پيام رئيس دانشگاه علوم پزشکي ايران به مناسبت روز جهاني داوطلب
پيام رئيس دانشگاه علوم پزشکي ايران به مناسبت روز جهاني داوطلب
?? آذرماه يا ? دسامبر روز جهاني داوطلب است، روزي که به منظور پاسداشت فرهنگ داوطلبي به اين موضوع اختصاص داده شده است. در يک دههي گذشته و با رونق گرفتن توجه به گفتمان سلامت اجتماعي شده، توجه به داوطلبي و استفاده از مشارکت مردمي، که البته از ديرباز بخشي از فرهنگ نظام سلامت در ايران بوده، نسبت به گذشته بيشتر شد.
برنامههاي الگو چون داوطلبان و سفيران سلامت که منجر به ارتقاء سهم مردم در ارتقاي برنامههاي بهداشتي مبتني بر آموزش، توانمندسازي و پيشگيري گرديد، رشد سهم نيکوکاران در ساخت و توسعهي مراکز بهداشتي- درماني و به ويژه همياري نظام سلامت در همهگيري کوويد ??، و ارتقاي مشارکت و همگامي سازمانهاي مردم نهاد سلامت با دانشگاههاي علوم پزشکي و وزارت بهداشت نمونه هايي از حضور موثر داوطلبانه مردم و نهادهاي مردمي در ارتقاي سلامت جامعه است. اکنون بر همگان روشن و آشکار شده که ارتقاي سلامت امري محدود به نظام سلامت نيست و براي رشد شاخصهاي آن به يک رويکرد اجتماعي، همهجانبه، مبتني بر همکاري بينبخشي و در حضور مداوم نظارت و مشارکت مردمي نيازمنديم.
حضور داوطلبانهي مردم که البته در سايهي سامانيابي و نظاممندي در قالب برنامههاي مشخص يا در چارچوب تشکيل سازمانهاي مردمنهاد و نيکوکاريها ميتواند صورتي سازندهتر و همافزاتر داشته باشد فوايد و سودمنديهاي زيادي براي نظام سلامت مي تواند در بر داشته باشد.
حضور مردم فقط تامين مالي پروژهها يا مشارکت در اجراي بعضي از برنامهها نيست، بلکه رويکرد تازه نظام سلامت «هر خانه يک پايگاه سلامت» حضور تمام عيار مردم را از مجراي ارتقاي سواد سلامت، خودمراقبتي، تلاش براي ايفاي نقش شهروندي و اجتماعي براي رعايت دستورات بهداشتي و البته در صورت سازماندهي شدن در قالب نهادهاي مدني، ايفاي نقش نظارتي و به عهده گرفتن امکاني براي انتقال صداي مردم و انعکاس ديدگاه شهروندان به حاکميت دنبال ميکند.
در حضور سازمانهاي مردم نهاد و در پرتو داوطلبي خانوادههاي بيماران و يا افرادي که رنجي را پيش از اين متحمل شدهاند نظام سلامت توانسته صداي بخشهاي ناديده گرفته شدهاي از مردم را که گرفتار بيماري و رنج بودهاند در سالهاي گذشته بشنود. به جرات ميتوان گفت توجه به برخي از مشکلات، نتيجه حضور مردم و ايفاي نقش داوطلبانهي آنها در اين ميدان است.
در نه ماه گذشته و در زماني که نظام سلامت به علت ايفاي نقش مرکزي در مديريت همگيري کوويد-?? در مرکز توجه قرار گرفت و البته بار فراواني را متحمل شد حضور آگاهانه و توأم با مسئوليتپذيري اجتماعي مردم در قالب حرکتهاي جهادي، سازمانهاي مردم نهاد، خيريهها و يا حرکتهاي خودجوش نقش مهمي در کاهش بار نظام سلامت براي مديريت بحران به عهده داشت.
اينجانب به عنوان رئيس دانشگاه علوم پزشکي ايران اين روز را به تمام داوطلبان سلامت و تمام کساني که به شکل داوطلبانه براي ارتقاء وضعيت زندگي مردم تلاش ميکنند تبريک ميگويم و به سهم خودم از صميم قلب از همه آنها سپاسگزارم.
ارتقاء مشارکت مردمي و افزايش سهم مردم در برنامه ريزيها بخشي از برنامهي اينجانب بوده و از اين رو اقدامهايي چون تشکيل اتاق فکر سازمانهاي مردم نهاد و نيکوکاران جهت ارتقاء سهم مردم در سياستگذاريهاي کلان دانشگاه تدبير شده است.
اميدوارم اين سياست به نتايج مبارکي برسد و مردم ميوهچين اين سرمايه گذاري آيندهنگرانه باشند.
کپی لینک کوتاه: