آفتاب يزد در گفتگو با متخصصان بررسي کرد
دليل افزايش ابتلاي زنان به سرطان رحم
آفتاب يزد در گفتگو با متخصصان بررسي کرد
دليل افزايش ابتلاي زنان به سرطان رحم
دليل افزايش ابتلاي زنان به سرطان رحم
آفتاب يزد – نجمه حمزه نيا: رحم عضوي عضلاني، تو خالي و گلابي شکل است که در پايين شکم بين مثانه و راست روده قرار گرفته است. تقريبا ?.? درصد زنان در زندگي خود حداقل يک بار به سرطان رحم مبتلا ميشوند اين سرطان يکي از قابل درمانترين سرطانها است (به شرطي که در مراحل اوليه تشخيص و درمان شود.) با اين حال اطلاعرساني کمي در زمينه اين سرطان و يا عود مجدد آن انجام شده است و پيش آگاهي در اين زمينه ضعيف است لذا با توجه به اهميت موضوع آفتاب يزد در اينباره با دکتر سيده فاطمه واثق رحيم پرور، دکتراي تخصصي بهداشت باروري و استاد پيشکسوت دانشگاه علوم پزشکي تهران و دکترسهيلا اميني مقدم،آنکولوژيست زنان،دانشيار دانشگاه علوم پزشکي ايران گفتگو کرده است.
در ابتدا دکتر رحيم پرور در اينباره ميگويد: کانسر (سرطان) زماني ايجاد ميشود که سلولهاي سالم در قسمتي از بدن به سلولهاي ناسالم تبديل ميشوند و شروع به رشد غير طبيعي ميکنند و در مورد سرطان رحم هم همين طور است.
وي بيان کرد: طبق آمار اعلام شده از منابع معتبر، ميزان ابتلاي زنان به سرطان رحم افزايش پيدا کرده است. سرطان رحم را ميتوان يکي از شايعترين نوع سرطانها در دستگاه تناسلي زنان دانست.
اين دکتراي تخصصي بهداشت باروري ميگويد: ميزان ابتلاي زنان يائسه به سرطان رحم بيشتر از ساير افراد است. اگرچه طبق آمار ?? در صد زنان مبتلا به اين سرطان، زير ?? سال و ? درصد کمتر از ?? سال سن داشته اند.
وي مطرح کرد: خطر ابتلاي افراد چاق به انواع سرطانهاي رحم بيشتر از ساير افراد است. به طوري که ?? درصد زنان مبتلا به سرطان آندومتر (سرطان لايه داخلي رحم) مشکل اضافه وزن داشته اند.
دکتر رحيم پرور ميگويد: سابقه خانوادگي يکي از عوامل مهم ابتلاي فرد به سرطان رحم است. به اين دليل است که توصيه ميشود افرادي که بستگان نزديکشان به سرطان رحم مبتلا بوده اند، زودتر بررسيهاي تشخيص اين بيماري را انجام دهند.
اين دکتراي تخصصي بهداشت باروري مطرح کرد: براي تشخيص سرطان رحم لازم است که به مراکز معتبر مراجعه کنيد زيرا براي تشخيص سرطان بايد بررسيهاي دقيق تخصصي انجام شود.
وي افزود: علايم سرطان رحم با بعضي از بيماريهاي ديگر و يا سرطانهاي ديگر مشترک است لذا مهم است که به اين علايم توجه شود و در صورت وجود اين علايم به پزشک مراجعه شود.
دکتر رحيم پرور عنوان کرد: خونريزي غير طبيعي واژينال در زنان يائسه يکي از موارد مهمي است که بايد پيگيري شود. همانطور که ميدانيم در زنان يائسه خونريزي واژينال وجود ندارد، بنابراين هرگونه خونريزي بعد از يائسگي در زنان نياز جدي به بررسي دارد. البته بايد توجه داشت که ما موقعي به يک زن يائسه ميگوييم که از آخرين قاعدگياش حداقل يک سال گذشته باشد. بنابراين اگر زني حداقل يکسال قاعده نشده باشد و بعد دچار خونريزي واژينال شود، اين خونريزي غيرطبيعي محسوب ميشود و نياز به بررسي دارد.
اين دکتراي تخصصي بهداشت باروري ابراز داشت: کاهش وزن ناگهاني هم از نشانههاي همه انواع سرطانها از جمله سرطان رحم ميباشد. در موارد شديد سرطان رحم، احساس توده در رحم و احساس درد در کمر يا پايين لگن ميتواند وجود داشته باشد.
وي ادامه داد: در برخي موارد نيز ممکن است به دليل تاخير در تشخيص، کانسر به ساير ارگانهاي بدن مانند روده گسترش يابد که در اين صورت مشاهده علائم گوارشي و ادراري نيز اهميت دارد. مانند وجود مشکل در ادرار مانند احساس درد، مشاهده خون در ادرار، ادرار کم و همچنين مشاهده خون در مدفوع و حرکات روده تحريک پذير.
دکتر رحيم پرور بيان کرد: بايد توجه داشت که اين نوع از کانسر داراي يک دوره طولاني پيش از تهاجم ميباشد و به عنوان يک بيماري خطرناک اما قابل پيشگيري شناخته ميشود وهمچنين در صورت مراجعه سريع به پزشک زنان و زايمان امکان رفع ضايعات پيش سرطاني قبل از تبديل شدن به سرطان رحم امکان پذير است.
اين استاد پيشکسوت دانشگاه علوم پزشکي تهران افزود: در واقع هم ميتوان از سرطان رحم پيشگيري کرد و هم در صورت ابتلا به سرطان رحم ميتوان از پيشرفت آن و تهاجم به ساير ارگانها جلوگيري کرد.
> تشخيص سرطان رحم به راحتي امکان پذير است
وي مطرح کرد: تشخيص سرطان رحم روشهاي متفاوتي دارد و معمولا به راحتي امکان پذير است. در معاينه فيزيکي، پزشک يا ماما خانم را براي تشخيص هرگونه مورد غيرعادي معاينه ميکند. در معاينه وجود توده ميتواند مهم باشد. بنابراين لازم است که زنان براي تشخيص زودهنگام مراجعه داشته باشند.
دکتر رحيم پرورادامه داد: تست پاپ اسميردرتشخيص سرطان رحم کمککننده است. براي انجام اين تست پزشک يا ماما وسيلهاي به اسم اسپکولوم را براي ديدن بهتر دهانه رحم، وارد واژن ميکند تا داخل واژن، دهانه رحم را از نظر وجود هرگونه مشکل و ناهنجاري بررسي شود.
اين دکتراي تخصصي بهداشت باروري افزود: در اين تست، با کمک وسيله اي، يک نمونه از ترشحات در نزديکي دهانه رحم گرفته ميشود و آنرا روي يک لام شيشهاي قرارداد و براي آزمايشگاه، جهت بررسي سلولها ميفرستند البته در بعضي از انواع سرطانهاي رحم چون از داخل رحم شروع ميشوند و دهانه رحم را درگير نميکنند، تست پاپ اسمير منفي گزارش ميشود. در واقع سرطان رحم وجود دارد ولي اين تست منفي است.
وي اظهار داشت: پزشک يا ماما براي بررسي اندازه يا شکل رحم و تخمدان، انگشت خود را که آغشته به مواد لغزنده کرده است، داخل واژن کرده و دست ديگر روي شکم قرار ميدهد. در اين معاينه معمولا درد نبايد وجود داشته باشد، در صورت وجود درد لازم است بررسيهاي لازم انجام شود.
دکتر رحيم پرورعنوان کرد: امروزه سونوگرافي يک روش رايج براي تشخيص بسياري از بيماريها است. براي تشخيص سرطان رحم ميتوان از سونوگرافي واژينال استفاده کرد. در اين روش يک مبدل يا پروب وارد واژن ميشود. اين وسيله با انتشار امواج فراصوت در بدن و با انتقال انعکاس امواج به کامپيوتر موجب شکلگيري تصوير ميشود. بعضي مواقع اطلاعات حاصل از سونوگرافي ميتواند به تشخيص سرطان رحم کمک کند.
اين دکتراي تخصصي بهداشت باروري ابراز کرد: نمونهبرداري از رحم يا بيوپسي اندومتر يکي از روشهاي مهم در تشخيص سرطان رحم است. در اين روش بافتهايي از آندومتر رحم براي بررسي تغييرات سلولي بافتهاي غيرطبيعي برداشته ميشود. بيوپسي آندومتر معمولا در مطب پزشک و يا مراکز جراحي به صورت سرپايي انجام ميشود.
وي افزود: بيوپسي اندومتر براي زنان باردار انجام نميشود بنابراين در صورت بارداري يا حتي مشکوک بودن به بارداري بايد حتما به پزشک اطلاع داده شود.
دکتر رحيم پرور اظهار کرد: لاپاروتومي يک روش جراحي است. در اين روش يک برش در ناحيه شکم ايجاد ميشود و داخل شکم توسط پزشک قابل ديدن و نمونهبرداري است و از اين طريق تشخيصهاي لازم داده ميشود. لاپاروتومي زماني به بيمار توصيه ميشود که با روشهاي ديگر امکان تشخيص قطعي بيماري وجود نداشته باشد. امروزه از لاپاراسکوپي براي ديدن و نمونهبرداري از شکم براي تشخيصهاي اينچنيني استفاده ميشود.
اين دکتراي تخصصي بهداشت باروري ميگويد: از روش هيستروسکوپي که با وسيلهاي داخل رحم را ميبينند و در صورت لزوم نمونهبرداري ميکنند، نيز روش مناسبي جهت تشخيص سرطانهاي رحم ميباشد.
وي ابراز داشت: کانسر رحم در صورتي که در مراحل اوليه تشخيص داده نشود ممکن است بخشهاي مختلف بدن را درگير کند. بر اين اساس سرطانهاي رحم به چند مرحله، دستهبندي ميشوند.
دکتر رحيم پرورافزود: نوع ابتدايي سرطان رحم اين است که سرطان فقط در ناحيه رحم وجود دارد. نوع پيشرفته تر، سرطان بدون خارج شدن از رحم در بافت همبند گردن رحم انتشار پيدا کرده است. نوع بعد اينکه بدون درگير شدن ناحيه لگن، کانسر در ناحيه رحم و سرويکس پخش شده است و در نوع شديد و پيشرفته، کانسر به بيرون لگن انتشار يافته است.
اين دکتراي تخصصي بهداشت باروري افزود: هر کدام از اين چهار دسته خود به مراحل مختلفي تقسيم ميشوند. روش درماني در هريک از مراحل ميتواند متفاوت باشد.
وي ميگويد: با توجه به اين که سرطان رحم تا چه حدي پيشرفت کرده است پزشک ميتواند روشهاي مختلفي را مانند جراحي، درمان با اشعه (پرتو درماني)، شيمي درماني را براي درمان ميتوان اتخاذ کرد.
دکتر رحيم پرور گفت: استفاده از جراحي يکي از روشهاي رايج درمان سرطان رحم است. نوع جراحي بستگي به مقدار شيوع بيماري دارد. در صورتي که بيماري در مراحل اوليه باشد جراح تنها اقدام به خارج کردن سرويکس يا دهانه رحم، قسمتي از واژن ويا غدد لنفاوي لگن ميکند. در برخي موارد با نظر پزشک ممکن است کل رحم بيمار برداشته شود.
اين دکتراي تخصصي بهداشت باروري افزود: بيشتر زنان مبتلا به سرطان رحم با برداشتن رحم از طريق جراحي درمان ميشوند. برداشتن رحم منجر به از دست دادن قدرت باروري در داخل رحم و قطع شدن دورههاي قاعدگي ميشود. وي ميگويد: پرتو درماني در هريک از مراحل کانسر رحم قابل انجام است. در اين روش ازپرتوهاي ايکس، گاما و يا ذرات هستهاي براي از بين سلولهاي سرطاني و جلوگيري از رشد آنها استفاده ميشود. هدف از بين بردن سلولهاي ناسالم با حداقل ميزان آسيب به سلولهاي سالم است.
دکتر رحيم پرور ادامه داد: نوع و شدت پرتوهاي درماني با توجه به وضعيت آناتوميک بيمار انتخاب ميشود. هرچند فاکتورهاي ديگري مانند ويژگيهاي فيزيکي دستگاه و يا اينکه بافتهاي حساس مجاور تومور تا چه حد تحمل دارند در اين موضوع دخيل هستند. پرتو درماني در اغلب موارد براي از بين بردن سلولهاي سرطاني باقي مانده از جراحي مورد استفاده قرار ميگيرد.
اين دکتراي تخصصي بهداشت باروري عنوان کرد: در روش شيمي درماني براي از بين بردن سلولهاي سرطاني از دارو استفاده ميشود. در اغلب موارد داروها از طريق تزريق وريدي به بدن بيمار در کلينيک شيمي درماني وارد ميشود. بعضي از داروها نيز ميتواند به صورت خوراکي در منزل مصرف شود. عوارض اين داروها با توجه به نوع و دز مصرفي دارو ميتواند متفاوت باشد.
وي افزود: يکي از عوارض متداول شيمي درماني آسيب رسيدن به سلولهاي ريشه مو در حين درمان است. از اين رو اکثر افراد در طول درمان با ريزش مو مواجه ميشوند البته اين مشکل موقتي بوده و پس از پايان طول درمان موها شروع به رشد طبيعي خواهد کرد.
دکتر رحيم پرور گفت: به طور کلي سرطان رحم هرچند يکي از بيماريهاي شايع در زنان است اما با تشخيص زود هنگام و تکميل مراحل درماني قابل کنترل است. در صورتي که مبتلا به اين بيماري هستيد نگران نباشيد زيرا امروزه با پيشرفت علم پزشکي بيشتر بيماريها به راحتي قابل درمان است لذا سعي کنيد تمام دستورات پزشک معالج خود را به دقت انجام دهيد و از مصرف خودسرانه دارو اجتناب کنيد.
>سرطان دهانه رحم يک بيماري عفوني است
در ادامه نيز دکتر اميني مقدم در اينباره خاطرنشان کرد: دهانه رحم قسمتي ازرحم است يعني رحم يک جسم، يک دهانه رحم و يک منطقه بينابيني دارد.دهانه رحم يک منطقهاي است که ما با انجام يک معاينه معمولي با يک وسيله ساده (اسپکولوم ) ميتوانيم سرطان در اين ناحيه را تشخيص دهيم.
وي اظهار کرد: سرطان دهانه رحم يکي از سرطانهاي شايع در دستگاه تناسلي زنان است و جزو ? سرطان کلي خانمها محسوب ميشود.
اين آنکولوژيست زنان مطرح کرد: سرطان دهانه رحم عامل ايجاد کنندهاش ويروسي است به نام بابيلوما است يا HPV است که نوع انتقال عمده آن ويروس از راه تماس جنسي است البته راههاي انتقال ديگري نيز وجود دارد.
وي متذکر شد:سرطانهاي ديگري نيز دردستگاه تناسلي زنان وجود دارد که غير وابسته به ويروس HPV هستند اما اکثر سرطانهاي مربوط به رحم مربوط به اين ويروس هستند.
