• 1404/02/03 - 14:19
  • - تعداد بازدید: 53
  • - تعداد بازدیدکننده: 47
  • زمان مطالعه : 8 دقیقه
  • /Z3gGo
وزیر بهداشت:

مهم‌ترین وظیفه آموزش پزشکی ارتقای سواد عمومی سلامت است/مهاجرت پزشکان معکوس شد

وزیر بهداشت در بیست و ششمین همایش آموزش پزشکی، ارتقای سطح سواد عمومی سلامت را مهم‌ترین وظیفه آموزش پزشکی دانست و از معکوس شدن روند مهاجرت در برخی رشته‌های علوم پزشکی خبر داد و گفت: ما دانشجو را با هزینه مردم برای مردم تربیت می‌کنیم، بنابراین باید این آموزش در راستای خدمت به همان مردم قرار گیرد.

به گزارش روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی ایران، دکتر محمدرضا ظفرقندی در افتتاحیه بیست و ششمین همایش آموزش پزشکی، هفتمین جشنواره دانشجویی ایده‌های نوآورانه آموزشی و اختتامیه هجدهمین جشنواره علوم پزشکی شهید مطهری با حضور رئیس جمهور و وزرای علوم و آموزش و پرورش در دانشگاه علوم پزشکی ایران عنوان کرد: این مراسم حاصل چند ماه تلاش است که امروز در این جلسه به ثمر نشسته تا گامی به پیش در عرصه آموزش برداشته می‌شود.
 
وزیر بهداشت ادامه داد: آموزش پزشکی، یک علم و یک هنر است. اگر فردی جراح، متخصص ارتوپدی یا داخلی شد، به این معنا نیست که الزاماً معلم و استاد خوبی نیز است. برای این مهم، لازم است علم را در حوزه‌های دیگر نیز به‌تدریج بیاموزد تا بتواند در کنار هنر پزشکی، هنر آموزش و معلمی را نیز داشته باشد.
 
ظفرقندی ادامه داد: آموزش پزشکی در دوران کنونی با فناوری، هوشمندسازی و فضای دیجیتال پیوند خورده است و نقش آن تغییر کرده است. وظیفه آموزش اکنون آن است که بتواند ارتباط مؤثرتری با مردم برقرار کند. این ارتباط در حوزه کلان سلامت نیز تأثیرگذار خواهد بود.
 
وزیر بهداشت با اشاره به برخی آمارها گفت: 5.5 درصد از مردم کشور ما مبتلا به دیابت هستند و یک‌پنجم از این افراد از بیماری خود بی‌اطلاع‌اند. همچنین، 30 درصد افراد مبتلا به فشار خون نیز از بیماری خود اطلاعی ندارند. در مورد شنوایی نیز، 40 درصد افرادی که کاهش شنوایی دارند از مشکل خود بی‌خبر هستند در حالی که در کودکان با کاشت حلزون به راحتی درمان می‌شوند.
 
وزیر بهداشت تاکید کرد: این موارد بیانگر آن است که وظیفه ما در حوزه آموزش، بیش از پیش ارتقاء سواد عمومی سلامت در جامعه است. اگر بتوانیم این آموزش را توسعه دهیم، به‌ویژه با همراهی وزیر آموزش و پرورش؛ و اگر آموزش سلامت و اصول آن را در جامعه و حتی در تلفن‌های همراه جاری کنیم، می‌توانیم در همه ابعاد، تأثیرگذار باشیم.
 
ظفرقندی تصریح کرد: برای مثال، شایع‌ترین سرطان در زنان، سرطان پستان و در مردان سرطان پروستات است. با توجه به این‌که هر دوی این بیماری‌ها از طریق آموزش قابل پیشگیری و درمان هستند، تفاوت زیادی میان پیشگیری از طریق آموزش و رسیدن به مراحل پیشرفته بیماری وجود دارد، که هزینه‌های سنگینی همچون شیمی‌درمانی و پرتودرمانی را به دنبال دارد. بنابراین، امروز باید با برنامه‌ریزی دقیق، آموزش عمومی را در مسیر افزایش سواد سلامت قرار دهیم. این اقدام، کاری بزرگ و حتی فراتر از پیشگیری‌های رایج خواهد بود.
 
وزیر بهداشت همچنین خاطرنشان کرد: موضوع بعدی، نسبت آموزش در علوم پزشکی با عناصر تکمیلی آن است. آموزش، بدون همراهی مؤلفه‌های دیگر، ارزش کافی ندارد. علوم پزشکی قابل تخفیف نیست. در بسیاری موارد، با فشارهایی مواجه هستیم، اما خط قرمز ما، سلامت مردم است.
 
