• 1400/02/21 - 13:24
  • - تعداد بازدید: 4
  • - تعداد بازدیدکننده: 4
  • زمان مطالعه : 15 دقیقه
  • /Z7tWo
 وزير بهداشت در شانزدهمين اجلاس مجازي روساي دانشگاه‌ هاي علوم پزشکي کشور:

راه ها براي ورود واکسن باز شده است

 وزير بهداشت در شانزدهمين اجلاس مجازي روساي دانشگاه‌ هاي علوم پزشکي کشور:


راه ها براي ورود واکسن باز شده است


وزير بهداشت ضمن تشريح چگونگي مديريت موج چهارم کرونا در کشور و اقدامات اتخاذ شده جهت بستري و بستري موقت بيماران، گفت: تقريبا از دام ويروس انگليسي با افتخار جستيم؛ البته نه اينکه تمام شد، بلکه فشار حداکثري‌اش برداشته شد و همچنان بايد مراقبت شود و موارد را تحت نظر داشته باشيم.
به گزارش وبدا، دکتر سعيد نمکي، در شانزدهمين اجلاس مجازي روساي دانشگاه‌ هاي علوم پزشکي کشور، ضمن قدرداني از تلاش هاي دانشگاه هاي علوم پزشکي، همکاران ستادي وزارت بهداشت و اصحاب رسانه در زمينه مديريت کوويد ??، گفت: در ماهي که نفس کشيدن عبادت است، همکاران من در سراسر کشور تلاش کردند تا ديگران هم بهتر نفس بکشند و قطعا اين عبادت فراتر از تمام عباداتي است که ديگر بندگان خدا انجام دادند. من شرمسار يکايک شما بزرگواران هستم که يکي از سهمگين‌ ترين طوفان‌ هاي اپيدمي جهان را که ابتلا به ويروس سرکش انگليسي بود با مديريت ناب خودتان به زنجير کشيديد و توانستيد از قله ‌اي عبور کنيد که براي خيلي‌ ها کابوس بود.
 وي خطاب به روساي دانشگاه هاي علوم پزشکي کشور، افزود: اگر به خاطر داشته باشيد، من در اواخر سال گذشته با شما نشستي را گذاشتم و اعلام کردم که با توجه به برآوردي که در رفتار مسئولانه ديگران مي‌ بينم و تصميماتي که در زمينه اعمال محدوديت ها اتخاذ مي ‌شود، فکر مي ‌کنم که بار سنگيني را به گونه ‌اي بر دوش ما مي‌ گذارند و از شما خواهش کردم که خودتان را براي يکي از سهمگين ‌ترين طوفان ‌هاي بيماري ‌زاي تاريخ سرزمين آماده کنيد. علتش هم رفتار ويروس انگليسي در سرزمين ‌هاي غربي و با توجه به زيرساخت ‌هاي بسيار گسترده و مهم و با اقتداري که چه در بعد اقتصاد و چه در بعد پزشکي، داشتند.
 وي افزود: اکنون هند را با طوفاني از گرفتاري مي ‌بينيد، اما من با توجه به سفرهاي متعددي که به هندوستان و پاکستان داشتم، ميزان بضاعت ‌ها و زيرساخت‌ ها را مي ‌دانم. در کشوري مانند هند و پاکستان، با اندک تکانه ‌اي در نظام سلامت، دچار فروپاشي مي‌ شوند، اما کشوري مانند انگليس با قدمتي بسيار قابل توجه و منابع مالي قابل اتکاء در نظام سلامت، وقتي شما بيماران را خارج از بيمارستان و سرگردان در پارک و راهرو و تخت ‌هاي فشرده در هم در بيمارستان مي ‌بينيد، نشان از اين دارد که اين ويروس مهاجم، سرکش و غيرقابل کنترل است و بر همين اساس، از شما  خواستم که خودتان را براي يکي از سهمگين‌ ترين امواج مهاجم تاريخ عفوني کشور، آماده کنيد و خودم هم سعي کردم در خدمت عزيزان در استان‌ ها باشم.
