در نشست خبری هفدهمین کنگره سالیانه طب اورژانس ایران مطرح شد:
از ضرورت آشنایی مردم با فرهنگ دریافت خدمات در اورژانس تا چالشها و پیشنهادات برای ارتقای طب اورژانس در ایران
نشست خبری هفدهمین کنگره سالیانه طب اورژانس ایران با حضور دکتر نادر توکلی سرپرست دانشگاه علوم پزشکی ایران با تشریح جزئیات برگزاری این رویداد از جمله ضرورت آشنایی مردم با فرهنگ دریافت خدمات در اورژانس تا چالشها و پیشنهادات برای ارتقای طب اورژانس در ایران برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی ایران، دکتر نادر توکلی در نشست خبری هفدهمین همایش سالیانه طب اورژانس ایران با تشریح جزئیات و کارگاههای این رویداد عنوان کرد: نخستین بار این کنگره با همکاری کشور فرانسه در سال 1383 برگزار شد و به غیر از دوره همهگیری کووید 19 هر ساله این کنگره برگزار شده است. در این همایش نیز میزبان گروههای مختلف و مرتبط با حوزه اورژانس، بحران و هلال احمر خواهیم بود و از ویژگیهای رشته طب اورژانس نیز مشارکت گروهها و مخاطبین مختلف با این رشته است.
رئیس هفدهمین همایش سالیانه طب اورژانس ایران ادامه داد: در زمینه رویکرد مدرن بیمارستانی در دنیا توجه ویژه به بخشهای اورژانس، بخش ویژه و بخش بستری میشود که باید هر کدام متخصصین خود را داشته باشد، در این کنگره نیز به بحث هوش مصنوعی و استفاده از آمبولانسهای هوشمند با همراهی اپراتور همراه اول توجه ویژهای شده است تا با استفاده از سامانههای پیشرفته خدمات مختلف در داخل آمبولانس از جمله سونوگرافی و نوار قلب صورت پذیرد تا قبل از رسیدن بیمار و مصدوم به بیمارستان این اطلاعات ارسال شود، براین اساس یکی از موضوعات مهم در این همایش؛ پزشکی از راه دور برای ارائه خدمات طب اورژانس است.
توکلی در ادامه با اشاره به اجرای کارگاههای مختلف در هفدهمین همایش سالیانه طب اورژانس ایران و میزبانی از تکنسینهای اورژانس 115 و امدادگران هلال احمر که ماهیت اقدامات آنان در حوزه اورژانس بیمارستانی و پیش بیمارستانی تعریف میشود، گفت: همچنین در این همایش روسای اورژانسها و حوزههای درمان دانشگاههای علوم پزشکی سراسر کشور برای بررسی جدیدترین دستورالعملها حضور مییابند.
وی با اشاره به ثبت نام یک هزار و 450 نفر در این همایش و دریافت 277 مقاله که 136 مقاله برای ارائه منتخب شده است به تشریح ثبت نام حضوری در این همایش و همچنین برگزاری نمایشگاه جانبی و امتیاز بازآموزی برای این همایش که 19 تا 21 دی ماه در مرکز همایشهای بین المللی رازی دانشگاه علوم پزشکی ایران برگزار میشود، پرداخت.
توکلی در ادامه با تاکید بر ضرورت تبیین قوانین بازدارنده برای حمایت از متخصصین و کادر فعال در اورژانسها تصریح کرد: این همایش یک الگوی موفق همکاری بین دانشگاه علوم پزشکی ایران، انجمن طب اورژانس و مرکز تحقیقات طب اورژانس است.
وی در ادامه به اهمیت فرهنگ سازی شناخت برخی اصطلاحات در اورژانس از جمله واژه تریاژ اشاره کرد و گفت: آمار سالیانه مراجعه به اورژانسها رقمی در حدود 20 میلیون مراجعه است که 75 تا 80 درصد مراجعات سرپایی است و فقط یک درصد مراجعات سطح یک است، و این آمار نشان دهنده این است که اگر بیمارستانها برای اورژانسهای خود پروتکل ویژه ای نداشته باشند شاهد ازدحام جمعیت و کنترل سخت مراجعه کنندگان میشود.
توکلی با تشریح تفاوت مراجعه کننده اورژانسی با مراجعه کننده ای که ماهیت اورژانسی دارد، افزود: تفکیک این دو مقوله در اورژانسها هر زمان درست صورت نپذیرد منجر به درگیری و خشونت میشود، براین اساس مدیریت ازدحام، مهارت ارتباطی و کنترل خشم در اورژانسها از اهمیت بالایی برخوردار است.