> ابتلا به سرطان دهانه رحم علت خاص خود را دارد
دکتر اميني مقدم مطرح کرد: ابتلا به سرطان دهانه رحم علت خاص خود را دارد ولي بدين صورت نيست که هر شخصي که ويروس HPV وارد بدن وي ميشود دچار سرطان دهانه رحم گردد زيرا اولا بايد انواع پرخطر ويروس وارد بدن اين خانم شود که در اين ميان ?? نوع پرخطر ويروس HPV وجود دارد که دو نوع ?? و ?? و اخيرا هم گفته شده است که نوع ?? جزو انواع پر خطر هستند که اگر به بدن يک خانمي وارد شوند و سيستم ايمني فرد نيز نتواند اين ويروس را از بدن پاک بکند و بيشتر از دو سال در بدن بماند شانس ايجاد سرطان دهانه رحم را در وي ايجاد خواهد کرد.
اين آنکولوژيست زنان ميگويد: اگر سيستم ايمني فرد بنابردلايل مختلفي مانند آلودگي به ويروس اچاي وي ضعيف باشد شانس ابتلا به سرطان دهانه رحم در وي افزايش مييابد بنابراين افرادي که داراي اين ريسک فاکتور هستند اگر ويروس HPV وارد بدن آنها شود شانس ابتلا به اين بيماري در آنها بيشتر است.
وي ابراز داشت: برخي افراد ديگر نيز هستند که به دليل ابتلا به سرطان ديگر در بدن، شيمي درماني ميشوند و مسلما سيستم ايمني آنها ضعيف ميشود و در صورتي که ويروس HPV که علت اصلي بروز اغلب سرطانهاي دهانه رحم است وارد بدن آنها گردد نميتوانند آن را پاک بکنند لذا در اين افراد هم شانس ايجاد سرطان دهانه رحم افزايش پيدا ميکند.
دکتر اميني مقدم توضيح داد: از ديگر فاکتورهاي خطرساز ابتلا به سرطان دهانه رحم، استفاده از داروي کورتون يا کورتيکواستروئيد است. براي بسياري از افراد مبتلا به بيماري روماتيسمي و يا افرادي که بيماري آسم شديد مبتلا هستند و درمانهاي معمولي جواب نميدهند، براي درمان آنها کورتيکواستروئيد تجويز ميشود که باعث ميشود سيستم ايمني فرد ضعيف شود و شانس اينکه اگر ويروس HPV بخصوص نوع پرخطر آن اگر وارد بدن فرد شود و نتوانند آن را پاک کنند، افزايش پيدا کند.
اين آنکولوژيست زنان ميگويد:کساني که سيگار ميکشند نيز بيشتر در معرض ابتلا به بيماري سرطان دهانه رحم هستند.
وي ادامه داد: در واقع آن سدي که در دهانه رحم وجود دارد و باعث ميشود که ويروس HPV اگر هم وارد بدن شود، تغييرات غير طبيعي سلولي را در رحم ايجاد نکند با مصرف سيگار اين قسمت تغيير ميياب د بنابراين سيگار کشيدن يک فاکتور خطرساز براي بيماري سرطان دهانه رحم است.
دکتر اميني مقدم ميگويد: از ديگر فاکتورهاي خطر سرطان دهانه رحم اين است که افرادي که اولين نزديکي را در سنين خيلي پايين شروع ميکنند و يا زايمان در سنين خيلي پايين دارند بيشتر در معرض ابتلا به بيماري سرطان دهانه رحم هستند.
اين آنکولوژيست زنان بيان کرد: پزشکان هميشه موافق هستند که خانمها زايمانهاي متعدد داشته باشند ولي ازنظر آماري مشاهده شده است که سابقه ابتلا به سرطان دهانه رحم در خانمهايي که زايمانهاي متعددي دارند نسبت به خانمي که اصلا زايماني نداشته بيشتر مشاهده ميشود.
وي عنوان کرد: خانمهايي که از وضعيت اقتصادي و اجتماعي پاييني برخوردارهستند،سابقه ابتلا به بيماري سرطان دهانه رحم بيشتر مشاهده ميشود که شايد علت آن اين باشد که کمتر جهت انجام غربالگري به پزشک مراجعه ميکنند و بدين خاطر بيماري در مراحل اوليه تشخيص داده نميشود.
دکتر اميني مقدم ميگويد: ابتلا به ديگر بيماريهاي منتقل شونده جنسي، شانس ابتلا به ويروس HPV را در خانمها افزايش ميدهد و احتمال اينکه اين ويروس به صورت نهفته و به مدت طولاني باقي بماند، وجود دارد.
اين دانشيار دانشگاه علوم پزشکي ايران ميگويد: اگر خانمي به ويروسهاي ديگر غير از HPV نيز مبتلا باشد و آنرا درمان نکند،شانس ابتلا به بيماري سرطان دهانه رحم در وي افزايش ميبايد.
وي تصريح کرد: کمبود فاکتورهاي تغذيهاي ميتواند، ضعف سيستم ايمني را براي فرد به همراه داشته باشد که در صورت وارد شدن ويروس HPV، اين ضعف يک نوع فاکتور خطرساز محسوب ميشود.
دکتر اميني مقدم ابراز کرد: افرادي که جهت جلوگيري از بارداري از روشهايي مانند استفاده از کاندوم بهره ميکنند، شانس ابتلا به سرطان دهانه رحم در آنها کمتر گزارش شده است که شايد بدين خاطر است که راه ورود ديگر عفونتهاي جنسي در آنها کمتر است.
اين آنکولوژيست زنان بيان کرد: افرادي که از قرصهاي هورموني به عنوان ضد بارداري استفاده ميکنند از لحاظ آماري شانس ابتلا به بيماري سرطان رحم در آنها افزايش پيدا ميکنند و توجيهي که در اينباره ميشود اين است که تغييراتي در موکوس دهانه رحم ايجاد ميشود و نيز احتمال دارد در متابوليسم برخي ازويتامينها و اسيد فوليک تغييراتي ايجاد شود که شانس باقي ماندن ويروس HPV و ابتلا به سرطان رحم را افزايش ميدهد.
وي اظهار ميکند: دراغلب موارد ابتلا به ويروس HPV ميتواند سبب بروز سرطان دهانه رحم شود اما در برخي مواقع نيز برخي سرطانهاي رحم ربطي به ابتلا به اين ويروس ندارد بنابراين اگر بخواهيم ليستي از ريسک فاکتورهاي ابتلا به سرطان رحم را بيان کنيم عبارتند از ضعف سيستم ايمني به دليل آلوده شدن به ويروس اچاي وي، انجام شيمي درماني، مصرف داروهاي کورتون دار زيرا دراين صورت افراد نميتوانند در صورت ورود ويروس HPV، آنرا پاک کنند. دکتر اميني مقدم ابراز داشت: افرادي که تعداد حامگي متعدد دارند نسبت به کساني زايمان نکردند، کساني که در وضعيت اقتصادي و اجتماعي پايين قرار دارند، قرص هورموني ضد بارداري مصرف ميکنند، آلوده به ديگر بيماريهاي منتقله جنسي هستند به طورکلي احتمال ابتلا به سرطان دهانه رحم بيشتر است.
اين آنکولوژيست زنان تشريح کرد: علايم ابتلا به سرطان دهانه رحم عبارتند از بروز خونريزيهاي غير طبيعي، ترشحات فراوان، عفونتهايي که به انواع درمان دارويي جواب نميدهند ميتواند باشد.وي متذکر شد: بهتراست که افراد در همان مراحل اوليه مانند خونريزي وترشح متوجه ابتلا به سرطان دهانه رحم بشوند و اينطور نباشد که يک خانمي در مراحل پيشرفته سرطان دهانه رحم به دليل ايجاد کم خوني ناشي از خونريزي شديد و اينکه بيماري پيشرفت کرده و به ديوارههاي لگن رسيده و درد وتورم پا،ترومبوز در اندام تحتاني ايجاد کرده ويا به دليل نزديکي که مثانه به رحم دارد، محلي که لوله حالب به مثانه ميآيد دچار مشکل شود و مريض به دليل آن دچار از کار افتادن کليه شود و با افزايش سطح اوره و کراتي نين خون با اختلال هوشياري به پزشک مراجعه بکند به پزشک مراجعه کند زيرا اينها جزو علايم ابتلا به سرطان دهانه رحم در مراحل پيشرفته است. دکتر اميني مقدم ميگويد: سرطان دهانه رحم را در دو طيف سني ميتوان مشاهده کرد يکي ?? الي ?? سال و يکي ديگر ?? تا ?? سال است. اين آنکولوژيست زنان ميگويد: از آنجايي که اين بيماري از وقتي که عامل ايجادکننده آن وارد بدن شود مانند ديگر بيماريهاي عفوني ويروسي، يک دوره کمون دارد يعني از وقتي که وارد بدن شود تا وقتي که تبديل به سرطان شود يک دورهاي را طي ميکند که پيش سرطان است بايد تشخيص داده شود و نگذاريم به سرطان تبديل شوند لذا بايد غربالگري در زمان مناسب داشته باشيم.
وي ابراز کرد: غربالگري سرطان دهانه رحم بدين صورت است که چون عامل ابتلا به سرطان رحم در اغلب اوقات يک ويروس است و واکسن عليه اين ويروس ساخته شده است، توصيه ميشود که دخترها و پسرها در ?? الي ?? سالگي آن را تزريق کنند و حداکثر سن مجاز تا ?? سالگي است.
دکتر اميني مقدم تصريح کرد: توصيه مهم ديگر که به عنوان پيشگيري اوليه آنرا توصيه ميکنيم اين است که افراد رفتارهاي پرخطر جنسي نداشته باشند و ديگر اينکه اگر خانمي به عفونتهاي ويروسي مختلف مبتلا است بايد سريع درمان کند و از روشهاي جلوگيري مانند کاندوم استفاده کند و پس از آن واکسيناسيون هم يک اصل پيشگيري از ابتلا به سرطان دهانه رحم ميباشد.
اين آنکولوژيست زنان عنوان کرد:وقتي ويروس HPV وارد بدن ميشود ما نميتوانيم رد پاي آن را پيدا کنيم و اين روشهايي که آن را پيدا ميکنيم ميشود روش ثانويه پيشگيري يعني اينکه خانمها بايد بدانند که تست پاپ اسمير بگيرند و اگر خانمي بالاي ?? سال است هم تست پاپ اسمير وهم تست HPV بايد بدهد و هر سه سال يکبار تا ?? سالگي بايد اين تست انجام شود زيرا اگربا انجام آنها در مراحل پيش سرطاني، اين سرطان تشخيص داده ميشود و درمان مناسب و راحتتري هم انجام خواهد شد.
وي افزود: يک نوع پيشگيري ديگر به نام پيشگيري ثالثيه وجود دارد که اگر با انجام تست تست پاپ اسمير و تست HPV تاثير اين ويروس را بر روي سرطان دهانه رحم و سلولهاي غير طبيعي که ايجاد شده را متوجه شديم وپيش سرطان را تشخيص داديم، سريع آن را درمان ميکنيم و اين درمان توسط آنکولوژيستهاي زنان انجام ميشود تا سرطان دهانه رحم ايجاد نشود.
دکتر اميني مقدم ميگويد: با توجه به پيشرفتهايي که در علم پزشکي صورت گرفته است اگر خانمي در مراحل پيشرفته سرطان دهانه رحم به پزشک مراجعه بکند بازهم با روشهاي راديوتراپي، شيمي درماني همراه با راديوتراپي، اين بيماري قابل درمان است.
اين متخصص گفت: درمان جراحي در مراحل اوليه و براي خانمهاي جوان مبتلا به اين سرطان بيشتر انجام ميشود و با توجه به تشخيص پزشکان متخصص با استفاده از راديوتراپي، شيمي درماني همراه با راديوتراپي اين نيز بيماري قابل درمان است لذا کار تيمي است تا بهترين نتيجه گرفته شود لذا تعيين بهترين راه درمان به وسيله گروهي از متخصصان آنکولوژيست زنان، راديوتراپيستها و... انجام ميشود.
وي ادامه داد: جراحي در مرحله اوليه به صورت برداشتن کامل رحم است و اگر لازم باشد اطراف رحم حدود يک سانتي متر فوقاني واژن برداشته ميشود که يک جراحي فوق تخصصي است وتوسط آنکولوژيست زنان انجام ميشود.
دکتر اميني مقدم افزود: در صورت پيشرفت بيماري سرطان دهانه رحم راديوتراپيهاي مختلفي انجام ميشود و در صورتي که جاهاي ديگر مانند کبد درگيرهستند از شيمي درماني استفاده ميشود که تيم درمان تعيين ميکنند که از کدام نوع درمان استفاده شود ولي بيمار پس از درمان ? الي ? سال تحت مراقبت و کنترل بايد قراربگيرد.
اين آنکولوژيست زنان بيان کرد: معمولا وقتي خانمي با علايم سرطان دهانه رحم به پزشک مراجعه ميکند، معاينه انجام ميشود و اسپکولوم داخل واژن گذاشته ميشود، بررسيهاي لازم انجام ميشود و در صورت مشکوک بودن بيوپسي انجام ميشود و اگر تشخيص پاتولوژيست، سرطان دهانه رحم باشد وپس آن جهت مرحلهبندي بيماري از روشهاي راديولوژيک مانندام آرآي استفاده ميشود و پس از آن روشهاي درمان مناسب را بر طبق مرحلهبندي بيماري مشخص ميکنيم اما پس از درمان هم معاينات مکرر ضروري است.
وي متذکر شد: به عنوان يک نکته کليدي بايد يادمان باشد که سرطان دهانه رحم يک بيماري عفوني است و عامل ايجادکننده آن در اغلب موارد يک نوع ويروس است و کاملا قابل پيشگيري و درمان است و شعار سازمان بهداشت جهاني اين است که اميدواريم در سال ???? سرطان دهانه رحم کاملا ريشه کن شده باشد همانطور که بسياري از بيماريهاي عفوني ريشه کن شدند.
دکتراميني مقدم اظهار کرد: جوانان ما بايد بدانند که خويشتنداري و اعتقاد راسخ به اصول اخلاقي، اسلامي، انساني زندگي خانوادگي يکي از مهمترين اصول پيشگيري است و بايد بهداشت روابط جنسي را نيز رعايت بکنند زيرا يکي ديگر از اصول پيشگيري است اما توصيه ميشود که در صورت بروز کوچکترين علايم با انجام معاينه و درمان مناسب اين بيماري قابل درمان است و بايد به پزشک مراجعه کنند.
اين آنکولوژيست زنان عنوان کرد: افرادي که دچار ضعف سيستم ايمني هستند بخصوص افراد آلوده به ويروس اچآي وي خيلي زود اقدام به انجام تست پاپ اسمير و تستهاي لازم کنند زيرا در اين افراد بيماري خيلي سريع پيشرفت ميکند و لازم است که از افراد عادي زودتر معاينات لازم را انجام دهند.
