مصرف مواد غذایی سالم یک هنر است
کاهش مصرف شیر منجر به کوتاهی قد نسل جدید ایرانیها میشود
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی ایران با اشاره به کاهش ابتلا به سرطان روده بزرگ با مصرف لبنیات کافی گفت: با این وجود کاهش مصرف شیر در جامعه میتواند منجر به کوتاهی قد در نسل جدید ایرانیها میشود.
به گزارش روابط عمومی معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی ایران، دکتر سیّد محمد طباطبایی معاون بهداشت دانشگاه به مناسبت پویش ملی سلامت برای اطلاع رسانی تغذیه سالم عنوان کرد: یادمان باشد مصرف غذا و خوراکی و رفع گرسنگی یک نیاز حیاتی است، اما مصرف مواد غذایی سالم یک هنر است.پیروی از الگوی غذایی متنوع، متعادل و متناسب، یکی از مهمترین و اساسی ترین عوامل در حفظ سلامت است که علاوه بر حفظ و ارتقای سلامتی، می تواند موجب کاهش ابتلا به انواع بیماریها شود.
وی ادامه داد: هر ساله پویش ملی سلامت - اطلاع رسانی تغذیه سالم با هدف ارتقای سطح سواد تغذیه ای جامعه، فرهنگ سازی و اصلاح الگوی تغذیه جامعه و همچنین کاهش عوامل خطر تغذیه ای در سطح کشور برگزار میشود. براین اساس چهاردهمین سال برگزاری این پویش در نیمه اول بهمن سال 1402 با هدف اطلاع رسانی درخصوص مصرف نمک تصفیه شده ید دار و ارتقای دانش آحاد جامعه درخصوص شیر و لبنیات با دو شعار " انتخاب همه - نمک کم اما تصفیه شده ید دار" برای هفته نخست بهمن و " از کودکی تا پیری، لبنیات دوست سلامتی" برای هفته دوم بهمن؛ فرصت طلایی، ارزشمندی است تا با حساس سازی آحاد جامعه نسبت به رعایت اصول تغذیه سالم به عنوان شاه کلید دستیابی به سلامتی، بتوانیم با اطلاعرسانی صحیح، دانش تغذیهای مردم را ارتقا و فعالیتهای مداخله ای مؤثری را انجام دهیم.
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی ایران با اشاره به لزوم و اهمیت مصرف لبنیات از سوی تمامی گروههای سنی اظهار داشت: ﺷﻴــﺮ ﻳﻚ ﻏﺬﺍی ﻛﺎﻣﻞ ﺍﺳﺖ ﻭ ﺑﻪ ﺩﻟﻴﻞ ﺩﺍﺭﺍ ﺑﻮﺩﻥ پروتئین با کیفیت بالا، ﺍﻧﻮﺍﻉ مواد معدنی ﻭ ﻭﻳﺘـﺎﻣﻴﻦﻫـﺎ، ﻧﻘـﺶ ﻣﻬﻤی ﺩﺭ ﺭﺷــﺪ ﻭ ﺣﻔﻆ ﺳﻼﻣﺖ ﺍﻧﺴﺎﻥ ﺩﺍﺭﺩ. ﺷﻴﺮ ﻭ ﻓﺮﺁﻭﺭﺩﻩﻫﺎی لبنی ﻣﻬﻢ ﺗﺮﻳﻦ ﻣﻨﺒﻊ ﺗـأﻣﻴﻦ ﻛﻠﺴـﻴﻢ است ﻭ ﻣﺼﺮﻑ ﺁﻥ برای ﺣﻔﻆ ﺳﻼﻣﺖ ﻭ ﺍﺳﺘﺤﻜﺎﻡ ﺍﺳﺘﺨﻮانها، ﺩﻧﺪﺍﻥﻫﺎ ﺗﻮﺻﻴﻪ میﺷﻮﺩ.
وی افزود: مطالعات نشان میدهد که اگر مصرف لبنیات به اندازه کافی باشد خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ کاهش مییابد و در پیشگیری از اختلالات متابولیک، بیماریهای قلبی و عروقی، فشارخون و پوکی استخوان مفید است و از فراورده های لبنی باید روزانه دو تا سه واحد ( روزانه 220 گرم) مصرف شود.
معاون بهداشت دانشگاه با ذکر این مطلب که در کشور ما، متأسفانه سرانه مصرف شیر در سالهای گذشته به علل مختلف کاهش یافته و از استانداردهای جهانی بیش از پیش فاصله گرفته است، گفت: در دهه اخیر مصرف لبنیات در خانوارهای ایرانی روند کاهشی داشته است و به حدود 160 گرم در روز رسیده است که با میزان پیشنهادی در سبد غذایی مطلوب برای جامعه ایرانی؛ مبنی بر مصرف روزانه 250 گرم لبنیات فاصله زیادی دارد.
طباطبایی ادامه داد: مصرف شیر با کاهش خطر ابتلا به بیماریهای غیر واگیر مانند پوکی استخوان و همچنین کاهش سرطان روده بزرگ و دیابت نوع 2 همراه است، بنابراین کاهش مصرف شیر در جامعه میتواند منجر به کوتاهی قد در نسل جدید نیز میشود.
وی خاطرنشان کرد: نگرانی در مورد ارتباط احتمالی بین مصرف زیاد لبنیات و سایر بیماریهای غیر واگیر مانند بیماریهای قلبی عروقی و سرطان پروستات بیان شده است که نتایج جدید مطالعات مروری سیستماتیک نشان میدهد که هیچ ارتباط معناداری بین چربی اشباع موجود در شیر و لبنیات با سکتههای قلبی و مغزی و بیماریهای قلبی وجود ندارد. اما باید توجه داشت که به جز کودکان زیر 2 سال، تمامی افراد باید لبنیات کم چرب ( 1.5 درصد و کمتر) مصرف کنند.
گفتنی است، طبق جدیدترین آمار مرکز آمار ایران در سال 1396 مصرف شیر در افراد 15 سال و بیشتر، در هفته به طور متوسط 3.66 لیوان و در سال 1399، 2.8 لیوان گزارش شده است و درخصوص مصرف ماست نیز با یک روند کاهشی روبه رو هستیم؛ به طوری که میزان مصرف طی 26 سال گذشته، تقریباً به نصف رسیده است که این کاهش مصرف لبنیات، میتواند هزینه سنگینی بر نظام سلامت وارد آورد.
پایان مطلب//