وی در ادامه با اشاره به چالشهای اورژانسها از جمله مطالباتشان از سازمانهای بیمه گر گفت: دانشگاه علوم پزشکی ایران در این حوزه از بیمه تامین اجتماعی دو همت و از بیمه خدمات درمانی یک همت طلب دارد و این در حالی است که کار 24 ساعته در اورژانسها طاقت فرسا است.
توکلی در ادامه تشریح چالشهای حوزه طب اورژانس افزود: به طور مثال ظرفیت پذیرش متخصص طب اورژانس در دانشگاه علوم پزشکی ایران 30 نفر است ولی فقط 3 نفر اقدام به پذیرش کردند و این اقبال کم برای رشته طب اورژانس فقط مسائل مالی نیست بلکه مقوله حقوقی نیز است زیرا اگر هر شکایتی از اقدامات اورژانس صورت پذیرد همیشه متخصص اورژانس نیز باید پاسخگو باشد.
سرپرست دانشگاه علوم پزشکی ایران در ادامه با اشاره به تعداد یک هزار و 66 بیمارستان در کشور و 151 هزار تخت، در بیمارستانهای دولتی، تامین اجتماعی، نیروهای مسلح و خصوصی عنوان کرد: 70 درصد بار بیماران و مراجعین اورژانسها بر دوش بیمارستانهای دولتی است.
توکلی تصریح کرد: در حال حاضر 2500 متخصص طب اورژانس در کشور وجود دارد که البته بخشی از آنان شاغل در اورژانس نیستند، و با توجه به طاقت فرسا بودن کار در اورژانسها، میانگین فعالیت 15 تا 20 سال دارند، بنابراین کمبود متخصص طب اورژانس در کشور وجود دارد و باید سه هزار متخصص طب اورژانس به صورت فعال حضور داشته باشند.
وی در ادامه با اشاره به اینکه دانشگاه علوم پزشکی ایران به روزترین پرداختیها را داشته و 60 درصد کارانه پزشکان نیز در این دانشگاه پرداخت شده است، گفت: تمام اورژانس بیمارستانهای این دانشگاه دارای متخصص طب اورژانس است و برخی بیمارستانها دو تا 3 متخصص طب اورژانس دارد.
سرپرست دانشگاه علوم پزشکی ایران در ادامه پاسخ به سئوال خبرنگاران درخصوص سرانجام ایجاد کلینیکهای طب اورژانس عنوان کرد: هنوز وزارت بهداشت آیین نامه آن را مصوب و ابلاغ نکرده است و اگر این کلینیکهای سرپایی طب اورژانس راه اندازی شود بسیاری از متخصصین طب اورژانس مایل به خدمت در آن هستند.
توکلی در زمینه فرسودگی تجهیزات اورژانسها نیز عنوان کرد: بیشترین تجهیزات استفاده شده در اورژانسها در زمینه پیشگیری است و به دلیل ماهیت فعالیت در اورژانسها یک فرسودگی در تجهیزات وجود دارد و باید در این زمینه حمایت ویژه ای صورت پذیرد و با توجه به اینکه در گذشته برای تامین این تجهیزات از ارز دولتی استفاده میشد اگر این ارز حذف شود چالش تامین تجهیزات به اورژانسها نیز کشیده میشود.
توکلی در ادامه با اشاره به اینکه هر مراجعه کننده به اورژانس باید در مدت 6 ساعت وضعیت او تعیین و تکلیف شود، و در مدت 12 ساعت نیز از اورژانس خارج شوند، گفت: بیشترین چالش در مرحله 12 ساعت برای خروج بیمار از اورژانس است ولی در 80درصد مراجعه کننده در مدت 6 ساعت تعیین و تکلیف میشود.
سرپرست دانشگاه علوم پزشکی ایران در ادامه به دو شماره و سامانه در حوزه استاندارد خدمات اورژانس از جمله کد 247 و 724 اشاره کرد و گفت: کد 247 به معنای 24 ساعت و 7 روز هفته برای سکته حاد قلبی به کار میرود و کد 724 نیز برای سکته مغزی است، این دو سکته ناتوانی و مرگ و میر بالایی دارد، براین اساس برای فرد دچار سکته قلبی باید زیر 90 دقیقه اقدامات لازم صورت پذیرد و برای فرد دچار سکته مغزی زیر سه ساعت اقدامات اورژانسی و درمانی انجام شود.
پوشش بیمه ای برای اورژانس بیمارستانهای خصوصی لحاظ شود
در ادامه این نشست دکتر حسن امیری مشاور اجرایی سرپرست دانشگاه علوم پزشکی ایران نیز با تشریح محورها و کارگاهها و مقالات این همایش بر ضرورت پوشش بیمه ای برای اورژانسهای بیمارستانهای خصوصی از سوی سازمانهای بیمه گر تاکید کرد و گفت: اگر سازمانهای بیمه گر این پوشش حمایتی را انجام دهند، فشار بسیاری از اورژانس بیمارستانهای دولتی کاهش مییابد.
وی در ادامه با اشاره به مهاجرت قابل توجه متخصصین طب اورژانس به تشریح چالشهای نبود اقبال به رشته طب اورژانس به دلیل مباحث معیشتی و کم بودن تعرفهها که برای رشتههای اطفال، بیهوشی و رشته داخلی نیز این مشکلات وجود دارد، پرداخت.
امیری همچنین به شایع ترین مراجعات به اورژانسها به دلیل مسمومیتهایی الکلی، داروهای محرک و مسمومیتهای فصلی به دلیل مصرف قارچ در اورژانسها اشاره کرد و گفت: در این همایش توانمندی متخصصین طب اورژانس به نمایش در میآید و شرکت کنندگان در این همایش که رویکرد امسال متمرکز بر هوش مصنوعی و ارائه خدمات اورژانس از راه دور است، بیشتر آشنا خواهند شد.
ضرورت فرهنگ سازی برای مردم در زمینه چگونگی دریافت خدمات در اورژانس
در ادامه این نشست دکتر حسن معتمد دبیر انجمن علمی طب اورژانس نیز به ماهیت مهم خدمات طب اورژانس در سطح کشور پرداخت و گفت: اگر به چالشهای طب اورژانس توجه نشود در سالهای آینده دچار مشکلات عدیده ای در حوزه ارائه خدمات در این رشته خواهیم شد.
وی با اشاره به جذابیت هر رشته ای که بستگی به میزان استرس ارائه خدمات در آن رشته دارد، گفت: برای افزایش خدمات به بیماران در اورژانسها باید نگاه ویژه ای نیز به رشته طب اورژانس در کشور شود.
معتمد با اشاره به اینکه هر بیمارستانی که اورژانس آن سالیانه 30 هزار مراجعه کننده دارد باید یک متخصص طب اورژانس مستقر و مقیم داشته باشد، گفت: ماهیت ایجاد رشته طب اورژانس کاهش هزینههای نظام سلامت و ارائه خدمات بهتر به بیماران اورژانسی بوده است.
دبیر انجمن علمی طب اورژانس با تاکید بر فرهنگ سازی بیرن مردم در زمینه چگونگی دریافت خدمات در اورژانسهای بیمارستانی به ویژه در زمینه ساعات انتظار آنان در اورژانسها عنوان کرد: این تصور مردم که هر کس زودتر وارد اورژانس شد باید زودتر خدمات دریافت کند، باور غلطی است زیرا براساس استاندارد تریاژ در 5 سطح باید به مراجعه کنندگان ارائه خدمات شود و اولویت نیز با سطح یک است و در اولویتهای بعدی سطح دو، سه، چهار و پنج به وضعیت آنان رسیدگی میشود.
اولویت بندی بیماران براساس وخامت وضعیتشان مبنی ارائه خدمت در اورژانسها
در ادامه این نشست دکتر بابک معصومی دبیر اجرایی هفدهمین همایش سالیانه طب اورژانس ایران به تشریح محورها و کارگاههای این رویداد پرداخت و گفت: این همایش با همکاری سازمان اورژانس و جمعیت هلال احمر آموزشهای متعددی از جمله برای افراد عادی نیز ارائه خواهد.
وی در ادامه به ضرورت آشنایی مردم با اصطلاح تریاژ به معنای اولویت بندی بیماران براساس وخامت وضعیتشان اشاره کرد و گفت: مردم باید بدانند هر کس زودتر به اورژانس مراجعه کرد براساس نوبت ویزیت نمیشود بلکه براساس قوانین اولویت بندی شدت وخامت، خدماتدهی در اورژانس دریافت خواهد کرد.
گفتنی است، هفدهمین همایش سالیانه طب اورژانس ایران در تاریخ 19 تا 21 دی ماه در مرکز همایشهای بین المللی رازی دانشگاه علوم پزشکی ایران برگزار میشود.
نظر دهید