• 1400/01/17 - 13:01
  • - تعداد بازدید: 2
  • - تعداد بازدیدکننده: 2
  • زمان مطالعه : 9 دقیقه
  • /ZPHVo

از اختلالات صوتي چه مي‌دانيم؟

از اختلالات صوتي چه مي‌دانيم؟


استاديار گروه گفتار درماني دانشگاه علوم پزشکي ايران گفت: نکته حائز اهميت در بحث اختلالات صوتي اين است که گرفتگي صدا هرچند جزئي باشد اگر دو هفته طول بکشد، فرد حتما بايد به پزشک مراجعه کند؛ زيرا ممکن است پيش درآمدي بر سرطان يا توده‌هاي خطرناک باشد.
فرهاد ترابي‌نژاد در گفت‌وگو با ايسنا در خصوص معيارهاي يک صداي طبيعي بيان کرد: يکي از معيارهايي که در اين زمينه مورد توجه قرار مي‌گيرد اين است که از نظر سني، صداي افراد بايد با همسالان خود همخواني داشته باشد؛ به طور مثال اگر فرد جوان است، صدايش بايد با جوانان همسال خود و اگر سالمند است با سالمندان همسال خود مطابقت داشته باشد، پس اگر مثلا صداي يک خانم ?? ساله مثل صداي يک دختربچه باشد، غيرطبيعي تلقي مي‌شود. همچنين صدا بايد از نظر جنسيتي نشان‌دهنده آن جنسيت باشد؛ مثلا گاهي صداي مردان جوان مشابه صداي خانم‌هاست و مخصوصا پشت تلفن اشتباه گرفته مي‌شود. مسئله ديگر اين است که صدا بايد بهداشتي باشد و با روش‌هاي غير بهداشتي توليد نشده باشد؛ به عنوان مثال متاسفانه بعضي از افراد براي آواز و نوحه خواندن سيگار مي‌کشند تا صدايشان را کلفت کنند، اين صداي توليد شده بهداشتي نيست و در آينده آسيب‌هاي جدي به حنجره و سلامتي فرد خواهد زد.
وي تأکيد کرد: نکته حائز اهميت در بحث اختلالات صوتي اين است که گرفتگي صدا هرچند جزئي باشد اگر دو هفته طول بکشد، فرد حتما بايد به پزشک مراجعه کند؛ زيرا ممکن است پيش درآمدي بر سرطان يا توده‌هاي خطرناک باشد؛ بنابراين آن صدا بايد هرچه سريع‌تر بررسي شود. ما بدون تجهيزات نمي‌توانيم حنجره را ببينيم و فقط صدايش را مي‌شنويم، مي‌توانيم صداي فرد را مشابه يک کپي يا تصوير حنجره تلقي کرد.
استاديار گروه گروه گفتار درماني دانشگاه علوم پزشکي ايران بيان کرد: اختلالات صوت در سه گروه قرار مي‌گيرند؛ يک گروه از اختلالات صوت ناشي از اختلال سيستم عصبي است؛ به عنوان مثال يک عصب دچار مشکل، قطع يا ضعيف مي‌شود يا اينکه تحت فشار قرار مي‌گيرد؛ در نتيجه مشکل صوتي ايجاد مي‌شود که ممکن است يک‌طرفه يا دوطرفه باشد و شکل‌هاي متفاوتي داشته باشد؛ به عنوان مثال ممکن است يک عصب خاصي در حنجره دچار مشکل شود و خواننده‌ها نتوانند نت‌هاي بالا را اجرا کنند، ولي در حرف زدن عادي مشکلي نداشته باشند.
ترابي‌نژاد ادامه داد: گروهي ديگر از اختلالات هستند که  آن‌ها را عملکردي مي‌ناميم. همان‌طور که از اسم اين گروه پيداست، اختلال صدا ناشي از عملکرد نادرست حنجره است يا به عبارتي فرد از حنجره خودش استفاده درستي نکرده؛ به عنوان مثال فردي که به تماشاي فوتبال مي‌رود و در آنجا دادوفرياد مي‌کند، دچار گرفتگي صدا مي‌شود. اگر اين کار به صورت موقتي يک بار انجام شده باشد، بعد از مدتي استراحت کردن و  مقداري رعايت کردن، صداي فرد به حالت عادي باز مي‌گردد، اما اگر اين کار را مداوم انجام دهد دچار آسيب جدي و دائمي به صدا مي‌شود.
وي خاطرنشان کرد: يک نوع ديگر از اختلالات صوتي که متأسفانه در سال‌هاي اخير خيلي زيادتر شده استفاده نادرست از صدا است؛ به‌عنوان مثال فرد دائما با داد، پرخاش، عصبانيت، يا بغض صحبت مي‌کند؛ يعني از صداي واقعي و درست خود استفاده نمي‌کند که اين موضوع باعث مي‌شود به صداي آن فرد، آسيب وارد شود. يک اختلالي  که در سال‌هاي اخير خيلي مطرح شده  MTD  است که ترجمه فارسي آن «گرفتگي صدا ناشي از انقباض عضلات حلق و حنجره» است. منشأ اين اختلال استفاده غلط از صداست. در شرايط فعلي بد استفاده کردن از صدا، در جامعه ما بسيار زياد شده است؛ در نتيجه چين‌هاي صوتي دچار مشکل مي‌شوند که  باعث گرفتگي صدا مي‌شود که اين مشکل طي يک روند در گفتاردرماني قابل درمان است.
ترابي‌نژاد اظهار کرد: گروهي ديگر از اختلالات صوتي، دسته‌اي هستند که به آن‌ها اختلالات عضوي گفته مي‌شود که در اين اختلال‌ها حنجره به عنوان يک عضو، دچار مشکل مي‌شود. يک گروهي از اين‌ افراد که در جامعه ما خيلي مظلوم واقع شده‌اند، افرادي هستند که به علت سرطان، حنجره آن‌ها را به صورت کامل بر مي‌دارند، به طوري‌که سر ناي مستقيم به زير گردن (بالاي جناغ) مي‌آيد و به بيرون باز مي‌شود؛ يعني ديگر هوا از دهان رد نمي شود و مستقيم از سوراخ روي گردن  وارد ريه مي‌شود.