وي مطرح کرد: فردي که آلوده به ويروس "اچآي وي" است در صورتي به بيمار ايدز مبتلا است که برخي فاکتورهارا داشته باشد يعني CD? آن زير ??? باشد، ابتلا به برخي از بيمارها باشد لذا اگر شخصي سرطان دهانه رحم و اچاي وي آن مثبت است، در واقع دچار بيماري ايدز است.
دکتراميني مقدم در پايان گفت: در صورتي که ويروسهاي پرخطر HPV وارد بدن شدند و پاک نشود که عمده علت آن ضعف سيستم ايمني است ميتوان به وسيله راههاي مختلف آن را تشخيص، پيشگيري و درمان کرد لذا توصيه ميشود که خانمها انجام چکاپهاي دورهاي را جدي بگيرند.
در ابتدا دکتر رحيم پرور در اينباره ميگويد: کانسر (سرطان) زماني ايجاد ميشود که سلولهاي سالم در قسمتي از بدن به سلولهاي ناسالم تبديل ميشوند و شروع به رشد غير طبيعي ميکنند و در مورد سرطان رحم هم همين طور است.
وي بيان کرد: طبق آمار اعلام شده از منابع معتبر، ميزان ابتلاي زنان به سرطان رحم افزايش پيدا کرده است. سرطان رحم را ميتوان يکي از شايعترين نوع سرطانها در دستگاه تناسلي زنان دانست.
اين دکتراي تخصصي بهداشت باروري ميگويد: ميزان ابتلاي زنان يائسه به سرطان رحم بيشتر از ساير افراد است. اگرچه طبق آمار ?? در صد زنان مبتلا به اين سرطان، زير ?? سال و ? درصد کمتر از ?? سال سن داشته اند.
وي مطرح کرد: خطر ابتلاي افراد چاق به انواع سرطانهاي رحم بيشتر از ساير افراد است. به طوري که ?? درصد زنان مبتلا به سرطان آندومتر (سرطان لايه داخلي رحم) مشکل اضافه وزن داشته اند.
دکتر رحيم پرور ميگويد: سابقه خانوادگي يکي از عوامل مهم ابتلاي فرد به سرطان رحم است. به اين دليل است که توصيه ميشود افرادي که بستگان نزديکشان به سرطان رحم مبتلا بوده اند، زودتر بررسيهاي تشخيص اين بيماري را انجام دهند.
اين دکتراي تخصصي بهداشت باروري مطرح کرد: براي تشخيص سرطان رحم لازم است که به مراکز معتبر مراجعه کنيد زيرا براي تشخيص سرطان بايد بررسيهاي دقيق تخصصي انجام شود.
وي افزود: علايم سرطان رحم با بعضي از بيماريهاي ديگر و يا سرطانهاي ديگر مشترک است لذا مهم است که به اين علايم توجه شود و در صورت وجود اين علايم به پزشک مراجعه شود.
دکتر رحيم پرور عنوان کرد: خونريزي غير طبيعي واژينال در زنان يائسه يکي از موارد مهمي است که بايد پيگيري شود. همانطور که ميدانيم در زنان يائسه خونريزي واژينال وجود ندارد، بنابراين هرگونه خونريزي بعد از يائسگي در زنان نياز جدي به بررسي دارد. البته بايد توجه داشت که ما موقعي به يک زن يائسه ميگوييم که از آخرين قاعدگياش حداقل يک سال گذشته باشد. بنابراين اگر زني حداقل يکسال قاعده نشده باشد و بعد دچار خونريزي واژينال شود، اين خونريزي غيرطبيعي محسوب ميشود و نياز به بررسي دارد.
اين دکتراي تخصصي بهداشت باروري ابراز داشت: کاهش وزن ناگهاني هم از نشانههاي همه انواع سرطانها از جمله سرطان رحم ميباشد. در موارد شديد سرطان رحم، احساس توده در رحم و احساس درد در کمر يا پايين لگن ميتواند وجود داشته باشد.
وي ادامه داد: در برخي موارد نيز ممکن است به دليل تاخير در تشخيص، کانسر به ساير ارگانهاي بدن مانند روده گسترش يابد که در اين صورت مشاهده علائم گوارشي و ادراري نيز اهميت دارد. مانند وجود مشکل در ادرار مانند احساس درد، مشاهده خون در ادرار، ادرار کم و همچنين مشاهده خون در مدفوع و حرکات روده تحريک پذير.
دکتر رحيم پرور بيان کرد: بايد توجه داشت که اين نوع از کانسر داراي يک دوره طولاني پيش از تهاجم ميباشد و به عنوان يک بيماري خطرناک اما قابل پيشگيري شناخته ميشود وهمچنين در صورت مراجعه سريع به پزشک زنان و زايمان امکان رفع ضايعات پيش سرطاني قبل از تبديل شدن به سرطان رحم امکان پذير است.
اين استاد پيشکسوت دانشگاه علوم پزشکي تهران افزود: در واقع هم ميتوان از سرطان رحم پيشگيري کرد و هم در صورت ابتلا به سرطان رحم ميتوان از پيشرفت آن و تهاجم به ساير ارگانها جلوگيري کرد.
> تشخيص سرطان رحم به راحتي امکان پذير است
وي مطرح کرد: تشخيص سرطان رحم روشهاي متفاوتي دارد و معمولا به راحتي امکان پذير است. در معاينه فيزيکي، پزشک يا ماما خانم را براي تشخيص هرگونه مورد غيرعادي معاينه ميکند. در معاينه وجود توده ميتواند مهم باشد. بنابراين لازم است که زنان براي تشخيص زودهنگام مراجعه داشته باشند.
دکتر رحيم پرورادامه داد: تست پاپ اسميردرتشخيص سرطان رحم کمککننده است. براي انجام اين تست پزشک يا ماما وسيلهاي به اسم اسپکولوم را براي ديدن بهتر دهانه رحم، وارد واژن ميکند تا داخل واژن، دهانه رحم را از نظر وجود هرگونه مشکل و ناهنجاري بررسي شود.
اين دکتراي تخصصي بهداشت باروري افزود: در اين تست، با کمک وسيله اي، يک نمونه از ترشحات در نزديکي دهانه رحم گرفته ميشود و آنرا روي يک لام شيشهاي قرارداد و براي آزمايشگاه، جهت بررسي سلولها ميفرستند البته در بعضي از انواع سرطانهاي رحم چون از داخل رحم شروع ميشوند و دهانه رحم را درگير نميکنند، تست پاپ اسمير منفي گزارش ميشود. در واقع سرطان رحم وجود دارد ولي اين تست منفي است.
وي اظهار داشت: پزشک يا ماما براي بررسي اندازه يا شکل رحم و تخمدان، انگشت خود را که آغشته به مواد لغزنده کرده است، داخل واژن کرده و دست ديگر روي شکم قرار ميدهد. در اين معاينه معمولا درد نبايد وجود داشته باشد، در صورت وجود درد لازم است بررسيهاي لازم انجام شود.
دکتر رحيم پرورعنوان کرد: امروزه سونوگرافي يک روش رايج براي تشخيص بسياري از بيماريها است. براي تشخيص سرطان رحم ميتوان از سونوگرافي واژينال استفاده کرد. در اين روش يک مبدل يا پروب وارد واژن ميشود. اين وسيله با انتشار امواج فراصوت در بدن و با انتقال انعکاس امواج به کامپيوتر موجب شکلگيري تصوير ميشود. بعضي مواقع اطلاعات حاصل از سونوگرافي ميتواند به تشخيص سرطان رحم کمک کند.
