• 1399/09/03 - 06:41
  • - تعداد بازدید: 3
  • - تعداد بازدیدکننده: 3
  • زمان مطالعه : 6 دقیقه
  • /ZFqWo

نسخه اي ايراني براي ضدعفوني اماکن و معابر عمومي

نسخه اي ايراني براي ضدعفوني کردن اماکن و معابر عمومي


اواخر سال ?? استارتاپي با هدف ساخت پوشش هاي تصفيه کننده آب و هوا در دل شتاب دهنده دانشگاه صنعتي شريف متولد شد. استارتاپي که شايد هيچ گاه فکر نمي کرد معضلي که براي حل آن پا به ميدان گذاشته باشد، روزي به مهم ترين و بزرگ ترين معضل همه جهان تبديل شود. اين روايت، ماجراي استارتاپي است که پوششي براي سطوح ساخته که هم خودش را استريل مي کند و هم قابليت تصفيه کنندگي و آلايندگي زدايي از خود نشان مي دهد. وقتي پروژه ساخت محافظ ضد ميکروبي و غيرفعال کننده ويروس، بعد از ? سال براي ورود به بيمارستان ها آماده شد، ويروس کرونا متولد شده بود. بررسي ها روي از بين بردن ويروس ها از جمله ويروس کرونا با اين محصول، نتايج بسيار خوبي را رقم زد. محلول غيرفعال کننده ويروس در دانشگاه علوم پزشکي ايران به صورت آزمايشي به کار گرفته شد و براي نخستين بار در کشور تعدادي از بيمارستان هاي محروم کشور به فناوري پوشش هاي محافظ ضد ميکروبي و ضد ويروسي مجهز شدند. در اين خصوص پرسش و پاسخ هايي که در گفت وگو با «اشکان سزا»، مخترع و يکي از موسسان استارتاپي از دانشگاه صنعتي شريف، انجام شده است در بخش زير آمده است :
ماجراي ساخت محصول محافظ ضد ميکروبي و غيرفعال کننده ويروس از کجا آغاز شد؟
تيمي از دانشگاه صنعتي شريف  فعاليت خود را در زمينه مقابله با عفونت هاي مقاوم آغاز کرد. عفونت هاي مقاوم يکي از بزرگترين معضلات جهاني مراکز درماني و بيمارستان ها هستند؛ به طوري که مرگ ناشي از عفونت درصد چشمگيري را بين بيماران به خود اختصاص داده است. ابتدا موفق به توليد پوششي براي سطح بر پايه نانو شدند که به صورت ذاتي مانع از رشد انواع باکتري روي سطح مي شد؛ محصول وابسته به نور مرئي بود که با روشن شدن لامپ و حضور نور، هم خودش را استريل مي کرد و هم عفونت هاي در هوا را از بين مي برد.  محصولي که توليد شد ، بيشتر براي تصفيه آلودگي هوا به کار برده مي شد و در قدم اول قرار شد که محصول در دانشگاه هاي علوم پزشکي و مراکز درماني و بيمارستاني براي مقابله با ويروس استفاده شود. جامعه هدف محصول هم مواردي بود که نسبت به آنتي بيوتيک و پيشگيري مقاوم شده بودند و حجم بالايي از مرگ و مير را شامل مي شدند. با گذشت زمان محصول وابستگي به نور را از دست داد و قابليت هاي ديگري هم به آن اضافه شد که بتواند سطوح را به عامل مقابله با باکتري ها تبديل کند. وقتي ويروس کرونا در کشور تشخيص داده شد، محصول کد اخلاق را از دانشگاه علوم پزشکي ايران اخذ کرده بود. محصول غيرفعال کننده ويروس در يک همکاري گسترده در سطح کشور با دانشگاه هاي علوم پزشکي، به صورت آزمايشي به کار گرفته شد و نتايج بسيار موفقي را رقم زد.
محلول غيرفعال کننده ويروس چه برتري نسبت به ساير ضدعفوني کننده ها دارد؟
اين محصول هم در زمان بسيار بالا، از سطوح محافظت مي کند و هم روي هوا اثرگذار است. تفاوت اين محصول با الکل و وايتکس در اين است که الکل و وايتکس بعد از تبخير شدن دوباره بايد استفاده شوند، اما ماندگاري اين محصول بسيار بالا است. دو هفته به عنوان زمان ماندگاري اين محصول تعريف شده است؛ اما ديده شده که در صورتي که سايش و شسته شدن سطوح در کار نباشد، محصول تا چند ماه هم ماندگاري دارد.