اين فوق تخصص گفتاردرماني ادامه داد: اين افراد در هفته‌ها و ماه‌هاي اول بعد از عمل به شدت سرفه مي‌کنند، ترشحات بسيار زيادي دارند. معمولا به علت از دست دادن توانايي حرف زدن، به درجات متفاوتي دچار آشفتگي و احساس نااميدي و ناراحتي مي شوند.اين افراد علاوه بر مشکلات تنفسي که دارند، درگيري هاي جانبي ديگري هم دارند از جمله از دست دادن بويايي. معمولا در اين افراد که سرطان در حنجره داشته اند، شيمي‌درماني هم انجام مي‌شود و بعد از عمل جراحي راديوتراپي هم انجام مي‌دهند که راديوتراپي باعث يک آسيب سطحي به عضلات گردن و ناحيه زير چانه مي‌شود و از طرفي عضلات ناحيه گردن و مري را سفت مي‌کند؛ به همين علت غذا خوردن براي اين افراد دشوار است. از يک‌طرف سرطان و از طرفي ديگر راديوتراپي باعث مي‌شود که بيمار قادر به صحبت کردن نباشد. خوشبختانه با گفتار درماني مي توانيم کمک قابل توجهي به بهبود بلع، تغذيه و همچنين توليد دوباره صدا بکنيم.
وي عنوان کرد: از سه روش مي‌توان براي توان‌بخشي گفتاري استفاده کرد. يک روش استفاده از حنجره مصنوعي است. در اين روش با فشار دادن دکمه ي روي يک وسيله الکتريکي به نام الکترولارينکس، يک ارتعاش مکانيکي ايجاد مي‌شود. اين دستگاه را بر روي گردن فرد قرار مي‌دهند، آن ارتعاش از قسمت پاييني  وارد فضاي گردن و حلق مي‌شود و يک صداي ماشيني يا اصطلاحا روبوتيک توليد مي‌کند که  فرد مي‌تواند براي صحبت کردن از آن استفاده کند.

ترابي‌نژاد گفت: نوع ديگري از توان‌بخشي گفتاري به گونه‌اي است که با جراحي يک لوله کوچک يک‌طرفه (پروتز صوتي) را بين مري و ناي قرار مي‌دهند و فرد بايد انگشت خود را روي استوما يا سوراخ روي گردن بگذارد تا هوا وارد پروتز و از آن وارد دهان شود تا بيمار بتواند صدا توليد کند و حرف بزند. هزينه حنجره مصنوعي  در حال حاضر در بازارهاي ايران از حدود سه ميليون تومان شروع مي‌شود و تا حدود ?? تا ?? ميليون تومان مي‌رسد. حنجره مصنوعي مرتبا بايد شارژ شود و باطري مصرف مي‌کند. استفاده از اين دستگاه باعث مي‌شود که بيمار به آن وابسته شود. همچنين از نظر اقتصادي علاوه بر هزينه‌اي بالايي که دارد، موجب خروج ارز از کشور مي شود.