اين دکتراي تخصصي بهداشت باروري ابراز کرد: نمونهبرداري از رحم يا بيوپسي اندومتر يکي از روشهاي مهم در تشخيص سرطان رحم است. در اين روش بافتهايي از آندومتر رحم براي بررسي تغييرات سلولي بافتهاي غيرطبيعي برداشته ميشود. بيوپسي آندومتر معمولا در مطب پزشک و يا مراکز جراحي به صورت سرپايي انجام ميشود.
وي افزود: بيوپسي اندومتر براي زنان باردار انجام نميشود بنابراين در صورت بارداري يا حتي مشکوک بودن به بارداري بايد حتما به پزشک اطلاع داده شود.
دکتر رحيم پرور اظهار کرد: لاپاروتومي يک روش جراحي است. در اين روش يک برش در ناحيه شکم ايجاد ميشود و داخل شکم توسط پزشک قابل ديدن و نمونهبرداري است و از اين طريق تشخيصهاي لازم داده ميشود. لاپاروتومي زماني به بيمار توصيه ميشود که با روشهاي ديگر امکان تشخيص قطعي بيماري وجود نداشته باشد. امروزه از لاپاراسکوپي براي ديدن و نمونهبرداري از شکم براي تشخيصهاي اينچنيني استفاده ميشود.
اين دکتراي تخصصي بهداشت باروري ميگويد: از روش هيستروسکوپي که با وسيلهاي داخل رحم را ميبينند و در صورت لزوم نمونهبرداري ميکنند، نيز روش مناسبي جهت تشخيص سرطانهاي رحم ميباشد.
وي ابراز داشت: کانسر رحم در صورتي که در مراحل اوليه تشخيص داده نشود ممکن است بخشهاي مختلف بدن را درگير کند. بر اين اساس سرطانهاي رحم به چند مرحله، دستهبندي ميشوند.
دکتر رحيم پرورافزود: نوع ابتدايي سرطان رحم اين است که سرطان فقط در ناحيه رحم وجود دارد. نوع پيشرفته تر، سرطان بدون خارج شدن از رحم در بافت همبند گردن رحم انتشار پيدا کرده است. نوع بعد اينکه بدون درگير شدن ناحيه لگن، کانسر در ناحيه رحم و سرويکس پخش شده است و در نوع شديد و پيشرفته، کانسر به بيرون لگن انتشار يافته است.
اين دکتراي تخصصي بهداشت باروري افزود: هر کدام از اين چهار دسته خود به مراحل مختلفي تقسيم ميشوند. روش درماني در هريک از مراحل ميتواند متفاوت باشد.
وي ميگويد: با توجه به اين که سرطان رحم تا چه حدي پيشرفت کرده است پزشک ميتواند روشهاي مختلفي را مانند جراحي، درمان با اشعه (پرتو درماني)، شيمي درماني را براي درمان ميتوان اتخاذ کرد.
دکتر رحيم پرور گفت: استفاده از جراحي يکي از روشهاي رايج درمان سرطان رحم است. نوع جراحي بستگي به مقدار شيوع بيماري دارد. در صورتي که بيماري در مراحل اوليه باشد جراح تنها اقدام به خارج کردن سرويکس يا دهانه رحم، قسمتي از واژن ويا غدد لنفاوي لگن ميکند. در برخي موارد با نظر پزشک ممکن است کل رحم بيمار برداشته شود.
اين دکتراي تخصصي بهداشت باروري افزود: بيشتر زنان مبتلا به سرطان رحم با برداشتن رحم از طريق جراحي درمان ميشوند. برداشتن رحم منجر به از دست دادن قدرت باروري در داخل رحم و قطع شدن دورههاي قاعدگي ميشود. وي ميگويد: پرتو درماني در هريک از مراحل کانسر رحم قابل انجام است. در اين روش ازپرتوهاي ايکس، گاما و يا ذرات هستهاي براي از بين سلولهاي سرطاني و جلوگيري از رشد آنها استفاده ميشود. هدف از بين بردن سلولهاي ناسالم با حداقل ميزان آسيب به سلولهاي سالم است.
دکتر رحيم پرور ادامه داد: نوع و شدت پرتوهاي درماني با توجه به وضعيت آناتوميک بيمار انتخاب ميشود. هرچند فاکتورهاي ديگري مانند ويژگيهاي فيزيکي دستگاه و يا اينکه بافتهاي حساس مجاور تومور تا چه حد تحمل دارند در اين موضوع دخيل هستند. پرتو درماني در اغلب موارد براي از بين بردن سلولهاي سرطاني باقي مانده از جراحي مورد استفاده قرار ميگيرد.
اين دکتراي تخصصي بهداشت باروري عنوان کرد: در روش شيمي درماني براي از بين بردن سلولهاي سرطاني از دارو استفاده ميشود. در اغلب موارد داروها از طريق تزريق وريدي به بدن بيمار در کلينيک شيمي درماني وارد ميشود. بعضي از داروها نيز ميتواند به صورت خوراکي در منزل مصرف شود. عوارض اين داروها با توجه به نوع و دز مصرفي دارو ميتواند متفاوت باشد.
وي افزود: يکي از عوارض متداول شيمي درماني آسيب رسيدن به سلولهاي ريشه مو در حين درمان است. از اين رو اکثر افراد در طول درمان با ريزش مو مواجه ميشوند البته اين مشکل موقتي بوده و پس از پايان طول درمان موها شروع به رشد طبيعي خواهد کرد.
دکتر رحيم پرور گفت: به طور کلي سرطان رحم هرچند يکي از بيماريهاي شايع در زنان است اما با تشخيص زود هنگام و تکميل مراحل درماني قابل کنترل است. در صورتي که مبتلا به اين بيماري هستيد نگران نباشيد زيرا امروزه با پيشرفت علم پزشکي بيشتر بيماريها به راحتي قابل درمان است لذا سعي کنيد تمام دستورات پزشک معالج خود را به دقت انجام دهيد و از مصرف خودسرانه دارو اجتناب کنيد.
>سرطان دهانه رحم يک بيماري عفوني است
در ادامه نيز دکتر اميني مقدم در اينباره خاطرنشان کرد: دهانه رحم قسمتي ازرحم است يعني رحم يک جسم، يک دهانه رحم و يک منطقه بينابيني دارد.دهانه رحم يک منطقهاي است که ما با انجام يک معاينه معمولي با يک وسيله ساده (اسپکولوم ) ميتوانيم سرطان در اين ناحيه را تشخيص دهيم.
وي اظهار کرد: سرطان دهانه رحم يکي از سرطانهاي شايع در دستگاه تناسلي زنان است و جزو ? سرطان کلي خانمها محسوب ميشود.
اين آنکولوژيست زنان مطرح کرد: سرطان دهانه رحم عامل ايجاد کنندهاش ويروسي است به نام بابيلوما است يا HPV است که نوع انتقال عمده آن ويروس از راه تماس جنسي است البته راههاي انتقال ديگري نيز وجود دارد.
وي متذکر شد:سرطانهاي ديگري نيز دردستگاه تناسلي زنان وجود دارد که غير وابسته به ويروس HPV هستند اما اکثر سرطانهاي مربوط به رحم مربوط به اين ويروس هستند.
> ابتلا به سرطان دهانه رحم علت خاص خود را دارد
دکتر اميني مقدم مطرح کرد: ابتلا به سرطان دهانه رحم علت خاص خود را دارد ولي بدين صورت نيست که هر شخصي که ويروس HPV وارد بدن وي ميشود دچار سرطان دهانه رحم گردد زيرا اولا بايد انواع پرخطر ويروس وارد بدن اين خانم شود که در اين ميان ?? نوع پرخطر ويروس HPV وجود دارد که دو نوع ?? و ?? و اخيرا هم گفته شده است که نوع ?? جزو انواع پر خطر هستند که اگر به بدن يک خانمي وارد شوند و سيستم ايمني فرد نيز نتواند اين ويروس را از بدن پاک بکند و بيشتر از دو سال در بدن بماند شانس ايجاد سرطان دهانه رحم را در وي ايجاد خواهد کرد.
