• 1403/01/14 - 12:31
  • - تعداد بازدید: 179
  • - تعداد بازدیدکننده: 167
  • زمان مطالعه : 5 دقیقه
  • /ZTLWo
در نشست مرکز جهانی طب سنتی سازمان جهانی بهداشت محقق شد

تفاهم نامه همکاری دانشگاه علوم پزشکی ایران با دانشگاه آفریقای جنوبی در حوزه طب سنتی

تفاهم نامه همکاری دانشگاه علوم پزشکی ایران با دانشگاه فری استیت آفریقای جنوبی با هدف توسعه همکاری و تبادل تجربه در تمامی زمینه‌های علمی به‌ویژه در حوزه طب سنتی منعقد شد.

به گزارش روابط عمومی دانشکده طب ایرانی دانشگاه علوم پزشکی ایران، دکتر روشنک قدس متخصص طب سنتی و یکی از اعضای کمیته مشورتی مرکز جهانی طب سنتی سازمان بهداشت جهانی درخصوص برگزاری جلسه هماهنگی فنی جهانی عنوان کرد: مرکز جهانی طب سنتی سازمان جهانی بهداشت (WHO) که در هند واقع است اقدام به برگزاری جلسه ای تحت عنوان "جلسه هماهنگی فنی جهانی" در تاریخ 19 تا 21 مارس سال 2024 کرد که هدف آن تعیین اولویت‌ها و نقشه راه آینده برای اجرایی کردن اهداف بیانیه گجرات بود. بیانیه گجرات، مهم ترین بیانیه جهانی طب سنتی است که در آگوست سال گذشته (سال 2023) در نخستین نشست جهانی طب سنتی صادر شد.

 

وی ادامه داد: در این جلسه که نمایندگان دفاتر منطقه‌ای سازمان بهداشت جهانی، بخش‌های فنی و اعضای کمیته کارشناسی طب سنتی حضور داشتند، بر موضوع  نقشه راه تکنیکی مرکز جهانی طب سنتی تا سال 2025 که بر حوزه‌های کلیدی از قبیل مرور چشم انداز آینده طب سنتی، چگونگی تحقیقات و تولید شواهد، استانداردسازی داده ها و ICD-11، تبادل دانش در مورد چگونگی محافظت از تنوع زیستی و دانش بومی، سلامت دیجیتال و  بهره برداری از هوش مصنوعی در طب سنتی تمرکز داشت.

 

قدس درخصوص شیوه برگزاری جلسات تشریح کرد: بدین منظور 11 جلسه عمومی و چندین جلسه کار گروهی در طی 3 روز در دهلی برگزار شد. روز آخر این نشست به ارائه نظر اعضای کمیته مشورتی مرکز جهانی طب سنتی اختصاص داشت تا نظرات کارشناسی خود را از آنچه که در دو روز نخست مطرح شده بود اعلام شود. اعضای کمیته مشورتی 11 عضو از کشورهای مختلف جهان هستند که به واسطه توانمندی های شخصی و بر اساس میزان تجارب شان از سوی مرکز جهانی طب سنتی سازمان جهانی بهداشت به مدت یک سال به عنوان عضو این گروه انتخاب شده اند. در این کمیته مشورتی کارشناسانی از برزیل، آلمان، آمریکا، هند، مالزی، چین، آفریقای جنوبی، نیوزیلند و تایلند حضور دارند.

 

عضو کمیته مشورتی تاکید کرد: در این جلسه، در قسمت پنل اعضای کمیته مشورتی نظرات متعددی بیان شد اما آنچه از سوی نماینده دانشکده طب ایرانی دانشگاه علوم پزشکی ایران تاکید شد، موارد زیر است که مورد توجه دکتر کیم سانگچول رئیس دپارتمان طب سنتی سازمان جهانی بهداشت در ژنو قرار گرفت و از سوی سایر اعضا نیز مورد تایید واقع شد.