محصول غيرفعال کننده ويروس ايراني چگونه کار مي کند؟
اين محصول ? خاصيت دارد؛ نخست اينکه در حالت عادي غشاي پروتئيني بيروني ويروس را تخريب مي کند. خاصيت دوم محصول، فتوکاتاليز است که در معرض نور مرئي ويروس در برخورد با سطوح آسيب مي بيند.
استفاده از اين فناوري را به چه محصولات ديگري توسعه داده ايد؟
علاوه بر توليد محلول با اين فرمول، در صنايع نساجي هم وارد شديم. هدف از ورود به صنعت نساجي، توليد پارچه هايي بود که ويروس را غيرفعال کند. اين کاربرد در توليد ماسک و لباس کادر درمان استفاده مي شود. مسير توليد محلول و مسير توليد پارچه کاملا از هم مجزا است. در حوزه محلول از سمت داخل براي اخذ پروانه بهداشت و مجوز سازمان غذا و دارو وارد شديم؛ اما اين روند فوق العاده فرسايشي بود و فرآيندهاي اداري ? ماه به طول کشيده است.
در بخش پارچه براي اخذ تاييديه سلامت و ساير تاييديه ها از سمت مجوزهاي اروپايي اقدام کرديم. مسير اخذ مجوزهاي خارجي بسيار سريع تر بود و براي مثال هم اکنون ما مي توانيم در حوزه پارچه غيرفعال کننده ويروس به آلمان صادرات داشته باشيم. در حال حاضر منسوجات غيرفعال کننده ويروس، توسط کشورهاي محدودي توليد شده است.
پارچه ها توليد شده و با نام پارچه هاي ترمو باند يا اسپان باند که براي لباس کادر درمان استفاده مي شود، شناخته مي شود. فاز يک اين پروژه آماده شده است؛ اين فاز با سرمايه گذاري يکي از صنايع نساجي کشور قبل از کرونا به راه افتاد و هم اکنون پارچه لباس غيرفعال کننده ويروس به صورت انبوه توليد شده است. در حوزه توليد منسوجات غيرفعال کننده ويروس، به صورت انحصاري روي استانداردهاي بين المللي ويروس کار کرده ايم. در بسياري از محصولات مي بينيم که گفته مي شود اين محصول آنتي باکتريال است و در عين حال ويروس را هم مي کشد؛ اما اين گفته از نظر علمي اشتباه است؛ زيرا در عمل برخي از ويروس ها از باکتري ها مقاومت تر هستند. از اين رو در توليد اين محصول روي استانداردهاي جهاني مختص ويروس کار کرده ايم و محصولي در رده جهاني ساخته ايم.
در مسيري که طي شد از چه حمايت هايي برخوردار شديد؟
در اين سال ها که استارتاپ راه اندازي شد، در ابتدا متخصصان دانشگاه علوم پزشکي ايران زحمت بسياري کشيدند و به روش هاي مختلف از اين پروژه حمايت کردند. اخيرا هم متخصصان دانشگاه علوم پزشکي تهران در بحث تخصصي ويروس حمايت بسياري داشتند. همه اين حمايت ها باعث هدايت پروژه به مسير صحيح شد و در موفقيت امروز آن نقش مهمي دارند.همچنين استارتاپ داراي يک بخش ميکروبيولوژي بود که بخش مهمي از کار را تشکيل مي داد. بخش ميکروبيولوژي تيم توسط پژوهشکده ايمونولوژي و بيماري هاي عفوني دانشگاه علوم پزشکي ايران پشتيباني شد. اين پژوهشکده از چند سال قبل به صورت رايگان تست هاي ميکروبيولوژي را براي تيم ما انجام مي داد. اگر اين حمايت نبود اصلا اين استارتاپ شکل نمي گرفت. زيرا تست هاي  ميکروبيولوژي بسيار گران هستند و استارتاپي که به تازگي شکل گرفته قادر به پرداخت اين هزينه ها نيست. در اين باره دکتر مينائيان که از دانشمندان به نام در زمينه ايمونولوژي و بيماري هاي عفوني هستند حمايت بسياري داشته اند. بنابراين دانشگاه علوم پزشکي ايران با اين کمک ها در واقع به کارآفريني کمک کرد.
منبع: خبرگزاري فارس
 


 


  • گروه خبری : اخبار جایگاه
  • کد خبر : 328587
کپی لینک کوتاه:
کلمات کلیدی
مدیر سیستم
خبرنگار:

مدیر سیستم