وی افزود: شبکه پزشکی نیازمند مهارت و توانمندی است. گاه نیاز داریم رشته‌هایی داشته باشیم که از سطح بالای مهارتی برخوردار باشند. زمانی ممکن بود فردی صرفاً با مطالعه در کتابخانه آموزش ببیند، اما امروز نگرش صرفاً علمی کافی نیست و مهارت باید در کنار علم قرار گیرد.
وزیر بهداشت ادامه داد: کیفیت آموزش نیازمند اخلاق حرفه‌ای است؛ اخلاقی که صرفاً در کلاس درس حاصل نمی‌شود، بلکه از طریق عمل و رفتار اساتید در مواجهه با بیماران منتقل می‌شود. این نوع آموزش، مانند شجره طیبه ماندگار و جاری خواهد شد.
 
ظفرقندی تصریح کرد: موضوع مهم دیگر، آموزش و عدالت آموزشی است. متأسفانه از همان ابتدای ورود به دانشگاه، عدم تعادل در پذیرش‌ها وجود دارد. لازم است در نظام‌مند کردن نسبت آموزش با مناطق محروم تجدید نظر کنیم. این مناطق باید برای خودشان نیرو تربیت کنند، نه برای اعزام به دیگر مناطق. مناطق محروم نیازمند توجه هستند و باید با روحیه ملی و احساس تعلق، این نیاز پاسخ داده شود.
 
وی افزود: ما دانشجو را با هزینه مردم برای مردم تربیت می‌کنیم، بنابراین باید این آموزش در راستای خدمت به همان مردم قرار گیرد. تعلق ملی یعنی آموختن برای خدمت، نه برای صرفاً دریافت مدرک. زمانی برای یادگیری باید به کشورهای خارجی سفر می‌کردیم، اما اکنون با وجود هوش مصنوعی، تکنیک‌های جدید و فضای مجازی بسیاری از این امکانات به‌راحتی در دسترس قرار گرفته‌اند.
وزیر بهداشت در پایان خاطرنشان کرد که دریافت مدرک نیز مسیری دارد. تا سال 1402، شیب صعودی 60 درصدی در مهاجرت داشتیم اما فضای صلح، آرامش و آموزش موجب شد که در سال 1403 این شیب منفی و معکوس شده و امروز با یک شیب 18 درصد منفی روبرو هستیم و امیدواریم با همت و حمایت دکتر پزشکیان همه مردم ایران روزگار خوبی داشته باشند.
 
 
طرح تحول آموزش از زبان معاون آموزشی وزارت بهداشت
در ادامه دکتر سید جلیل حسینی معاون آموزشی وزارت بهداشت، در این مراسم با اشاره به اینکه این رویداد در سه بخش جشنواره آموزشی، ایده‌های نوآورانه و جشنواره شهید مطهری برگزار می‌شود، گفت: سال 1400 ما 8 هزار دانشجوی پزشکی داشتیم که در سال 1404 به 16 هزار و 500 نفر خواهد رسید. همچنین در رشته دندانپزشکی نیز 1700 دانشجو داشتیم که امسال به سه هزار و 400 دانشجو خواهد رسید.
 
 
معاون آموزشی وزیر بهداشت: شاخص‌هایی را در نظر گرفته‌ایم تا بتوانیم خدمات آموزشی را متناسب با تعداد دانشجویان، نسبت به تعداد اساتید و تخت‌های آموزشی ارزیابی کنیم. در حال حاضر، حدود 25 هزار تخت آموزشی در کشور کمبود داریم. همچنین، با کمبود حدود 2900 استاد در علوم پایه و دو هزار و 300 استاد بالینی مواجه هستیم. بر اساس همین شاخص‌ها، در رشته دندان‌پزشکی نیز حدود دو هزار و 610 تخت آموزشی و 800 استاد کمتر از میزان مورد نیاز، نسبت به تعداد دانشجویان وجود دارد.
 
 
حسینی تصریح کرد: نیازهای دانشگاه‌ها از جمله تعداد خوابگاه‌های مرکزی، آزمون‌های آموزشی، تجهیزات مورد نیاز و بودجه‌های مرتبط را محاسبه کرده‌ایم. برای تأمین تجهیزات و آزمایشگاه‌ها، رقمی حدود 37 هزار میلیارد تومان پیش‌بینی شده است تا دانشگاه‌ها بتوانند پاسخگوی افزایش تعداد دانشجویان باشند.
 
معاون آموزشی وزیر ارتباطات تاکید کرد: در مورد مرجعیت علمی، اعتقاد داریم که هر استاد باید در راستای ارتقا و سرآمدی علمی مسئولیت‌پذیر باشد. همچنین، بین‌المللی‌سازی دانشگاه‌ها و تبدیل آن‌ها به مراکز معتبر در سطح ملی و جهانی از اهداف مهم ماست. 
 