اين آنکولوژيست زنان ميگويد: اگر سيستم ايمني فرد بنابردلايل مختلفي مانند آلودگي به ويروس اچاي وي ضعيف باشد شانس ابتلا به سرطان دهانه رحم در وي افزايش مييابد بنابراين افرادي که داراي اين ريسک فاکتور هستند اگر ويروس HPV وارد بدن آنها شود شانس ابتلا به اين بيماري در آنها بيشتر است.
وي ابراز داشت: برخي افراد ديگر نيز هستند که به دليل ابتلا به سرطان ديگر در بدن، شيمي درماني ميشوند و مسلما سيستم ايمني آنها ضعيف ميشود و در صورتي که ويروس HPV که علت اصلي بروز اغلب سرطانهاي دهانه رحم است وارد بدن آنها گردد نميتوانند آن را پاک بکنند لذا در اين افراد هم شانس ايجاد سرطان دهانه رحم افزايش پيدا ميکند.
دکتر اميني مقدم توضيح داد: از ديگر فاکتورهاي خطرساز ابتلا به سرطان دهانه رحم، استفاده از داروي کورتون يا کورتيکواستروئيد است. براي بسياري از افراد مبتلا به بيماري روماتيسمي و يا افرادي که بيماري آسم شديد مبتلا هستند و درمانهاي معمولي جواب نميدهند، براي درمان آنها کورتيکواستروئيد تجويز ميشود که باعث ميشود سيستم ايمني فرد ضعيف شود و شانس اينکه اگر ويروس HPV بخصوص نوع پرخطر آن اگر وارد بدن فرد شود و نتوانند آن را پاک کنند، افزايش پيدا کند.
اين آنکولوژيست زنان ميگويد:کساني که سيگار ميکشند نيز بيشتر در معرض ابتلا به بيماري سرطان دهانه رحم هستند.
وي ادامه داد: در واقع آن سدي که در دهانه رحم وجود دارد و باعث ميشود که ويروس HPV اگر هم وارد بدن شود، تغييرات غير طبيعي سلولي را در رحم ايجاد نکند با مصرف سيگار اين قسمت تغيير ميياب د بنابراين سيگار کشيدن يک فاکتور خطرساز براي بيماري سرطان دهانه رحم است.
دکتر اميني مقدم ميگويد: از ديگر فاکتورهاي خطر سرطان دهانه رحم اين است که افرادي که اولين نزديکي را در سنين خيلي پايين شروع ميکنند و يا زايمان در سنين خيلي پايين دارند بيشتر در معرض ابتلا به بيماري سرطان دهانه رحم هستند.
اين آنکولوژيست زنان بيان کرد: پزشکان هميشه موافق هستند که خانمها زايمانهاي متعدد داشته باشند ولي ازنظر آماري مشاهده شده است که سابقه ابتلا به سرطان دهانه رحم در خانمهايي که زايمانهاي متعددي دارند نسبت به خانمي که اصلا زايماني نداشته بيشتر مشاهده ميشود.
وي عنوان کرد: خانمهايي که از وضعيت اقتصادي و اجتماعي پاييني برخوردارهستند،سابقه ابتلا به بيماري سرطان دهانه رحم بيشتر مشاهده ميشود که شايد علت آن اين باشد که کمتر جهت انجام غربالگري به پزشک مراجعه ميکنند و بدين خاطر بيماري در مراحل اوليه تشخيص داده نميشود.
دکتر اميني مقدم ميگويد: ابتلا به ديگر بيماريهاي منتقل شونده جنسي، شانس ابتلا به ويروس HPV را در خانمها افزايش ميدهد و احتمال اينکه اين ويروس به صورت نهفته و به مدت طولاني باقي بماند، وجود دارد.
اين دانشيار دانشگاه علوم پزشکي ايران ميگويد: اگر خانمي به ويروسهاي ديگر غير از HPV نيز مبتلا باشد و آنرا درمان نکند،شانس ابتلا به بيماري سرطان دهانه رحم در وي افزايش ميبايد.
وي تصريح کرد: کمبود فاکتورهاي تغذيهاي ميتواند، ضعف سيستم ايمني را براي فرد به همراه داشته باشد که در صورت وارد شدن ويروس HPV، اين ضعف يک نوع فاکتور خطرساز محسوب ميشود.
دکتر اميني مقدم ابراز کرد: افرادي که جهت جلوگيري از بارداري از روشهايي مانند استفاده از کاندوم بهره ميکنند، شانس ابتلا به سرطان دهانه رحم در آنها کمتر گزارش شده است که شايد بدين خاطر است که راه ورود ديگر عفونتهاي جنسي در آنها کمتر است.
اين آنکولوژيست زنان بيان کرد: افرادي که از قرصهاي هورموني به عنوان ضد بارداري استفاده ميکنند از لحاظ آماري شانس ابتلا به بيماري سرطان رحم در آنها افزايش پيدا ميکنند و توجيهي که در اينباره ميشود اين است که تغييراتي در موکوس دهانه رحم ايجاد ميشود و نيز احتمال دارد در متابوليسم برخي ازويتامينها و اسيد فوليک تغييراتي ايجاد شود که شانس باقي ماندن ويروس HPV و ابتلا به سرطان رحم را افزايش ميدهد.
وي اظهار ميکند: دراغلب موارد ابتلا به ويروس HPV ميتواند سبب بروز سرطان دهانه رحم شود اما در برخي مواقع نيز برخي سرطانهاي رحم ربطي به ابتلا به اين ويروس ندارد بنابراين اگر بخواهيم ليستي از ريسک فاکتورهاي ابتلا به سرطان رحم را بيان کنيم عبارتند از ضعف سيستم ايمني به دليل آلوده شدن به ويروس اچاي وي، انجام شيمي درماني، مصرف داروهاي کورتون دار زيرا دراين صورت افراد نميتوانند در صورت ورود ويروس HPV، آنرا پاک کنند. دکتر اميني مقدم ابراز داشت: افرادي که تعداد حامگي متعدد دارند نسبت به کساني زايمان نکردند، کساني که در وضعيت اقتصادي و اجتماعي پايين قرار دارند، قرص هورموني ضد بارداري مصرف ميکنند، آلوده به ديگر بيماريهاي منتقله جنسي هستند به طورکلي احتمال ابتلا به سرطان دهانه رحم بيشتر است.
اين آنکولوژيست زنان تشريح کرد: علايم ابتلا به سرطان دهانه رحم عبارتند از بروز خونريزيهاي غير طبيعي، ترشحات فراوان، عفونتهايي که به انواع درمان دارويي جواب نميدهند ميتواند باشد.وي متذکر شد: بهتراست که افراد در همان مراحل اوليه مانند خونريزي وترشح متوجه ابتلا به سرطان دهانه رحم بشوند و اينطور نباشد که يک خانمي در مراحل پيشرفته سرطان دهانه رحم به دليل ايجاد کم خوني ناشي از خونريزي شديد و اينکه بيماري پيشرفت کرده و به ديوارههاي لگن رسيده و درد وتورم پا،ترومبوز در اندام تحتاني ايجاد کرده ويا به دليل نزديکي که مثانه به رحم دارد، محلي که لوله حالب به مثانه ميآيد دچار مشکل شود و مريض به دليل آن دچار از کار افتادن کليه شود و با افزايش سطح اوره و کراتي نين خون با اختلال هوشياري به پزشک مراجعه بکند به پزشک مراجعه کند زيرا اينها جزو علايم ابتلا به سرطان دهانه رحم در مراحل پيشرفته است. دکتر اميني مقدم ميگويد: سرطان دهانه رحم را در دو طيف سني ميتوان مشاهده کرد يکي ?? الي ?? سال و يکي ديگر ?? تا ?? سال است. اين آنکولوژيست زنان ميگويد: از آنجايي که اين بيماري از وقتي که عامل ايجادکننده آن وارد بدن شود مانند ديگر بيماريهاي عفوني ويروسي، يک دوره کمون دارد يعني از وقتي که وارد بدن شود تا وقتي که تبديل به سرطان شود يک دورهاي را طي ميکند که پيش سرطان است بايد تشخيص داده شود و نگذاريم به سرطان تبديل شوند لذا بايد غربالگري در زمان مناسب داشته باشيم.
