• 1402/03/12 - 07:56
  • - تعداد بازدید: 142
  • - تعداد بازدیدکننده: 136
  • زمان مطالعه : 6 دقیقه
  • /ZR6a
دکتر کوشکی در دوره دانش افزایی استادان:

مهمترین مشکل ما در قبال طالبان١۴٠٠، آن است که این پدیده درست و دقیق شناخته نشده است

گرایش کشورهای جهان به سمت سیاست های منطقه ای و افزایش قدرت منطقه ای برای تامین منافع ملی آنهاست. امروز مهمترین مشکل ما در قبال طالبان١۴٠٠، آن است که این پدیده درست و دقیق شناخته نشده است.

به گزارش روابط عمومی نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری، دوره دانش افزایی استادان با موضوع سیاست خارجی مبتنی بر جغرافیای سیاسی باحضور دکتر محمدصادق کوشکی کارشناس و تحیلگر سیاسی و جمعی از اعضای هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران، برگزار شد.
دکتر کوشکی، ابتدا با بیان اهمیت جغرافیای سیاسی بعنوان دانش پایه آنرا موجب فهم متفاوت مسائل حال و آینده و تاثیرات متفاوتی که در ذهن افراد می گذارد بر شمرد و اهمیت تحلیل واقع بینانه و علمی از موضوعات سیاسی و لزوم پرهیز از برداشتهای احساسی عاطفی در این زمینه ها را یادآور شد. 
عضو هیأت علمی دانشگاه تهران با تبیین جغرافیای سیاسی منطقه و جهان به بیان اهمیت سیاسی اقتصادی و جغرافیایی منطقه غرب آسیا پرداخت به علل توجه قدرتهای جهانی و نیز عوامل ایجاد و گسترش تنش های دائمی در این منطقه از جمله موضوع انرژی و مواد اولیه جهان صنعتی اشاره کرد.
استاد دانشگاه با بیان اینکه توجه و گرایش کشورهای جهان به سمت سیاست های منطقه ای و لزوم افزایش قدرت منطقه ای در ابعاد گوناگون علمی و فناوری برای تامین منافع ملی آنهاست گفت ما هم باید از لحاظ فکری و عملی به این سمت و سو حرکت کنیم و سیاست منطقه ای را بر اساس منافع ملی خود مورد توجه قرار دهیم بعنوان مثال توسعه گردشگری سلامت یکی از این ظرفیت ها و توانمندیهای کشور است که در سال گذشته توانسته بیش از یک میلیون و دویست هزار نفر را از کشورهای همسایه جذب کند که این رقم می تواند بسیار بیشتر این گسترش پیدا کند.
وی با ابراز اینکه منطقه گرایی در بعد اقتصادی یعنی ما بصورت عاقلانه و هوشمندانه با کشورهای همسایه و منطقه، ، دانش و فناوری و کالا بفروشیم و به جای آن ثروت و رفاه و امنیت برای خود ایجاد کنیم، گفت وقتی همسایه های ما جنگ نداشته باشند، امنیت همسایه ها برای ما هم امنیت و رفاه اقتصادی فراهم می کند.
وی با بیان اینکه منطقه گرایی یعنی اینکه ما عقلانیت به کار بگیریم و از ایجاد تنش و دخالت نیروهای خارجی در منطقه بکاهیم عنوان کرد منطقه گرایی یعنی ما در بعد اقتصادی هم با عقل و درایت، دانش و فناوری و کالا بفروشیم و به جای آن ثروت و رفاه و امنیت ایجاد کنیم، وقتی همسایه های ما جنگ نداشته باشند، امنیت همسایه ها برای ما هم امنیت و رفاه اقتصادی فراهم می کند. از طرف دیگر این منطق با دین ما و با فرهنگ ایرانی ما هم سازگار است و می تواند موجب آبادی منطقه و همکاری و دوستی همسایگان باشد.
تحلیلگر روابط بین الملل در ادامه به تحلیل اهمیت خلیج فارس به عنوان مهمترین مرکز تامین کننده منابع هیدرو کربنی و انرژی جهان در حال حاضر و آینده پرداخت و درباره اطلاق عنوان هارتلند(قلب سرزمین) به خلیج فارس، اهمیت حمل و نقل دریایی در جهان، روند برخورداری و کسب ابزارهای اقتدار و تسلط ایران بر آبهای سرزمینی در خلیج فارس و حفاظت از منافع ملی، دلایل مهم بودن ایران در جغرافیای سیاسی منطقه و جهان، سیاست های گذشته و حضور استعماری انگلیس در منطقه ونیزعلل دشمنی ابرقدرتها با قوی شدن ایران به تفصیل مورد بحث و بررسی قرار داد. 