وي در خصوص معايب استفاده از پروتز صوتي گفت: براساس آخرين اظهاراتي که از بيماران شنيده‌ام، فردي ?? ميليون هزينه جراحي حنجره‌اش شده درحالي‌که حدود يازده ميليون هزينه پروتز پرداخت کرده است. همانطور که گفته شد در اين روش بايد يک لوله کوچک يک‌طرفه (پروتز) بين مري و ناي کار بگذارند. اين پروتزهر شش ماه يک‌بار بايد عوض شود و بيمار دوباره به اتاق عمل برود، يعني هزينه بالايي دارد. از طرفي ممکن است در گذر زمان از کنار آن ترشحات وارد ريه شود. از همه مهمتر اينکه باز هم فرد وابسته به يک وسيله شده و ارز از کشور خارج شده است.
اين فوق تخصص گفتاردرماني ادامه داد: يکي ديگر از روش‌هاي توان‌بخشي گفتار در افراد لارنجکتومي شده، آموزش گفتار مروي است. در گفتار درماني از روشي خاصي براي توليد صدا  استفاده مي‌شود که طي آن به  فرد آموزش مي‌دهيم هوا را قورت دهد، بعد هوا را آزاد کند تا صدا توليد شود، يادگيري اين روش معمولا بين يک تا دوماه طول مي‌کشد. فرد لارنجکتومي که در گفتاردرماني توليد صدا به روش مروي را آموخته، به هيچ وسيله‌اي براي صحبت کردن نياز ندارد و مي‌تواند راحت صحبت کند و فعاليت‌هاي روزمره خود را انجام دهد. در اين روش به قطعه خارجي نياز نيست و براي کشور هم ضرر اقتصادي و خروج ارز ندارد، اما به دلايل خاصي از جمله سوء‌استفاده‌هاي مالي که شرکت‌هاي وارد کننده پروتز و الکترولارينکس انجام مي‌دهند، روش گفتار مروي به بيماران پيشنهاد نمي شود.

وي در پاسخ به اين پرسش که افراد از چه سني بايد براي درمان اختلالات صوتي مراجعه کنند، بيان کرد: توصيه مي‌کنم که افراد هرچه سريع‌تر به پزشک مراجعه کنند. به محض اينکه بلوغ تمام مي‌شود و دوره‌ جواني شروع مي‌شود اگرافراد دچار اختلال صوتي هستند و صدايشان با همسن و سال‌هاي خودشان فرق دارد، بايد به پزشک مراجعه کنند. متاسفانه در بسياري از افراد اين تفکر غلط وجود دارد که صداي آن‌ها ديگر تغيير نمي‌کند، در صورتي‌که شايد خود همين افراد، مثل بقيه جامعه، به شکل ديگري به اين باور رسيده‌اند که صدا مي‍‌تواند تغيير کند. هنگامي‌ که افراد به تعليم گويندگي و خوانندگي مي‌روند به اين باور رسيده‌اند که مي‌توانند صداي خود را تغيير دهند و به دنبال ايجاد صداي جديدي هستند.
ترابي‌نژاد با اشاره به اينکه جمعيت جامعه روبه سالمندي است، گفت: افراد سالمند نيز دچار اختلالات صوتي مي‌شوند. اين افراد با گذراندن چند جلسه گفتاردرماني و تمرين و پيگيري مي‌توانند صداي خود را به حالت عادي بازگردانند. متاسفانه درسيستم آموزش پزشکي جامعه ما در بسياري از دانشگاه‌ها به  پزشک گوش و حلق و بيني آموزش صحيح داده نمي‌شود و پزشک نيز نمي‌داند کدام بيمار را بايد به گفتار درماني بفرستد.
وي گفت: توصيه من به همه مردم اين است که هر مشکلي که در صداي آن‌ها بود، چه گرفتگي صدا و تو دماغي بودن، چه مشکل در بلع  و لکنت يا  اشکال در تلفظ و هرچيزي که به حرف زدن‌ مربوط مي‌شود به دانشکده علوم توانبخشي، دانشگاه علوم پزشکي ايران مراجعه کنند يا حداقل تلفني مشکل خودشان را مطرح کنند.
اين فوق تخصص گفتار درماني در پايان گفت: خبر خوب اين است که ما يک تيم شکاف کام در دانشگاه علوم پزشکي ايران تشکيل داده‌ايم که اين تيم شکاف کام، يکي از تيم‌هاي خيلي ورزيده در سطح کشور است. اين تيم بطور مستمر با کشورهاي خارجي در ارتباط است و آخرين و پيشرفته ترين روش‌ها را استفاده مي‌کنند. کساني‌که شکاف کام دارند و به اين تيم مراجعه مي‌کنند، با تيمي سروکار دارند که جراحي مي‌کند و درمان را در تمام جنبه ها شامل جراحي، توانبخشي، ارتودنسي و مشاوره پيش مي‌برد. اين نعمت بزرگي است که ما در حال حاضر در تهران از آن برخوردار هستيم که از دستاوردهاي بسيار خوب دانشگاه ايران بوده است.
 
انتهاي پيام
  • گروه خبری : اخبار جایگاه
  • کد خبر : 327113
کپی لینک کوتاه:
کلمات کلیدی
مدیر سیستم
خبرنگار:

مدیر سیستم