• 1399/05/25 - 04:14
  • - تعداد بازدید: 4
  • - تعداد بازدیدکننده: 4
  • زمان مطالعه : 7 دقیقه
  • /ZNVVo

نکوداشت بنيانگذار انستيتو روانپزشکي تهران انجام شد

آيين نکوداشت دکتر ايرج سياسي؛ بنيانگذار انستيتو روانپزشکي تهران و آغاز گر روانپزشکي مدرن در ايران با حضور جمعي از همکاران، شاگردان، دوستان، خويشاوندان و علاقه مندان اين استاد گرانقدر در دانشگاه علوم پزشکي ايران برگزار شد. 
به گزارش روابط عمومي دانشگاه، در تمام مدت چهار ساعته اين مراسم که پنج شنبه بيست و چهارم مرداد ???? برگزار شد، دکتر ايرج سياسي که به دليل همه گيري کوويد ?? در دنيا نتوانسته بود به تهران بياييد، از طريق فضاي مجازي همراه برنامه بود. برخي از ميهمانان نيز همچون او از همين طريق و برخي ديگر به صورت حضوري خود را به مرکز همايش هاي رازي رسانده بودند تا نقش کوچکي در پاسداشت مقام استاد داشته باشند.
مراسم با استقرار هيات رييسه و سخنراني دکتر مهرداد افتخار؛ مدير گروه روان پزشکي دانشکده علوم رفتاري و سلامت روان آغاز شد؛ وي در گفته هاي خود به بررسي فعاليتهاي پژوهشي دکتر سياسي در سه حوزه روانپزشکي، جامعه شناسي و علوم اجتماعي پرداخت. 
دکتر جليل کوهپايه زاده؛ رييس دانشگاه علوم پزشکي ايران نيز به عنوان سخنران بعدي از دست اندرکاران برگزاري مراسم تقدير کرد و گفت: براي من جالب است که انستيتو روانپزشکي تهران در چهل و اندي سال پيش بر مبناي تفکري که الان بر دانشگاه هاي نسل سوم حاکم است، پي ريزي شده تا در زمانه خود پاسخگوي سلامت اجتماعي مردم باشد.
وي با بيان اينکه متاسفانه ما از الگوهاي درست، به خوبي استفاده نمي کنيم، افزود: پاسداشت اساتيد در الگوسازي براي فعاليتهاي بعدي، از مواردي است که در دانشگاه علوم پزشکي ايران به آن توجه داريم.
در ادامه دکتر سيد وحيد شريعت؛ رييس دانشکده علوم رفتاري و سلامت روان در سخنان خود به تاريخچه انستيتو روانپزشکي تهران پرداخت.
دکتر کيومرث فرد؛ مدير اسبق آموزش انستيتو روان پزشکي تهران نيز در ادامه مراسم از نحوه آشنايي خود با انستيتو روانپزشکي گفت. از روزهايي که دانشگاه تهران او را به بهانه نداشتن رديف، نپذيرفت اما دکتر سياسي او را با آغوش باز پذيرفت.
دکتر احمد محيط؛ رييس اسبق انستيتو روانپزشکي تهران سخنران بعدي بود که در مرداد ???? به توصيه دکتر انوشيرواني براي همکاري با انستيتو روانپزشکي تهران به ايران مي آيد. وي مهرباني، فروتني و توان بالاي رهبري را مهم ترين ويژگي هاي دکتر ايرج سياسي مي داند.
دکتر محيط بعد از انقلاب ??، به پيشنهاد دکتر سامي وزير وقت بهداري، عهده دار ميراث با ارزش دکتر سياسي مي شود. به گفته وي دکتر ايرج سياسي تا اواخر سال ???? که در ايران بودند، حداقل هقته اي دو سه بار به انستيتو مي آمدند و ارتباط خود را با مجموعه حفظ کردند.
    
دکتر سيد احمد جليلي؛ رييس اسبق انجمن علمي روان پزشکان ايران نيز در فيلم ضبط شده اي که براي کميته اجرايي مراسم فرستاده بود، با اشاره به سوابق خاندان سياسي به ويژه دکتر علي اکبر سياسي از خدمات ارزنده دکتر ايرج سياسي در انستيتو روانپزشکي تهران به نيکي ياد کرد.
در ادامه فيلم سخنان دکتر جعفر بوالهري؛ رييس سابق دانشکده علوم رفتاري و سلامت روان در مراسم به نمايش گذاشته شد. فردي که در سال ???? به رياست انستيتو روانپزشکي تهران منصوب مي شود و با پيگيري او در سال ???? انستيتو با حفظ نام خود به «دانشکده علوم رفتاري و سلامت روان» تبديل مي شود.
دکتر مريم رسوليان نيز که در سالهاي قبل مديريت گروه روان پزشکي اين دانشکده را به عهده داشت، در سخناني به اهميت سلامت رواني اجتماعي اشاره کرد و گفت: با وجود توجه ويژه يه اين موضوع در ده سال اخير، به نظر مي رسد هنوز به جايگاهي که دکتر سياسي در مدت دو - سه سال  رسيدند، نرسيديم.
وي با بيان اينکه اين به معنا نيست که از اهميت ارزش فعاليتهاي پژوهشگراني که در اين حوزه کار مي کنند از جمله خود من، بخواهيم کم کنيم، افزود: بايد فکر کرد که چه شد در سال هاي ???? و ???? اين رويکرد به اجرا رسيد اما بعد از انقلاب ادامه پيدا نکرد.
دکتر رسوليان گفت: متاسفانه براي اجراي آنچه که دکتر سياسي در ذهن داشت، زمان کافي نبود و حرکت ايشان نهادينه نشد اما از بين هم نرفت و پاک نشد. برگزاري اين بزرگذاشت با اين تاخير هم نشانه همين است که نهالي که ايشان کاشتند همچنان در حال رشد است.
 سخنران بعدي دکتر ميرمحمدف ولي مجد تيموري از شاگردان استاد سياسي بود. وي از روزگاري ياد کرد که به دست و پاي بيماران رواني زنجير مي زدند و با آمدن روانپزشکي مدرن به کشور توسط دکتر ايرج سياسي اين وضعيت تغيير کرد. 
دکتر مجد با اشاره به اخذ موافقت وزارت علوم براي آموزش دوره دستياري در انستيتو روانپزشکي تهران که خود از اولين دانشجويان اين دوره بود، گفت: بعدها رشته هاي مختلفي مانند روانشناسي درمان، روان پرستاري و دکترا تخصصي روانشناسي نيز راه اندازي شدند.
وي افزود: دکتر سياسي قصد داشتند مراکز روانپزشکي را در ساير شهرهاي کشور نيز داير کنند، در تبريز، اهواز، کرمان، شيراز و ...
دکتر فريدون سياسي برادر کوچکتر دکتر ايرج سياسي تنها عضو خاندان سياسي بود که در مرکز همايش هاي رازي حضور داشت. او که خود استاد بازنشسته دانشگاه تهران و از پايه گذاران علوم تغذيه در کشور است، مهرباني، ساده زيستي، پرکاري و همچنين علاقه به شعر و ادبيات فارسي را از ويژگي هاي بارز برادرش دانست.
وي با بيان اينکه ايرج پرکاري را از پدر به ارث برده، اظهار کرد: وقتي از او پرسيدم چرا روانپزشکي خواندي؟ گفت به دو دليل. اول اينکه به جامعه و ملت خودم علاقه مند بودم و دوم اينکه پدر من هم روانشناس بوده است.
وي افزود: ايرج همواره شنونده خوبي براي درد و دل هاي ديگران بوده و سعي مي کند، مشکلاتشان را برطرف کند و بدون اينکه کسي بداند به افراد نيازمند کمک مي کرد.
در لحظاتي پاياني مراسم نوبت به دکتر ايرج سياسي رسيد. وي در ابتدا از همه حاضران و دست اندرکاران مراسم به ويژه آقايان دکتر نصر اصفهاني و دکتر جلالي تشکر کرد و صحبت هاي خود را با خاطرات نحوه پيوستنش به انجمن توانبخشي ايران آغاز کرد.
وي اظهار کرد: وقتي دکتر شيخ الاسلام زاده انجمن توانبخشي را براي معلولين پايه گذاري کرده بود، براي بيماران رواني و معتادين برنامه اي نداشت، بنابراين از من خواست به ايران بروم و برنامه و راهکاري براي اين کمبود ارائه دهم. من به ايران آمدم. پس از مدت کوتاهي يک برنامه نسبتا ساده اي تهيه کردم و براي ايشان بردم. البته ?? دقيقه براي ملاقات به بنده وقت داده بودند اما صحبت ما دقيقا ? ساعت طول کشيد. در اين سه ساعت ما با هم يک الفت دائمي پيدا کرديم. وجه مشترک ما دو چيز بود يک عشق به وطن و دوم عشق کمک به هموطنان؛ اين عشق وجه مشترک ما بود. بدون شک همه کارهايي که من توانستم انجام بدهم بدون کمک ايشان و همراهي ايشان امکان پذير نبود.
وي افزود: به ياد دارم براي معرفي من به عنوان قائم مقام وزير همه مديران عامل استانها را دعوت کرده بود و آنجا گفت، از اين به بعد حرف دکتر سياسي حرف من است.
دکتر سياسي گفت: برنامه ما با شش نفر شروع شد، من و آقايان دکتر ابوالقاسم تهراني، دکتر کيومرث فرد، دکتر علي شمعي، دکتر جواد رازاني و دکتر جمشيد احمدي هسته اوليه انستيتو پزشکي تهران را تشکيل داديم.
وي خاطرنشان کرد: از دکتر شيخ الاسلام زاده سه تعهد گرفته بوديم. اول اينکه کسي در کار ما دخالت نکند، دوم اينکه تمامي مديران عامل استان ها با ما همکاري کنند و سوم اينکه محدوديت مالي نداشته باشيم.
دکتر سياسي افزود: در آن زمان بيمارستان هاي رواني شامل بيمارستان رازي در تهران با ???? تخت که هميشه بيش از ? هزار نفر بيمار داشت، بيمارستان همدان، اصفهان، کرمان و مشهد که هر کدام  ??? تخت داشتند؛ بيمارستان مشهد تنها بيمارستاني بود که دو نفر روانپزشک داشت يعني حدود سه هزار تخت براي سي ميليون جمعيت. جمعا ??? روانپزشک در ايران فعاليت داشتند و از اين تعداد ??? نفر در تهران و فقط ?? نفر در ساير استانها بودند.
وي ادامه داد: براي درمان افراد معتاد در تهران بيمارستان ونک بود با ??? تخت، رضاييه با ?? تخت و مراکز ديگر با تعداد تخت کمتر يعني جمعا ??? تخت براي بستري وجود داشت. از لحاظ نيروي انساني هم، افراد آموزش ديده بسيار کم بودند. 
دکتر سياسي گفت: با شناخت از اين کمبودها در کشور بعد از پذيرش مسئوليت با شور و شوق کار شروع شد و به برنامه اي بلندپروازانه براي ارائه خدمت در سراسر کشور فکر مي کرديم. کارهايي که انجام شد، آنقدر زياد است که ارائه آنها در اين فرصت محدود امکان پذير نيست.
بنا براين گزارش در پايان اين آيين، سرديس دکتر ايرج سياسي رونمايي شد و لوح گراميداشت مقام شامخ اين استاد گرانقدر به امضاي ساير اساتيد، دوستان و شاگردانش رسيد.
خبر: دزفولي

  • گروه خبری : اخبار جایگاه
  • کد خبر : 326713
کپی لینک کوتاه:
کلمات کلیدی
مدیر سیستم
خبرنگار:

مدیر سیستم