حسینی در این خصوص افزود: اجرای سند متوازن آموزش پزشکی، توسعه رشته‌های علوم پزشکی و بهره‌گیری از فناوری‌های نوین و هوشمندسازی در آموزش علوم پزشکی از دیگر برنامه‌های در دست اقدام است. پیاده‌سازی فناوری‌های نوین آموزشی نیز بخشی از طرح تحول آموزش به شمار می‌آید.
وی در پایان خاطرنشان کرد: در حوزه سلامت معنوی، بر برخورداری از استادان و دانشجویان متدین تأکید داریم. در رشته داروسازی نیز فرآیند اعتباربخشی دانشگاه‌ها با جدیت در حال پیگیری است تا دانشگاه‌هایی کامل و مجهز داشته باشیم.
 
 
جزئیات برگزاری هجدهمین جشنواره آموزشی شهید مطهری
 
در ادامه دکتر محمدی، دبیر هجدهمین جشنواره آموزشی شهید مطهری، نیز درخصوص اهمیت این جشنواره در مراسم عنوان کرد: اهمیت جشنواره شهید مطهری باز می‌گردد به جایگاه دانش، دانشگاه و نقش کلیدی پروژه‌های تغییر مبتنی بر شواهد، که می‌توانند موجب ارتقاء نظام آموزشی کشور شوند.
وی افزود: فرایندهای پذیرفته‌شده در این جشنواره، امروز در خدمت تبدیل دانش به عمل قرار خواهند گرفت. این رویداد، هم‌زمان با بزرگداشت مقام شهید مطهری و به‌صورت کشوری برگزار می‌شود. دانشگاه‌ها نیز در این راستا، فرایندها و پروژه‌های خود را ارسال کرده‌اند. 
 
 
محمدی ادامه داد: در رابطه با ارسال فرایندها و رویدادها، موارد متعددی دریافت شده که برخی از آن‌ها پذیرفته شده‌اند و در روزهای آینده به آن‌ها پرداخته خواهد شد. 
 
وی افزود: در مجموع، 64 عنوان پیشنهادی دریافت شده که متناسب با نیاز رشته‌های آموزشی به دبیرخانه ارسال گردیده‌اند. این برنامه با مشارکت 15 نفر از صاحب‌نظران آموزش پزشکی و فناوری‌های آموزشی، از سراسر کشور و همچنین به‌صورت برخط از سایر نقاط دنیا برگزار خواهد شد. ارائه‌ها به دو زبان فارسی و انگلیسی خواهند بود. پس از بررسی مقالات، 40 درصد از آثار برای ارائه سخنرانی انتخاب شده‌اند و در اختیار شرکت‌کنندگان قرار خواهند گرفت. 
 
محمدی تصریح کرد: بخش دانشجویی این جشنواره نیز بسیار فعال بوده و به‌صورت موازی برگزار می‌شود؛ از جمله با طراحی بازی‌های آموزشی از سوی خود دانشجویان پزشکی، برای استفاده سایر دانشجویان. 
 

گفتنی است، در این مراسم، با حضور رئیس جمهور، وزرای بهداشت، علوم و آموزش و پرورش و معاون آموزشی وزارت بهداشت از 17 برگزیده برتر هجدهمین جشنواره شهید مطهری در 6 حیطه تخصصی آموزشی تجلیل به عمل آمد. این جشنواره که با هدف شناسایی و تشویق دستاوردهای برتر آموزشی در دانشگاه‌های علوم پزشکی کشور برگزار می‌شود، امسال نیز با مشارکت پررنگ دانشگاهیان از سراسر کشور همراه بود.

 

در مجموع، برگزیدگان در 6 محور اصلی شامل، مدیریت و رهبری آموزشی، یاددهی و یادگیری، تدوین و بازنگری برنامه‌های آموزشی، ارزشیابی، یادگیری الکترونیکی، و طراحی و تولید محصولات آموزشی معرفی شدند. در این دوره، 17 نفر به‌عنوان نفرات نخست تا سوم، از دانشگاه‌هایی چون ایران، گناباد، شهید بهشتی، مازندران، اراک، اهواز، تهران، گیلان، بجنورد، کاشان، مشهد و زاهدان موفق به دریافت تندیس و لوح تقدیر شدند.

 

در این راستا دکتر فاطمه شیرزاد استادیار روانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی ایران به همراه دکتر نازنین صراف شهری عضو هیئت علمی گروه آموزشی اتاق عمل دانشکده پیراپزشکی این دانشگاه در هجدهمین جشنواره آموزشی شهید مطهری با حضور رئیس جمهور و وزرای بهداشت، علوم و آموزش و پرورش موفق به کسب عنوان فرآیند برتر کشوری شدند.

 

  • گروه خبری : اخبار برتر,علمی-آموزشی,دانشجویی
  • کد خبر : 347532
کپی لینک کوتاه:
کلمات کلیدی
مدیر سیستم
خبرنگار:

مدیر سیستم

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید