• 1399/09/08 - 09:52
  • - تعداد بازدید: 8
  • - تعداد بازدیدکننده: 8
  • زمان مطالعه : 6 دقیقه
  • /ZUqWo

چطور از «اضطراب» کرونا خلاص شويم؟

چطور از «اضطراب» کرونا خلاص شويم؟


کرونا که به دنيا آمد، با خود علاوه بر علائم و عوارض جسمي، مشکلات روحي و رواني ناشي از ترس و اضطراب ابتلا به خود را هم ايجاد کرده است. استرس مداوم و در بسياري اوقات بروز اضطراب آزار دهنده در تمام سنين گريبانگير افراد زيادي در جامعه شده و در کنار بروز اين فشارهاي رواني، والدين نيز همواره نگران سلامتي فرزندان خود هستند.
دکتر عاطفه قنبري؛ روان‌پزشک و عضو هيأت علمي دانشگاه علوم پزشکي ايران در پاسخ به اين پرسش که «آيا بيماري کرونا مي‌تواند موجب تشديد وضعيت بيماران اعصاب و روان شود؟»،گفت: بله کرونا و شرايط حاصل از آن مي‌تواند روي وضعيت روان‌شناختي بيماران روان‌پزشکي تأثير بگذارد.
وي با اشاره به چگونگي تأثير اين بيماري بر سيستم عصبي، افزود: اولين شرطي که در همه گيري کرونا مطرح است، کاهش روابط اجتماعي براي جلوگيري از انتقال ويروس مي باشد. مثل بيشتر در خانه ماندن، ارتباط کمتر با بقيه افراد، اين ها باعث بدتر شدن شرايط روان‌پزشکي افراد مي‌شود.
اين عضو هيأت علمي دانشگاه علوم پزشکي ايران بيان کرد: افرادي که مستعد بيماري‌هاي روانپزشکي هستند، سابقه اين اختلالات را دارند و يا در حال حاضر يک اختلال کنترل شده يا نشده دارند، به اين انزوا بيشتر حساس هستند؛ چراکه انزوا باعث تشديد علائم خلقي مي‌شود و افسردگي و اختلال دو قطبي را بدتر کرده و علائم اضطرابي را بيشتر کند.
دکتر قنبري يادآور شد: از طرفي اين شرايط جديدي باعث شده است برخي افراد اختلال خواب پيدا کنند؛ چون بيشتر کلاس‌هاي درس آنلاين شده و دورکاري رواج پيدا کرده و اگر فردي قبلا مي‌توانست ورزش کند و باشگاهي مي‌رفت، اکنون نمي‌تواند برود؛ در نتيجه اين باعث مي‌شود سيکل خواب و بيداري افراد دچار تغيير شود؛ يعني به جاي اينکه شبها بخوابد، روزها مي‌خوابد و اين تغيير سيکل خواب و بيداري باعث مي‌شود افراد را مستعد ابتلا به اختلالات روان پزشکي يا شعله ورشدن علائم قبلي کند.
اين روانپزشک خاطرنشان کرد: اثر ديگر اينکه دسترسي به درمان بيمارها محدودتر شده و افراد نگران هستند تا با مراجعه به مطب‌ها و درمانگاهها به کرونا مبتلا شوند و اين باعث مي‌شود کمتر به پزشک شان به صورت مرتب مراجعه کنند و ويزيت لازم را انجام ندهند.
وي اضافه کرد: در چنين شرايطي شايد داروهاي مصرفي خود را سرخورد تمديد يا قطع کند. اين عدم دسترسي به خدمات پزشکي به خاطر نگراني از ابتلا به کرونا باعث مي‌شود اين بيماران در معرض عود بيماري قرار گيرند و مشکل ساز مي‌شود.
دکتر قنبري با اشاره به استرس و اضطراب ناشي از شيوع کرونا در افراد مختلف، گفت: افراد هر روز اخبار ناگواري مي شوند و حتي اگر خودشان نيز نخواهند اخبار را دنبال کنند، وقتي تلويزيون را روشن مي‌کنند، به صورت مداوم در خصوص تعداد مبتلايان و مرگ و مير زير نويس مي‌شود؛ اين خبرهاي ناگوار به صورت بمباران خبري فرد را بمباران مي‌کند و اين باعث بدتر شدن فردي مي‌شود که خود مستعد اختلالات رواني است.
اين روانپزشک خاطرنشان کرد: اين موضوع باعث مي‌شود اضطراب فرد را تشديد کند؛ حتي ممکن است افراد دچار وسواس شوند و به جز اين اخبار که به صورت غير ارادي از تلويزيون ببينند، مدام شبکه‌هاي اجتماعي را دنبال کنند و اطلاعات از منابع مختلف باعث مي‌شود نگران و نگران تر شود و حتي در افرادي که زمينه بيماري وسواس دارند اين بيماري تشديد شود.
وي درباره اينکه «آيا بيماران روان‌پزشکي مستعدتر از ديگران در ابتلا به کرونا هستند؟»، گفت: هنوز مطلب ثابت شده‌اي وجود ندارد؛ يکسري فرضيات وجود دارد که ايمني بدن و وضعيت روان فرد با هم بسيار ارتباط دارد؛ اگر کسي خيلي استرس داشته باشد، ممکن است سطح ايمني‌اش پايين بيايد يا اينکه بعضي منابع مي‌گويند شايد برخي بيماران روان‌پزشکي در حملات حاد بيماري باعث مي‌شود گاهي قضاوتشان دچار اختلال شود و اين رعايت‌ها را نکنند و بيشتر امکان ابتلا وجود دارد.