وي ابراز کرد: غربالگري سرطان دهانه رحم بدين صورت است که چون عامل ابتلا به سرطان رحم در اغلب اوقات يک ويروس است و واکسن عليه اين ويروس ساخته شده است، توصيه ميشود که دخترها و پسرها در ?? الي ?? سالگي آن را تزريق کنند و حداکثر سن مجاز تا ?? سالگي است.
دکتر اميني مقدم تصريح کرد: توصيه مهم ديگر که به عنوان پيشگيري اوليه آنرا توصيه ميکنيم اين است که افراد رفتارهاي پرخطر جنسي نداشته باشند و ديگر اينکه اگر خانمي به عفونتهاي ويروسي مختلف مبتلا است بايد سريع درمان کند و از روشهاي جلوگيري مانند کاندوم استفاده کند و پس از آن واکسيناسيون هم يک اصل پيشگيري از ابتلا به سرطان دهانه رحم ميباشد.
اين آنکولوژيست زنان عنوان کرد:وقتي ويروس HPV وارد بدن ميشود ما نميتوانيم رد پاي آن را پيدا کنيم و اين روشهايي که آن را پيدا ميکنيم ميشود روش ثانويه پيشگيري يعني اينکه خانمها بايد بدانند که تست پاپ اسمير بگيرند و اگر خانمي بالاي ?? سال است هم تست پاپ اسمير وهم تست HPV بايد بدهد و هر سه سال يکبار تا ?? سالگي بايد اين تست انجام شود زيرا اگربا انجام آنها در مراحل پيش سرطاني، اين سرطان تشخيص داده ميشود و درمان مناسب و راحتتري هم انجام خواهد شد.
وي افزود: يک نوع پيشگيري ديگر به نام پيشگيري ثالثيه وجود دارد که اگر با انجام تست تست پاپ اسمير و تست HPV تاثير اين ويروس را بر روي سرطان دهانه رحم و سلولهاي غير طبيعي که ايجاد شده را متوجه شديم وپيش سرطان را تشخيص داديم، سريع آن را درمان ميکنيم و اين درمان توسط آنکولوژيستهاي زنان انجام ميشود تا سرطان دهانه رحم ايجاد نشود.
دکتر اميني مقدم ميگويد: با توجه به پيشرفتهايي که در علم پزشکي صورت گرفته است اگر خانمي در مراحل پيشرفته سرطان دهانه رحم به پزشک مراجعه بکند بازهم با روشهاي راديوتراپي، شيمي درماني همراه با راديوتراپي، اين بيماري قابل درمان است.
اين متخصص گفت: درمان جراحي در مراحل اوليه و براي خانمهاي جوان مبتلا به اين سرطان بيشتر انجام ميشود و با توجه به تشخيص پزشکان متخصص با استفاده از راديوتراپي، شيمي درماني همراه با راديوتراپي اين نيز بيماري قابل درمان است لذا کار تيمي است تا بهترين نتيجه گرفته شود لذا تعيين بهترين راه درمان به وسيله گروهي از متخصصان آنکولوژيست زنان، راديوتراپيستها و... انجام ميشود.
وي ادامه داد: جراحي در مرحله اوليه به صورت برداشتن کامل رحم است و اگر لازم باشد اطراف رحم حدود يک سانتي متر فوقاني واژن برداشته ميشود که يک جراحي فوق تخصصي است وتوسط آنکولوژيست زنان انجام ميشود.
دکتر اميني مقدم افزود: در صورت پيشرفت بيماري سرطان دهانه رحم راديوتراپيهاي مختلفي انجام ميشود و در صورتي که جاهاي ديگر مانند کبد درگيرهستند از شيمي درماني استفاده ميشود که تيم درمان تعيين ميکنند که از کدام نوع درمان استفاده شود ولي بيمار پس از درمان ? الي ? سال تحت مراقبت و کنترل بايد قراربگيرد.
اين آنکولوژيست زنان بيان کرد: معمولا وقتي خانمي با علايم سرطان دهانه رحم به پزشک مراجعه ميکند، معاينه انجام ميشود و اسپکولوم داخل واژن گذاشته ميشود، بررسيهاي لازم انجام ميشود و در صورت مشکوک بودن بيوپسي انجام ميشود و اگر تشخيص پاتولوژيست، سرطان دهانه رحم باشد وپس آن جهت مرحلهبندي بيماري از روشهاي راديولوژيک مانندام آرآي استفاده ميشود و پس از آن روشهاي درمان مناسب را بر طبق مرحلهبندي بيماري مشخص ميکنيم اما پس از درمان هم معاينات مکرر ضروري است.
وي متذکر شد: به عنوان يک نکته کليدي بايد يادمان باشد که سرطان دهانه رحم يک بيماري عفوني است و عامل ايجادکننده آن در اغلب موارد يک نوع ويروس است و کاملا قابل پيشگيري و درمان است و شعار سازمان بهداشت جهاني اين است که اميدواريم در سال ???? سرطان دهانه رحم کاملا ريشه کن شده باشد همانطور که بسياري از بيماريهاي عفوني ريشه کن شدند.
دکتراميني مقدم اظهار کرد: جوانان ما بايد بدانند که خويشتنداري و اعتقاد راسخ به اصول اخلاقي، اسلامي، انساني زندگي خانوادگي يکي از مهمترين اصول پيشگيري است و بايد بهداشت روابط جنسي را نيز رعايت بکنند زيرا يکي ديگر از اصول پيشگيري است اما توصيه ميشود که در صورت بروز کوچکترين علايم با انجام معاينه و درمان مناسب اين بيماري قابل درمان است و بايد به پزشک مراجعه کنند.
اين آنکولوژيست زنان عنوان کرد: افرادي که دچار ضعف سيستم ايمني هستند بخصوص افراد آلوده به ويروس اچآي وي خيلي زود اقدام به انجام تست پاپ اسمير و تستهاي لازم کنند زيرا در اين افراد بيماري خيلي سريع پيشرفت ميکند و لازم است که از افراد عادي زودتر معاينات لازم را انجام دهند.
وي مطرح کرد: فردي که آلوده به ويروس "اچآي وي" است در صورتي به بيمار ايدز مبتلا است که برخي فاکتورهارا داشته باشد يعني CD? آن زير ??? باشد، ابتلا به برخي از بيمارها باشد لذا اگر شخصي سرطان دهانه رحم و اچاي وي آن مثبت است، در واقع دچار بيماري ايدز است.
دکتراميني مقدم در پايان گفت: در صورتي که ويروسهاي پرخطر HPV وارد بدن شدند و پاک نشود که عمده علت آن ضعف سيستم ايمني است ميتوان به وسيله راههاي مختلف آن را تشخيص، پيشگيري و درمان کرد لذا توصيه ميشود که خانمها انجام چکاپهاي دورهاي را جدي بگيرند.
کپی لینک کوتاه: