نگاه و براساس علائم اين بيماري، تطبيق ميدهند که اين علائم مشابه کدام بيماريهاست و طبق آن تجويز و درمان را شروع ميکنند.»
دکتر اقباليان با رد ادعاي ساخته شدن داروي کرونا در طب سنتي گفت: اينکه در طب سنتي چنين ادعايي شود که داروي درمان قطعي کرونا ساخته شده است، دروغ است و تا کنون نه در طب رايج و نه طب سنتي، چنين دارويي ساخته نشده است. داروها و درمانهايي که ما تجويز ميکنيم همگي بر پايه مباني طب سنتي و علائمي است که از اين بيماري مشاهده ميکنيم.
وي با رد تاثير روغن بنفشه در درمان يا پيشگيري از کرونا گفت: روغن بنفشه جزو داروهايي است که ميتواند در برخي افراد تب را کاهش دهد، اما قطعا در يک بيماري با پيچيدگي کرونا که به ريه و کليهها حمله ميکند و آنها را تحت تاثير قرار ميدهد، به هيچ عنوان نميتواند به تنهايي موثر باشد. ما برنامههاي جديتري براي درمان داريم، از جمله درمانهاي ضدويروس که مقالات علمي هم موجود است که اثرات آن را اثبات ميکند.
شيوع عارضه سوء مصرف زنجبيل، سياهدانه و سير
اقباليان با دستهبندي طب سنتي به دو گروه خوب و بد ميافزايد: بين طب سنتي خوب و طب سنتي بد تفاوتهاي وجود دارد و بسياري از مطالبي که امروزه تحت عنوان طب سنتي يا اسلامي گفته ميشود، در مخالفت و تضاد با مباني طب سنتي ايراني است و ضرر هم دارد. به عنوان مثال توصيه مي کنند که مردم بطور روزانه زنجبيل و سير مصرف کنند تا از کرونا در امان باشند. يکي از مباني طب سنتي، مباني مزاجي است. يعني تجويز دارو به افراد مختلف براساس مزاجهايي که دارند بايد صورت بگيرد و تجويز و توصيه به مصرف يک دارو با مزاج گرم - که در اينجا زنجبيل و سير از حالت غذا خارج شده و دارو محسوب ميشود - بطور مرتب، ميتواند عوارض داشته باشد و ما در حال حاضر در کلينيکهاي طب سنتي، با عارضه سوء مصرف (يا اور دوز) و مصرف بيرويه سير و زنجبيل و سياه دانه روبرو هستيم و به کرّات بيماران با اين عارضه به ما مراجعه ميکنند.
وي هشدار داد: سوء مصرف اين داروها، به عوارض بلند مدت از جمله آلرژيهاي پوستي و تنفسي و تغييرات نامناسب در مزاج افراد منجر ميشود. به همين دليل کساني که يک دارو را براي عموم مردم و بدون توجه به مزاج افراد توصيه ميکنند، و آن را درمان قطعي هم ميدانند، مطمئن باشيد که هيچ مبنايي در طب سنتي نداشته و هيچ بويي از علم هم نبرده است و سلامت مردم را تهديد ميکند.
توصيههاي عام براي همه مردم در روزهاي کرونايي
دکتر اقباليان اما توصيههاي عام براي عموم افراد در اين روزها داشت که به گفته ايشان، معتدل المزاج است و غالب افراد جامعه ميتوانند به آنها عمل کنند: استفاده از بعضي دمنوشها و غذاها براي تقويت سيستم ايمني از جمله اين توصيههاست. دمنوش رزماري، دمنوش سيب و به، استفاده از دمنوش آويشن و عناب جهت پاکسازي بدن، شربت ليمو (با ليموي تازه) بدن را در برابر حملات عوامل بيماريزا تقويت ميکند، مصرف نارنج به عنوان چاشني غذا هم موجب کاهش اضطراب ناشي از اين بيماري ميشود و هم به تقويت سيستم ايمني بدن کمک ميکند.
استفاده از رب ميوهها، از ديگر توصيههاي دکتر اقباليان براي اين روزهاست: استفاده از رب به، رب سيب و رب انار براي تقويت معده، قلب و سيستم ايمني بدن بسيار توصيه ميشود. اينها همه توصيههايي است که همه افراد جامعه ميتوانند استفاده کنند. در کنار آن، مصرف متعادل دارچين (به جز افرادي که به آن حساسيت دارند) براي عموم افراد نيز توصيه ميشوند.
به گفته خانم اقباليان، در مرکز مشاوره سامانه نوبان، جزوهاي هم روي سايت اين مرکز بارگذاري شده که در دسترس عموم مردم قرار گرفته و ميتوانند مطالعه کنند. (براي مشاهده اينجا کليک کنيد)
وي درباره دود کردن اسپند و عنبرنسارا و خاصيت آن نيز گفت: دود کردن جداگانه اسپند، کندر يا تخم گشنيز در حد متعادل آن به اندازه يک بار در روز و بسيار ملايم، توصيه ميشود.