 وزير بهداشت ادامه داد: عليرغم اينکه به من توصيه مي ‌شد که با توجه به گرفتاري ‌هايي که ممکن است به وجود آيد، سعي کن پايت را دورتر از صحنه آتش بگذاري، اما دلم قرار نگرفت. زيرا فکر کردم که فرماندهان، افسران ارشد و سربازان خط مقدم اين جبهه اگر احساس کنند که فرمانده ارشدشان فقط در يک اتاق شيشه ‌اي نشسته و فرمان مي‌ دهد، شايد فکر کنند که در اين قتلگاه تنها مانديم و بر همين اساس سعي کردم که تا جايي که توان داشتم در خدمت عزيزان باشم و حداقل خسته نباشيد و خدا قوت بگويم و منعکس کنم که وقتي يک و نيم بامداد به همدان رسيدم، رييس دانشگاه و هيات رييسه تا صبح دنبال تامين اکسيژن بودند که بيماري دچار تنگي نفس نشود يا شهرهاي ديگر همچنين.
 دکتر نمکي ادامه داد: در اين پيک چهارم که برخي نامهرباني هم کردند، ما ز ياران چشم ياري داشتيم، اما به دليل اينکه به برخي حرف ‌هاي ما اعتقاد نداشتند، در حد مقدور حتي مهرباني هم نکردند. اين را هم تاريخ مي ‌نويسد هم من در دفتر خاطراتم مي ‌نويسم که هم مهرباني ‌ها و هم نامهرباني ‌ها را در اين ايام پر ستم، به محضر مردم شريف و نسل‌ هاي آينده برسانيم. به هر حال در دانشگاه ‌هاي علوم پزشکي کار بزرگي کرديد، اما اگر بخواهيم واکاوي کنيم که چه حاصل اين توفيق در مهار اين پيک سهمگين شد، علاوه
بر مهارت‌ هايي که در طول يکسال گذشته آموختيم و واکسيناسيون پرسنل ما مقداري به ريسک ‌پذيري پرسنل آنها افزود و از اضطراب و دلواپسي گرفتاري با بيماري کاست. البته ما روزهاي اول قبل از داشتن ماسک و گان که بچه‌ هايمان در قم و گيلان حتي يک ماسک هم نداشتند، اما تن بر آتش زدند و شجاعانه ايستادند و بي انصافي است که امروز بگوييم به خاطر واکسيناسيون جرات پيدا کردند. بلکه اين افراد بچه ‌هاي بي سپر و بي زرهي بودند که در ايام بي پناهي و بي حفاظتي هم شجاعانه تن بر آتش زدند و پشت لباس شان نوشتند که "ما گر ز سر بريده مي‌ ترسيديم/ در محفل عاشقان نمي‌ رقصيديم".
 وزير بهداشت گفت: در واکاوي شيوه‌ هاي مبارزه با بيماري در اين دوره که اگر نبود، ترديد ندارم که ما هم گرفتار مي ‌شديم، چند نکته وجود دارد و خواهشم اين است که روساي دانشگاه‌ هاي علوم پزشکي اين را به عنوان بررسي يک مدل ملي گردآوري کنند تا بتوانيم آن را به دنيا ارائه کنيم. کشوري در جهان نبود که ويروس انگليسي به آن رسيده باشد و در دو هفته اول بيمارانش پشت در بيمارستان‌ ها نمانده باشند. هيچ کشوري اعم از غني و فقير نبود. فرانسه و آلمان و انگليس را ببينيد که در دو سه هفته اول چه بحران عظيمي را در زمينه گرفتاري با ويروس داشتند. در عين حال، ايمان دارم که خداوند لحظه به لحظه در اين تنگناي غيرقابل عبور با تمام مضايق، اگر دستمان را نمي‌ گرفت ما وامانده بوديم، اما آنچه که به تدبير و مديريت برمي‌ گردد، اين است که اولين اقدامي که انجام داديم اين بود که در اوج تعطيلات ابلاغ کرديم که بيمار الکتيو بستري نکنيد، زيرا قابل پيش ‌بيني بود که تعداد تخت بيشتري مي‌ خواهيم.
 وي ادامه داد: گام دوم بحث کلينيک‌ هاي سرپايي است که از کادر بهداشت و پيشگيري کشور تشکر ويژه مي ‌کنم. اين تجربه ذي ‌قيمت که ما بخش پيشگيري و بهداشت مملکت را به عنوان اولين سنگر و دروازه و بهورز، مراقب سلامت و کادر بهداشتي را به عنوان اولين دروازه ‌بانان مهار کرونا انتخاب کرديم، از خردمندانه ‌ترين روش‌ ها بود و البته شانسمان هم اين بود که اين زيرساخت را داشتيم. يکي از مشکلات کشورهاي ديگر اين است که بر پايه بيمارستان عمل مي‌ کنند. اين گام ديگري بود که توانست به ما کمک کند. در تاريخ دهم دي ماه ???? که روزهاي آرام ما بود براي روساي دانشگاه ‌ها نوشتم و تقاضا کردم که مراکز ?? ساعته را کم نکنيد. اين مراکز دروازه‌ بانان اصلي ما در اين کار شدند.
 دکتر نمکي ادامه داد: اقدام سومي که مدت‌ ها روي آن اصرار داشتم، بحث درمان سرپايي با يک داروي ضد ويروس موثر بود. اصرار من اين بود که اين بيماري با وجود دو فاز بودنش، اگر بتوانيم در فاز اول لود ويروس را کم کنيم، منجر به کاهش گرفتاري ‌هاي ريوي مي ‌شويم. اين اتفاق در خوزستان با مسئوليت مستقيم خود من اداره شد و خودم شخصا دستور دادم که در خوزستان اين اقدام انجام شود و مسئوليتش را هم پذيرفتم. مطالعه خوزستان ما نشان داد که لود بيمار بيمارستاني ما به شدت کاهش يافت. اگر اين اقدام انجام نمي‌ شد، امکان نداشت که بتوانيم در دزفول، بهبان، شوشتر، اهواز، آبادان بيماران را مديريت کنيم. لود بيماري که به ويژه در جنوب و غرب خوزستان شکل گرفت، فلج کننده بود و بعد هم به شرق و شمال خوزستان کشيده شد. بنابراين، اين تجربه گران‌ سنگي شد تا اپيدمي را با همين مدل در جاهاي ديگر مديريت کنيم.
 وزير بهداشت افزود: اين بستري موقت که در کنار بيمارستان‌ ها طراحي شد و توانستيم با داروي ضدويروس لود ويروس را کاهش دهيم، ?? هزار تخت ما را سيو کرد. ميزان بيماري که با اين شيوه درمان شد، در حالي که هر يک از اينها ?? روز تخت بيمارستاني مي ‌خواستند به صورت قابل توجهي در چيدمان تخت ما تاثير گذاشت. يعني، ??? هزار بيمار که بايد ?? روز بستري مي ‌شدند، با اين شيوه بستري نشدند. البته عده ‌اي بر ما ايراد گرفتند که کجاي دنيا با همراه بيمار مبتلا به کوويد را به خانه مي ‌فرستند و دوباره به بيمارستان برمي‌ گردانند. اينها را ما بلديم، اولا اين بيمار ممکن بود که در خيابان سرگردان شود. زيرا ما کلا ??? هزار تخت بيمارستاني در کل کشو داريم و مجبوريم حداقل ?? درصد آنها را براي بيماران غيرکوويد نگه داريم، در مملکتي که سيل، زلزله، تروما و ساير بلايا مواجه است. دوما، ?? تا ?? درصد بيماري که در بخش بستري مي‌ شود، کانديد آي‌ سي ‌يو است، مگر ما چقدر تخت آي سي يو داريم. نبايد اجازه دهيم که اين بيماران کيس آي سي يو شوند. ما کلا ???? تخت آي سي يو داشتيم که مقداري اضافه کرديم و به ?? هزار تخت رسيده است.
وي ادامه داد: حال فکر کنيد که اگر ??? هزار بيمار جمع شوند، ?? هزار تخت آي سي يو مي ‌خواهيد. از کجا مي‌ خواهيد تخت آي سي يو بياوريد. بيمار کرونا بيمار عادي نيست، بلکه در بيرون از آي سي يو ?? ليتر در دقيقه و داخل آي سي يو ?? ليتر در دقيقه به اکسيژن نياز دارد. در عين حال هر بار که بيمار مي ‌آيد و داروي ضدويروس دريافت مي ‌کند، لود ويروس به شدت کاهش مي ‌يابد و قابليت سرايتش به شدت افت مي ‌کند. در عين حال ما بين بد و فاجعه يکي را انتخاب کرديم.
 وي افزود: اتفاق ديگري که افتاد اين بود که به هر حال وقتي بيمار کمتري روي تخت بيمارستان خوابيد، مراقبت از بيماران افزايش يافت. نسبت مستقيمي ميان مورتاليتي و مراقبت از بيمار است. هرچه تعداد بستري افزايش مي ‌يابد، با محدوديت و خستگي پرسنل مراقبت کاهش يافته و مورتاليتي افزايش مي ‌يابد. آمار اين را در برخي مناطق داريم که در جايي که لود بيمار بستري ناگهان دو تا سه برابر شده، مورتاليتي از پنج درصد نسبت به بستري به ?? درصد نسبت به بستري رسيده است. اين مطالعات ثبت شده است.