 

این موارد به شرح زیر است: تمرکز بر طراحی متد مناسب برای انجام پژوهش که در آن دیدگاه کل نگر با رویکرد شخصی سازی شده لحاظ شده باشد، رویکردی که هسته مرکزی تمام انواع مکاتب طب سنتی در سراسر دنیا است. در ادامه این سوالات را مطرح شد که آیا هم اکنون روش های مناسبی برای این دیدگاه کل نگر در آمار، آمار حیاتی یا هوش مصنوعی وجود دارد که ما از آن بی اطلاع هستیم؟ یا لازم است یک روش تحقیقات کاملاً جدید برای طب سنتی ابداع شود؟

 

و اینکه چگونه می‌توان همکاری بین متخصصین طب سنتی، متدولوژیست هاو متخصصین هوش مصنوعی را افزایش داد تا پس از ایجاد زبان مشترک بتوان از پتانسیل آنها برای انجام پژوهش های منطبق بر دیدگاه کل نگر طب سنتی بهره گرفت؟ آیا به عنوان یک راهکار، سازمان بهداشت جهانی یا مرکز جهانی طب سنتی می توانند فرصتی را فراهم آورند تا برای رفع این شکاف بین متخصصین طب سنتی و هوش مصنوعی، افرادی در دوره های پست دکترا از متخصصین طب سنتی، دوره های لازم در هوش مصنوعی را بگذرانند تا بتوانند به عنوان پلی این دو دانش را هر چه سریعتر به هم پیوند دهند و ما در آینده متخصصینی با تخصص هوش مصنوعی در طب سنتی (AITM) داشته باشیم؟

 

همچنین بر تضمین عملکردهای متضمن ثبات در تنوع زیستی با قانونگذاری و نظارت متناسب تاکید شد. چرا که در غیر این صورت، گسترش طب سنتی می تواند یک تهدید بزرگ برای تنوع زیستی هر منطقه جعرافیایی به حساب بیاید. سعی شد توجه شرکت کنندگان و مدیران جلسه را به این نکته جلب شود که توسعه غیرقابل کنترل طب سنتی که به مصرف بیش از حد محصولات طبیعی منجر شود، می‌تواند به خطری برای تنوع زیستی و عدم تعادل اکولوژیکی بینجامد. زیرا افزایش تقاضای گیاهان دارویی و فرآورده های طبیعی می‌تواند با کاشت و برداشت بی رویه این گیاهان، به کاهش تنوع گونه های بومی گیاهی هر منطقه و عدم تعادل در آن به نفع تقاضای سیری ناپذیر و البته سودآور بازار که بر منافع سودجویان متمرکز شده است، منجر شود و همین امر سبب ایجاد فشار مضاعف بر طبیعت و اکوسیستم هر ناحیه خواهد شد.

 

تاکید بر فراهم آوردن لیستی از موارد موفق و آزموده از انگیزه دهنده ها و مشوق ها که بتوان بر اساس آن دارندگان دانش بومی (خبرگان طب سنتی) را مجاب کرد تا تمامی دانش خود را با حفظ مالکیت معنوی آن با هدف ماندگاری و حفاظت از نابودی، در اختیار بانک جهانی دانش بومی که قرار است به عنوان یکی از نخستین و مهم ترین گام های سازمان جهانی بهداشت در اجرایی کردن بیانیه گجرات به زودی راه اندازی شود، قرار دهند.

 

همچنین تمام بحث‌ها و تبادل نظرهای صورت گرفته در این جلسه مهم، قرار است در تدوین نقشه راه 10 سال آینده طب سنتی در جهان با هدف استفاده از پتانسیل طب سنتی برای رسیدن به شعار سلامتی برای همه مورد استفاد قرار گیرد.

 

این متخصص طب سنتی افزود: در حاشیه این جلسه، به دعوت پروفسور تانوژا رییس All India Institute of Ayurvedaاز انستیتو  (AIIA) بازدید کردم، در این موسسه که مهمترین موسسه آموزش آیورودا در هند است به خوبی طب سنتی و طب رایج در هم ادغام شده بود. در محوطه این انستیتوی آموزشی در کنار کلاس‌های درس و کنفرانس، بیمارستانی با ارائه خدمات اورژانس با استفاده از آیورودا و طب رایج، NICU و بخش عکسبرداری و جراحی و ... وجود داشت. در این بیمارستان تمام اطلاعات بیماران و تجویز نسخ و پرونده ها به شیوه الکترونیک جمع آوری می شد و با استفاده از مواد اولیه گیاهی بسته بندی شده و استریل، داروهایی در همان مرکز در بخش دارویی تهیه شده و تجویز می‌شود.

 

همچنین در این نشست، امضای تفاهم نامه همکاری بین دانشگاه فری استیت آفریقای جنوبی و دانشگاه علوم پزشکی ایران با هدف توسعه همکاری و تبادل تجربه در تمامی زمینه‌های علمی به‌ویژه در حوزه طب سنتی منعقد شد.

 

 

  • گروه خبری : اخبار برتر,بهداشت و سلامت
  • کد خبر : 330537
کپی لینک کوتاه:
کلمات کلیدی
هدیه محمدی
خبرنگار:

هدیه محمدی

تصاویر