• 1399/08/06 - 09:28
  • - تعداد بازدید: 15
  • - تعداد بازدیدکننده: 15
  • زمان مطالعه : 5 دقیقه
  • /Z3qWo
در گفتگو با مدير گروه تغذيه دانشگاه علوم پزشکي ايران مطرح شد

نقش غذا در سلامتي و پيشگيري از بروز بيماريها

کارشناسان بر اين باورند که غذا نقش مهمي در تامين سلامت فرد و همچنين پيشگيري از بروز بيماريها دارد. آن ها مي گويند ارتباط مستقيمي ميان رژيم غذايي ناسالم و ابتلا به بيماري‌ها وجود دارد، بنابراين افراد مي‌توانند با اصلاح الگوي تغذيه‌اي گامي مهم براي حفظ سلامت بدن خود بردارند. اين توصيه در روزهاي کرونايي از اهميت بيشتري هم برخوردار است، زيرا خوردن مواد غذايي مقوي موجب تقويت سيستم ايمني بدن شده و از ابتلا به کرونا پيشگيري مي کند.
در ادامه آشنايي با گروه هاي آموزشي دانشگاه علوم پزشکي ايران، گفتگو با دکتر شيما جزايري فرصتي شد تا در مورد اهميت تغذيه بيشتر بدانيم. او در رشته پزشکي تحصيل کرده و پس از اخذ مدرک دکتراي تخصصي علوم تغذيه، در سال ???? عضو عيات علمي دانشگاه علوم پزشکي ايران مي شود و در حال حاضر مدير گروه تغذيه است.
در ابتداي گفتگو لطفا مختصري در مورد تاريخ شکل گيري گروه تغذيه و رشته هاي تحصيلي که در اين گروه ارائه مي شوند، بفرماييد.
گروه علوم تغذيه دانشگاه علوم پزشکي ايران از اواخر سال ???? با مديريت دکتر مظهري از گروه اپيدميولوژي تفکيک شد و از مهر سال ???? شروع به پذيرش دانشجو در مقطع کارشناسي ارشد علوم تغذيه کرد. از سال ???? دوره دکتراي تخصصي علوم تغذيه هم راه اندازي شد. در سال ???? پس از انتزاع از دانشگاه علوم پزشکي تهران «علوم بهداشتي در تغذيه» و در سال ???? «تغذيه باليني» به رشته هاي مقطع کارشناسي ارشد اضافه شدند.
در حال حاضر چند داشجو در گروه تغذيه تحصيل مي کنند؟
در مقطع کارشناسي ارشد ?? دانشجو و در مقطع دکترا ?? دانشجو داريم. در سال جاري هم  ?? نفر دانشجوي ارشد  و ? نفر دانشجوي دکترا به ما اضافه مي شوند.
چند نفر هيات علمي داريد؟
در گروه علوم تغذيه هفت نفر هيئت علمي، ? نفر استاد، ? نفر دانشيار و ? نفر استاديار حضور دارند که علاوه بر آموزش دانشجويان، در بيمارستان ها هم فعال هستند.
فرموديد رشته تغذيه باليني در سال گذشته به جمع رشته هاي مفطع کارشناسي ارشد اضافه شد، فارغ التحصيلان اين رشته براي چه هدفي آموزش مي بينند؟
تأسيس اين رشته بر اساس نياز ما در بيمارستان ها انجام گرفت و هدف اين رشته در واقع تنظيم رژيم غذايي مناسب و مشاوره تغذيه براي بيماران بستري در مراکز درماني است. براي پذيرش دانشجو در اين رشته احتياج به همکاري تنگاتنگ با بيمارستان ها داشتيم که با تلاش‌هاي اعضاي گروه آقايان دکتر شيدفر و دکتر وفا و همچنين حمايت مسئولان دانشگاه اين تعامل شکل گرفت.
فعاليتهاي پژوهشي گروه در چه وضعيتي قرار دارد؟
در زمينه فعاليتهاي پژوهشي با بيمارستان ها و مراکز بهداشتي درماني همکاري هاي زيادي داريم. بحث تغذيه در بيماري ها به ويژه در بيماريهاي شايع مثل ديابت، بيماري‌هاي قلبي عروقي، افسردگي و کبد چرب را به صورت کارآزمايي‌هاي باليني بررسي مي کنيم و درمان هاي کمکي را تحت آزمايش قرار مي دهيم. نتايج اين کارآزمايي ها باليني منتشر و در موارد متعدد استفاده مي شود.
به طور کلي در گروه علوم تغذيه هر ساله ?? الي ?? طرح تحقيقاتي انجام مي شود. همچنين در سامانه کشوري علم سنجي اعضاي هيئت علمي سه نفر از اعضاي هيئت علمي دانشگاه علوم پزشکي ايران در جمع بيست نفر نخست رشته علوم تغذيه جاي دارند که به نسبت تعداد اعضاي گروه عدد خوبي است.
آيا بحران هايي مانند کويد ?? بر وضعيت تغذيه مردم جهان تاثير دارد؟
متاسفانه بحران کويد ?? وضعيت گرسنگي را در جهان بدتر کرده است. از طرفي توليد غذا تحت تاثير اين بحران قرار گرفته از طرف ديگر هم بحران هاي اقتصادي به دنبال کوئيد?? دسترسي خيلي از مردم را به غذا محدود کرده است. غذاي سالم و کافي بايد در اختيار همه باشد آنچه که ما به آن مي‌گوييم امنيت غذايي؛ خيلي از مردم جهان به دليل همه گيري کرونا ويروس امنيت غذايي ندارند. علاوه بر اين تغذيه سالم در پيشگيري، درمان و کنترل بيماري ها خيلي اهميت دارد، عوارض کويد ?? در افرادي که سوء تغذيه يا کمبود تغذيه دارند، شديدتر است.
تغذيه سالم چه ويژگي هاي بايد داشته باشد؟
اولين اصل در تغذيه سالم کفايت است يعني از همه گروههاي اصلي غذايي به اندازه کافي بايد استفاده شود. گروه هاي اصلي غذايي شامل نان و غلات، ميوه ها و سبزي ها، شير و لبنيات و همچنين مواد پروتئيني، حبوبات و مغزها هستند. اصل بعدي تعادل است؛ مصرف قند و شکر، چربي‌هاي مضر و نمک را بايد کم کنيم. تناسب در مصرف مواد غذايي و تنوع از ديگر ويژگيهاي رژيم غذايي سالم هستند. همچنين توجه به انرژي دريافتي و کنترل وزن و پيشگيري و درمان چاقي نيز بسيار مهم است.
مصرف مکمل هاي غذايي را توصيه مي کنيد؟ 
يکي از سوالات زيادي که از ما پرسيده مي شود اين است که آيا از مکمل ها غذايي استفاده کنيم يا نه. جواب اين است که اگر غذاي ما به اندازه کافي باشد، معمولا نيازي به مکمل ها نداريم. به جز چند استثنا. يکي از آنها ويتامين D است، چون اصولاً ميزان ويتامين D در منابع غذايي کم است، بنابراين توصيه مي‌کنيم که مکمل آن را همه مصرف کنند.
به عنوان سوال پاياني آيا مشکلي هست که بخواهيد با مسئولان دانشگاه در ميان بگذاريد؟
ضمن تشکر از مسئولان محترم دانشگاه، در حال حاضر يکي دو مسئله اصلي براي گروه تغذيه وجود دارد. متاسفانه هزينه ها خيلي بالا رفته، قيمت بالاي مکمل هايي که استفاده مي کنيم و هزينه کيت هاي آزمايشگاهي واقعاً ما را دچار مشکل کرده. شايد مجبور بشويم گرنت هاي پژوهشي را تغيير بدهيم که با هزينه هاي جديد يک مقداري همخواني داشته باشند. نکته بعدي اينکه براي توسعه فعاليتهاي پژوهشي به همکاري همه جانبه بيمارستانها و مراکز تحقيقاتي نياز داريم، البته تا کنون اين تعامل خوب بوده ولي انتظار بيشتري وجود دارد.
يک مشکل ديگري هم در گروه وجود دارد که به گونه اي دغدغه همه همکاران ما است و آن هم فضاي فيزيکي گروه در دانشکده بهداشت است. تهويه مناسبي ندارد و اين از نظر بيماري کرونا بسيار ما را نگران کرده حتي تا قبل از کرونا هم اين نگراني وجود داشت به هر حال کار کردن طولاني مدت در چنين فضايي احتمال خطر را بالا مي برد. درخواست داريم راه حلي براي اين مساله پيدا شود.

تهيه خبر: ابراهيم همتي
تنظيم: حسين دزفولي
عکس: داود نجفي
  • گروه خبری : اخبار جایگاه
  • کد خبر : 328551
کپی لینک کوتاه:
کلمات کلیدی
مدیر سیستم
خبرنگار:

مدیر سیستم