مدیر شبکه بهداشت و درمان دانشگاه علوم پزشکی ایران در بهارستان:
نمک "یددار تصفیهشده" کم مصرف شود/ گذاشتن نمکدان سر سفره ممنوع
مدیر شبکه بهداشت و درمان دانشگاه علوم پزشکی ایران در بهارستان بر مصرف کم نمک ید دار تصفیهشده تاکید کرد.
به گزارش روابط عمومی معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی ایران، دکتر مسعود بابا به مناسبت پویش ملی سلامت، اطلاع رسانی تغذیه سالم، "اهمیت مصرف نمک یددار تصفیه شده " به نکاتی در زمینه پیشگیری از اختلالات ناشی از کمبود ید اشاره پرداخت و عنوان کرد:
وی ادامه داد: کمبود ید در انسان عامل اصلی اختلالات غده تیروئید به شمار میرود و اضافه کردن ید به محصولات غذایی مانند نمک به عنوان استراتژی موثر، ارزان و قابل اجرا در دنیا معرفی شده که ایران نیز در این مسیر گام برداشته و توانسته طی دو دهه گذشته به موفقیت چشمگیری در کنترل و کاهش اختلالات ناشی از کمبود ید و کاهش حدود 90 درصدی شیوع گواتر و حذف آن دست یابد.
بابا افزود: متاسفانه مدتی است که تبلیغات نادرستی درباره نمکهای غیراستاندارد به ویژه نمک دریا و جایگزین کردن آن با نمک یددار صورت میپذیرد که خانواده ها را به استفاده از آنها تشویق میکند که در صورت تداوم مصرف، بیم آن میرود که مجددا خطر کمبود ید و اختلالات آن از جمله اثرات وخیم آن بر کاهش رشد ذهنی و جسمی، قدرت یادگیری و آستانه شنوایی کودکان و نوجوانان، سقط جنین در مادران باردار و... آن برگشت کند.
وی تصریح کرد: از طرف دیگر مصرف نمک دریا و سایر نمکهای غیر یده با توجه به ناخالصیهای موجود در آن میتواند موجب بروز مشکلاتی در زمینه سلامتی شود، به این منظور پویش ملی سلامت، اطلاع رسانی تغذیه سالم "اهمیت مصرف نمک یداردار تصفیه شده" فرصتی است برای تاکید مجدد بر مصرف نمک یددار تصفیه شده ولی به دلیل شیوع بالای بیماری فشار خون بالا و بیماریهای ناشی از مصرف نمک مانند سرطان معده، پوکی استخوان و.. شعار اصلی این پویش به این نکته تاکید دارد که " نمک کم مصرف شود ولی همان مقدار کم نمک یددار تصفیه شده " مصرف شود.
مدیر شبکه بهداشت و درمان دانشگاه علوم پزشکی ایران در بهدارستان، در مورد حد مجاز مصرف نمک خاطرنشان کرد: حداکثر مقدار مصرف نمک در بزرگسالان 5 گرم (یک قاشق مربا خوری ) و در کودکان 3 گرم است، همچنین سرانه مصرف نمک در ایران 2 تا 3 برابر مقدار مجاز برآورد شده است که بهتر از ابتدای کودکی همزمان با شروع غذای کمکی آنها را به مصرف غذای کم نمک عادت داد. مصرف تنقلات شور و فست فودها و قرار دادن نمک سر سفره از عادات غلط غذایی است که باید در بین همه گروههای سنی به اصلاح آن همت گماشت.