توصیههای دارویی در ماه رمضان
برخی داروها در تداخل با غذا میتواند موجب کاهش یا افزایش اثر دارو و یا تاخیر در رسیدن دارو به غلظت مناسب در خون شود، بنابراین برای مصرف این دسته داروها نیز مشورت با داروساز، امری ضروری و مفید است.
به گزارش روابط عمومی معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی ایران، دکتر مهران ولایی معاون غذا و دارو دانشگاه به مناسبت فرارسیدن ماه مبارک رمضان توصیههایی درخصوص نحوه مصرف داروها در ماه مبارک رمضان به بیماران ارائه کرد.
1. در زمان روزه داری تغییراتی در سیستم بدن رخ میدهد که این امر موجب تاثیراتی در وضعیت بیماری و دارو درمانی میشود. از آنجائیکه در بیماران دیابتی، کنترل مستمر قند خون اهمیت ویژه ای دارد، بنابراین به بیمارانی که تحت درمان با انسولین هستند، موکداً توصیه میشود قبل از اقدام به روزه داری با پزشک معالج خود مشورت کنند.
2. بیمار و خانواده فرد مبتلا به دیابت، باید در رابطه با خطرات احتمالی تهدید کننده در ایام روزه داری مورد مشاوره قرار گرفته و درخصوص علائم افزایش و یا کاهش قند خون، اندازه گیری قند خون، تنظیم وعدههای غذایی، فعالیت بدنی و مصرف داروها در ماه مبارک و در ایام روزه داری آموزش لازم را دریافت کنند و روش درمان و اقدامات لازم در صورت بروز مشکل به همراه بیمار آموزش داده شود.
3. در بیماران صرع و ریوی با توجه به اهمیت زیاد خطر تغییر دوز دارو، پزشکان و داروسازان باید به این بیماران در رابطه با عوارض قطع دارو، به عنوان احتمال بازگشت حملات تشنجی در مبتلایان به صرع، مشاوره دقیق دهند. همچنین باید توصیههای لازم به بیماران مبتلا به آسم که با قطع داروهای استنشاقی و افشانههای تنفسی دچار حملات آسمی میشوند، ارائه شود.
4. مصرف داروهای مدر برای بیماران جهت جلوگیری از دست رفتن آب بدن باید با نظر و مشورت پزشک معالج اقدام به کاهش دوز این داروها کنند و برای درمان برخی عفونتها در فرد روزه دار، پزشک معالج میتواند اقدام به تجویز آنتی بیوتیکهایی کند که به جای چند بار مصرف طی روز، یک یا دو بار در روز مصرف شود.
5. برخی داروها در تداخل با غذا میتواند موجب کاهش یا افزایش اثر دارو و یا تاخیر در رسیدن دارو به غلظت مناسب در خون شود، بنابراین برای مصرف این دسته داروها نیز مشورت با داروساز، امری ضروری و مفید است.
6. ترکیب یک رژیم غذایی متعادل که شامل انواع میوهها، سبزیجات، غلات کامل و منابع پروتئینی است میتواند به حفظ سطح انرژی کمک کند. با انتخاب صحیح مواد غذایی سالم و رعایت تنوع غذایی، افراد میتوانند سلامت و تندرستی را در طول ماه رمضان ارتقا دهند.
7. اولویت دادن به مصرف غذاهای غنی از مواد مغذی و کاهش مصرف مواد غذایی فرآوری شده و اشباع شده از نمک و شکر و غذاهای سرخ شده و نیز با توجه به تداخل زمانی ایام روزه داری با ایام نوروز، به حداقل رسانیدن تنقلات، نه تنها به سلامت جسمی و روحی کمک می کند، بلکه به طولانی تر شدن زمان احساس سیری نیز می انجامد.
8. مصرف مایعات ترجیحاً آب به میزان کافی در فاصله افطار تا سحر و نیز انجام فعالیت های بدنی سبک به منظور بهبود علائم خونی و کاهش استرس، توصیه میشود. به ویژه از افراط در نوشیدنیهای شیرین و غذاهای پر کالری پرهیز شود.