 وزير بهداشت، درمان و آموزش پزشکي در ادامه افزود: اتفاق ديگري که رخ داد، بحث کميته‌ هاي ترخيص بود که به شدت فعال شدند و بيماراني که وضعيت بهتري داشتند، ترخيص شدند و مراقبت در منزل شکل گرفت که توانست از لود بيمار بستري بکاهد و بيماران در منزل تحت مراقبت باشند.
 دکتر نمکي همچنين گفت: ما تقريبا از دام ويروس انگليسي با افتخار جستيم، البته نه اينکه تمام شد، بلکه فشار حداکثري‌ اش از روي ما برداشته شد. ممکن است کلوني‌ هايي را در گوشه و کنار داشته باشيم. براي استان‌ هايي مانند مازندران و گيلان که مناطق روستايي گسترده دارند، بايد مراقب باشند که ديگر خيزي برداشته نشود، اما فکر مي ‌کنم که اين پيک به گونه ‌اي سر به نزول خواهد گذاشت. ترديدي ندارم که اين اتفاق خواهد افتاد، اما به هر حال بايد کاملا مراقبت کنيد و موارد را تحت نظر داشته باشيم.
 وي تاکيد کرد: اکنون وارد فاز جديدي شديم. اکنون چند موتاسيون جديد وارد کشور شدند؛ يکي ويروس هندي است که در استان ‌هاي بوشهر، هرمزگان، يزد، آذربايجان غربي و قم اين ويروس را شناسايي کرديم. در بندرعباس در کوشکنار و عماني ويروس آفريقاي جنوبي را هم شناسايي کرديم. ما ويروس هندي، آفريقاي جنوبي و کاليفرنيايي-هندي را هم داريم و هر يک ماهيت خاص خود را دارند. درست است که دوستان ويروس را غافلگير کرده و زمين ‌گير کردند، اما طريق نقل و انتقال ويروس بسيار ظريف ‌تر از چيزي است که فکر مي‌ کنيم و نمي ‌توانيم فکر کنيم که با يک ديوار بتني تمام ويروس‌ها را زمين ‌گير کرديم، همانطور که ويروس ووهان خودش را به قطب رساند، ويروس آفريقاي جنوبي هم خودش را به بندرعباس رساند و مي‌ تواند خودش را به جاهاي ديگر هم برساند.
وي گفت: اولين خواهشم اين است که به شدت مراقب باشند. البته وحشتي که از ويروس انگليسي داشتم، از ويروس هندي ندارم. زيرا اولا داريم رفتار ويروس را مي‌بينيم و دوم اينکه اصلا زيرساخت هند و انگليس را قابل قياس باهم نمي ‌دانم. فکر مي ‌کنم ويروس هندي به چموشي ويروس انگليسي نيست. مگر اينکه در چرخش به سمت  شدت اثر رود. ويروس‌ ها در چرخش هم مي ‌توانند رو به سکون روند و هم مي ‌توانند رو به شدت اثر روند که تاکنون اين ويروس به سمت شدت اثر رفته و ممکن است در سرزمين مان رفتار متفاوتي از آن ببينيم. با اين حال وحشتي که از ويروس انگليسي داشتم، از هندي ندارم، اما از ويروس آفريقاي جنوبي هراس دارم. زيرا بسياري از آنتي‌بادي‌هاي نوترالايزکننده روي آن اثر نداشتند، واکسن تقريبا بر روي آن کم اثر است و بسيار ويروس مقاومي است. بنابراين به شدت مراقبت اين ويروس باشيد و ويروس هندي را بپاييد.
 
لزوم استمرار آزمايشات دوره ‌اي براي توالي يابي ويروس
 وزير بهداشت گفت: در عين حال مرتبا آزمايشات دوره ‌اي  را براي سکانسينگ (توالي‌يابي) ويروس ادامه دهند. برخي استان‌ ها هم خودشان براي سکانسينگ اقدام کنند. در عين حال همانطور که توانستيم در زمينه تست PCR توسعه دهيم، اکنون خواستم دکتر بيگلري يک مدل NGS کوچکي را تامين کنند و چند مورد را بياورند تا آن را در برخي استان‌ها قرار داده و ارزيابي کنيم. اجتناب ناپذير بايد در برخي استان‌هايمان NGS داشته باشيم. زيرا علاوه بر موتاسيون هاي بيروني ممکن است هر استان ما براي خودشان موتاسيون‌هايي داشته باشند. مراقب ويروس‌هاي موتاسيون يافته اعم از داخلي و بيروني باشيد.
 نمکي گفت: از اين افتخار جديد که در تاريخ نظام سلامت ثبت شد، چند روز قبل به رييس جمهور مي‌گفتم که درست است که ما دلخور بوديم که سفرها را با پيشنهاد ما محدود نکرديد، زيرا واقعا معتقدم که سفرها اثر بسيار سوئي گذاشت؛ معتقدم آنچه که باعث نقل و انتقال اين ويروس شد، يکي از دلايل عمده‌اش سفر بود. در همدان قبل از عيد ? مريض خوابيده بود، اما بعد از عيد به بالاي ???? بيمار رسيده بود که اکثرا هم از خوزستان آمده بودند و اين غم‌انگيز بود.
 
بايد مراقب مراسم هاي عيد فطر باشيم
 وي در عين حال گفت: يکي از گرفتاري ‌هاي ما تعطيلات و مراسم عيد فطر است. به ويژه عيد فطر در استان ‌هايي مانند خوزستان. سال گذشته عيد فطر در خوزستان به دليل برگزاري رسم و رسومات برايمان پيکي وحشتناک آفريد. آنجا رسم است که به ديدن شيوخ مي‌ روند. در همين زمينه مسئولان در دانشگاه خوزستان به ديدن شيوخ مي ‌روند و مي خواهند که اين اقدام را انجام ندهند و برخي علماي اين مناطق بيانيه‌ هايي صادر کردند که بسيار موثر است. در استان سيستان و بلوچستان و استان‌ هاي اهل تسنن اعم از کردستان و کرمانشاه به شدت بايد مراقب مراسم عيد فطر باشند که با توجه به شيوع ويروس هندي و آفريقاي جنوبي در اين مناطق برايمان دردسر تازه ايجاد نشود و اگر هم نياز است که ما مداخله کنيم، اين اقدام را انجام مي دهيم.
 وي در ادامه صحبت هايش با اشاره به موضوع واکسن کرونا، گفت: واکسيناسيون با مشقت زيادي که کشيديم، به سرانجام رسيد. البته اين روزها رسم است که همه مي‌ خواهند بر موجي از موفقيت سوار شوند و ما مي‌ گوييم نوش جانشان و ما بخيل نيستيم. در عين حال ما نه مي‌ خواهيم رييس جمهور شويم، نه مي ‌خواهيم وزير بمانيم و نه مي‌ خواهيم صندلي را سفت بچسبيم، بلکه آمديم براي مردم که کرونا را با لطف خدا جمع کرده و واکسيناسيون را براي گروه‌ هاي آسيب ‌پذير به حد معقول برسانيم و بعد هم بگوييم که افسار اين قاطر چموش دست فرد ديگري باشد. حال هرکس از منظري مي‌ گويد ما براي واکسن اين کار را کرديم و آن کار را کرديم، بگذاريد آنقدر بگويند تا خسته شوند.
 
راه ها براي ورود واکسن باز شده است
 وزير بهداشت گفت: واقعيت اين است که واکسن را از ارديبهشت گذشته، وزارت بهداشت لحظه به لحظه رصد کرد و قرار بر اين بود که قبل از عيد ?.? ميليون دوز واکسن داشته باشيم که به دليل برخي نامهرباني ‌ها و بدعهدي ‌هاي طرف‌هاي قرارداد با تاخير انجام شد. خوشبختانه اکنون راه دارد باز مي‌ شود و واکسن دارد مي ‌رسد. بايد به خوبي اين موضوع را مديريت کنيم تا اين اقدام بزرگ و بي بديل را به يک تهديد براي آبروي نظام سلامت تبديل نکنيم.
 دکتر نمکي در پايان عنوان کرد: سامانه ‌اي را براي اين کار تعيين کرديم، روزهاي اول نارسايي و اشکالاتي بود، اما اکنون مقتدرتر و سنجيده‌ تر از قبل داريم جلو مي ‌رويم. از همه در دانشگاه‌ هايي که همراهي کردند تشکر مي ‌کنم، از برخي هم گلايه مندم که خوب مراقبت نکردند.
  • گروه خبری : اخبار جایگاه
  • کد خبر : 328726
کپی لینک کوتاه:
کلمات کلیدی
مدیر سیستم
خبرنگار:

مدیر سیستم