رئیس انجمن جراحی چاقی در گفتوگو با آنا؛
بستن رگ اشتها یک تبلیغ عوام فریبانه است
رئیس انجمن جراحی چاقی بر این باور است که عمل بستن رگ اشتها تنها یک تبلیغ عوامفریبانه است چرا که ما در بدن رگی به نام رگ اشتها نداریم.
به گزارش روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی ایران به نقل از آنا، عمل بستن رگ اشتها تنها یک تبلیغ عوام فریبانه است چرا که ما در بدن رگی به نامرگ اشتها نداریم. محمد کرمان ساروی رئیس انجمن جراحی چاقی و هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران گفت: اساسا موردی به نام رگ اشتها وجود ندارد و یک تبلیغ عوام فریبانه است.
وی افزود: اگر در متون علمی سرچ کنید موردی به نام رگ اشتها نیست. معده چند رگ دارد که رگ اصلی معده شریانی که معده خونرسانی میکند شریانی به نام گاستریک چپ که عمده خونرسانی معده را بر عهده دارد که اگر در جراحی چاقی بخواهیم بیمار را تحت اسلیو معده یا بای پس معده قرار دهیم بقیه عروق عملا در مسیر قرار نمیدهیم و آن معدهای که برای مریض میسازیم که کاهش وزن ایجاد کند خونرسانی بر اساس همین گاستریک چپ است که مهمترین جریان خونرسانی کننده معده است.
کرمان ساروی با بیان اینکه این پیش فرض وجود دارد که بستن این شریان میتواند باعث کاهش وزن شود، گفت: تبلیغات میشود که این روش جدید است که اصلا اینطور نیست. اگر در متون علمی سرچ کنید میدانید که این روش برای ۱۰، ۱۵ سال قبل است و بررسی کرده اند از طریق آن آنژیوگرافی این رگ را آمبولیزه میکنند یعنی میبندند. وقتی رگ بسته میشود باعث میشود خونرسانی به قسمتی از معده بسیار کم شود و دچار هیستمی معده میشود.
این جراح چاقی گفت: وقتی این اتفاق میافتد قسمتهایی از معده که هورمونهای گرلین که مربوط به گرسنگی است را ترشح میکند کم میکند، اما به صفر نمیرسد این اتفاق باعث میشود بیمار وقتی غذا میخورد دچار درد معده شود. به این دلیل که معده قسمتهایی از خونرسانی هایش را از دست داده است و بسیار خونرسانی ضعیف شده به طوری که با شریانهای دیگر خونرسانی معده را بر عهده دارند و کارایی شان کمتر از گاستریک چپ است خونرسانی میشود. این اتفاق در کوتاه مدت باعث کاهش وزن میشود.
بستن شریان گاستریک چپ اثرات متابولیک ندارد
کرمان ساروی تصریح کرد: مطالعات نشان داده این افراد به طور میانگین به طور میانگین حدود ۸، ۹ کیلوگرم کاهش وزن میدهند که این میزان کمتر از ده درصد میانگین اضافه وزن فرد است. اگر فردی ۸۰ کیلو اضافه وزن داشته باشد تنها ۸ تا ۹ کیلوگرم از وزن خود را کاهش پیدا میکند، کمتر از ۱۰ درصد. در حالی در جراحیهای چاقی متابولیسم بین ۷۰ تا ۱۰۰ درصد اضافه وزن بیمار خوب میشود.
وی گفت: در شرایط برابر کارایی آن به اندازه جراحیهای چاقی متابولیسم نیست. وقتی فردی جراحی چاقی متابولیسم میشود علاوه بر اینکه وزنش کاهش پیدا میکند، بیماریهای مرتبط با چاقی هم درمان میشود و انتظار داریم دیابت، فشار خون، چربی خون و متابولیسمی که همراه بیمار است درمان شود. در حالی که بستن شریان گاستریک چپ اثرات متابولیک ندارد و فقط به دردی که دارد باعث کاهش وزن میشود و اثر مختصری شاید به دلیل کاهش وزن بر این موارد داشته باشد، اما اثر ماندگاری ندارد.
عضو هیئت علمی و معاونت آموزشی قطب علمی و آموزشی جراحیهای درون کشور دانشگاه علوم پزشکی ایران تاکید کرد: مسئله دیگری که از همه مهمتر به نظر میرسد این است که علاوه بر اینکه این اثر موقت و کم است و ماندگاری ندارد شریان اصلی معده بسته میشود و اگر فرد در آینده بخواهد جراحی چاقی کند تقریبا جراحی چاقی در این فرد غیرممکن میشود.
این روش مورد تایید فدراسیون جهانی جراحی چاقی نیست
کرمان ساروی گفت: اگر قرار است فرد را اسلیو یا بای پس کنیم خونرسانی معده که برای بیمار درست میکنیم در نهایت باید روی شریان گاستریک چپ باشد، زمانی که گاستریک چپ را میبندند دیگر گاستریک چپی برای بیمار وجود نخواهد داشت و کسی نمیتواند فرد را تحت جراحی چاقی قرار دهد و عمل بسیار پرخطری خواهد بود. ضمن اینکه خود بستن شریان گاستریک چپ از خون ریزی شریان گرفته تا سیاه شدن کامل معده و طحال در موارد متعددی گزارش شده است.
وی ادامه داد: این روش به هیچ وجه تاکید نمیکنم به هیچ وجه نه مورد تایید انجمن جراحی چاقی ایران و نه مورد تایید فدراسیون جهانی جراحی چاقی است. به طور مثال فدراسیون جهانی جراحی چاقی یکسری داروها را که GLT۱ هستند و امروز همکاران غددمان استفاده میکنند برای کاهش وزن کوتاه مدت یا موقت یا افرادی که پرخطر برای جراحی هستند، توصیه میکند یا روشهای اندوسکوپیک مانند بالون را توصیه میکند که اینها مورد تایید انجمن جراحی چاقی و فدراسیون جهانی جراحی چاقی دنیا هستند. اما به هیچ وجه بستن، کورلینگ یا آمبولیزاسیون شریان گاستریک چپ مورد تایید فدراسیون جهانی جراحی چاقی دنیا نیست و روی بستن شریان گاستریک چپ تبلیغات عوام فریبانه انجام میشود.
نظام پزشکی، پزشکی قانونی یا وزارت بهداشت جلوی این عمل را بگیرد
این جراح چاقی خاطرنشان کرد: این کار اولا به صورت آزمایشی روی حیوانات انجام شده، بعد در تعداد محدودی در مطالعات متعدد حدود زیر ۲۰۰ بیمار روی آنها انجام شده بود و بعد از این متوجه شدند موثر است، اما در حد ۸، ۹ کیلوگرم نه بیشتر از این و الان کنار گذاشته شده است، اما متاسفانه روی موردی که رد شده و اثراتش نشان داده شده روی آن تبلیغ میکنند و میخواهند کار کنند.
وی تاکید کرد : انتخاب با خود مردم است امیدوارم نظام پزشکی یا پزشکی قانونی یا وزارت بهداشت جلوی این عمل را بگیرد. اگر این کار یا کارهایی به این قرار است انجام شود باید در دانشگاه انجام شود بخش پروتکل تحقیقاتی با اخذ کد اخلاق و توضیح کامل عوارض (۸، ۹ کیلوگرم کاهش وزن به دنبال دارد که کمتر از ده درصد اضافه وزن است و اگر در آینده قصد داشتید جراحی چاقی کنید هیچ جراحی شما را عمل نمیکند) به بیمار انجام شود. اما متاسفانه تبلیغات عوام فریبانه کل فضای مجازی را پر کرده است.
پایان مطلب//