دکتر قنبري ابراز داشت: از طرفي اگر کسي با اختلالات رواني مبتلا به کرونا شود، باز به خاطر داروهايي که مصرف مي‌کند و احتمال تداخل دارويي، درمانش با چالش‌هاي بيشتري همراه است؛ اگرچه با درايت پزشک و مديريت درمان مي‌تواند مشکلي برايش پيش نيايد.
اين روان‌پزشک افزود:برخي داروهايي که در روند درمان کرونا استفاده مي‌شود نيز مي‌توانند علائم روان‌ پزشکي بروز دهند و علائم اين بيماران را تشديد کنند.
وي درباره راه‌هاي جلوگيري از بروز چنين وضعيتي، گفت: افراد اولا بايد مدام دنبال خبرهاي ناگوار نروند و اين وسواس دنبال کردن اخبار ناگوار را کنترل کنند. اضطرابش واقع گرايانه باشد؛ به تبع همه ما بايد نگران ابتلا و رعايت بهداشت خود و خانواده مان باشيم اما اگر اصول بهداشتي را رعايت مي‌کنيم و اين کارهايي است که از دستمان برمي‌آيد و وقتي به خوبي انجام داديم، ديگر بايد سعي کنيم با توکل به خدا به خودمان آرامشش دهيم؛ چرا که اينکه نگراني بيش از حد داشته باشيم به ما هيچ کمکي نمي‌کند.
بايد سعي کنيم سيکل خواب و بيداري‌ منظم و درستي داشته باشيم. حتي اگر قرار نيست صبح زود از خواب بيدار شويم، بايد سعي کنيم در ساعت خاص و مشخصي بخوابيم و بيدار شويم.
اين استاد روانپزشکي خاطرنشان کرد:‌ نگراني در حدي که فرد را آماده کند تا از خود و خانواده‌اش به صورت اصولي محافظت و مراقبت کند، خوب است اما اگر فرد را به سمت رفتارهاي وسواس گونه ببرد و يا اشتغال ذهني زيادي برايش ايجاد کند و انرژي او ر‌ا تلف کرده و سطح ايمني‌اش ر ا پايين بياورد خود مي‌تواند، مضر باشد.
دکتر قنبري اضافه کرد:‌ دوم اينکه بايد سعي کنيم سيکل خواب و بيداري منظم و درستي داشته باشيم. حتي اگر قرار نيست صبح زود از خواب بيدار شويم، بايد سعي کنيم در ساعت خاص و مشخصي بخوابيم و بيدار شويم؛ چراکه خواب شبانه مي‌تواند سلامت بهتري براي فرد ايجاد کند تا خوابي که فرد در روز مي‌کند.
وي ادامه داد: سعي کنيم اگر نمي‌توانيم بيرون رفته يا باشگاه برويم در خانه ورزش کنيم و رژيم غذايي سالمي را براي خودمان درست کنيم.
اين استاد روانپزشکي متذکر شد:‌ سعي کنيم از تفريحات سالم تر مثلا اگر در ساعات خلوت فرصت داريم با رعايت فاصله گذاري اجتماعي و ماسک به فضاي باز رفته و قدم بزنيم و از تفريحاتي که کم خطر تر هستند، استفاده کنيم.
دکتر قنبري با بيان اينکه مي‌توانيم با ديدن تلويزيون و کتاب خواندن وقت مان را پرکنيم، گفت:‌ اگر افرادي نگران ابتلا هستند درمان‌هاي آنلاين نيز وجود دارد و پزشکان مختلفي هستند که مي‌توانند بصورت آنلاين بيماران را درمان کنند.
وي ابراز داشت:‌ همه‌گيري اين ويروس، طبعا نگراني‌هايي   ما ايجاد کرده که يک سري از آنها سالم است و بعضي ديگر ناسالم. نگراني‌هاي سالم مثلا هشدار مي‌دهند که اينجا آلوده است، اين کار را نبايد انجام بدهيم و اين کار را بايد انجام دهيم؛ اينها چيزهايي هستند که به من هشدار داده و من بايد اقدام مناسبي براي حل آن انجام دهم تا مشکل برطرف شود.
اين استاد روانپزشکي افزود: اما يکسري از نگراني‌ها ناسالم و مانند پارازيت هستند. افکاري تکراري و ناکارآمد که باعث استرس و فشار رواني مضاعف در ما مي‌شوند که اين نوع نگراني‌ها به هيچ عنوان ارزش توجه ندارند. بايد بدانيم که قابل حل نيستند و هيچ راهکاري هم براي‌شان وجود ندارد. در نتيجه با انجام اين کارها مي‌توانيم از عود بيماري‌هاي روان‌‌پزشکي پيشگيري کنيم.
منبع: راديو سلامت
  • گروه خبری : اخبار جایگاه
  • کد خبر : 328600
کپی لینک کوتاه:
کلمات کلیدی
مدیر سیستم
خبرنگار:

مدیر سیستم