وی درباره موضوع افغانستان هم بیان کرد که تنش داخلی در افغانستان به نفع ایران نیست چرا که موجب سرریز شدن آوارگان، ناامنی در مرزها و کاهش ظرفیت ها و قابلیت های اقتصاد افغانستان برای ایران خواهد شد و لذا حکومت ملی برپایه مشارکت همه اقوام مطلوب ما، منطقه و خود مردم افغانستان است. افغانستان دارای ظرفیت بالای اقتصادی و فرهنگی برای ایران است ریشه های فرهنگی و قرابت زبانی می تواند این روابط را بهبود و ارتقا دهد.
استاد دانشگاه تهران در بخش دیگری از سخنان خود به موضوع اختلافات اخیر با طالبان پرداخت و عنوان کرد  مهمترین مشکل ما در قبال طالبان١۴٠٠، آن است که این پدیده درست و دقیق شناخته نشده و مادامی که ماهیت واقعی این پدیده شناخته نشود مواجهه با آن ممکن و مفید نخواهد بود.
وی با بیان اینکه  طالبان ۱۴۰۰ با طالبان ۱۳۷۷ تفاوتهایی اساسی و ریشه ای دارد  گفت طالبان ۱۳۷۷ عده ای طلبه افغانی مدارس علمیه پاکستان ( مدارس مورد حمایت عربستان) بودند که با طراحی آمریکا ، پشتیبانی مالی و تبلیغی عربستان و امارات و نظارت سرویس اطلاعات پاکستان به تشکیلاتی نظامی تبدیل و پس از بن بست گروههای جهادی افغانستان در تشکیل حکومت و اداره کشور به عنوان ناجی مردم وارد افغانستان شده و حکومتی به سرکردگی ملا عمر تاسیس کردند . حکومتی که تنها از جانب عربستان ، امارات و پاکستان به رسمیت شناخته شد و با تفکری وهابی_ تکفیری جنایتهای فراوانی را علیه زنان ، شیعیان ، رسانه و هنرهای تصویری، آثار باستانی ، مدارس دخترانه و .... مرتکب شد و پس از انقضای تاریخ مصرف، با حمله آمریکا به افغانستان در سال ٢٠٠١، از هم پاشید اما طالبان ۱۴۰۰ ، ترکیبی از بقایای طالبان قدیم با نیروهایی جدید  است که با طراحی انگلستان و حمایت قطر با تفکری کپی شده از روش و اندیشه اخوانی تاسیس و پس از اثبات ناتوانی آمریکا در  ساخت حکومتی سکولار برای  افغانستان در حرکتی تدریجی جایگزین دولت آمریکایی حاکم بر این کشور گردید. طالبان جدید با شیعیان وارد خصومت نشده و از تلویزیون و سرود و کلیپهای هنری برای تبلیغ خود بهره می برد، از نیروهای فنی و متخصص برای اداره حکومت استفاده کرده و مانند طالبان ۱۳۷۷ مرتکب خشونت علیه زنان نشده است. طالبان جدید بسیار هوشمندانه تر از طالبان قدیم عمل کرده و البته توانسته رضایت بخشهایی از جامعه افغانستان را بدست بیاورد . هرچند هنوز از جانب هیچ کشوری به رسمیت شناخته نشده اما مذاکرات متعددی با نمایندگان اتحادیه اروپا و آمریکا ، روسیه ، هند و..داشته و البته اولین وزیر خارجه ای که در زمان طالبان جدید و به شکل  رسمی به کابل سفر کرده ، وزیر خارجه قطر بوده است. شاید مهمترین نقطه اشتراک طالبان قدیم و جدید ، تعلق هر دو به قومیت پشتون باشد
کوشکی ادامه داد امروز برخورد نظامی با طالبان جدید به زیان اسلام ، جمهوری اسلامی ایران و مردم مظلوم و رنج کشیده افغانستان و بدترین راهکار برای  مقابله با این محصول پیچیده انگلستان است. البته مواجهه قدرتمند مرزبانان کشور با عوامل این گروه در نقاط مرزی به معنای جنگ و برخورد نظامی نیست بلکه ضرورتی عقلانی برای حفاظت از مرزها و انضباط بخشی به رفتارها و عوامل این گروه است.
وی درباره بحران حقابه ایران از هیرمند نیز ابراز داشت این بحران نتیجه امضای توافقنامه ای غلط توسط حکومت پهلوی و چند دهه اهمال و بی توجهی دولتها به این مسئله در عصر پهلوی و پس از انقلاب است و با تهدید زبانی فلان مقام و حرکتهای نمادین از این دست  قابل حل و فصل نیست  بلکه مذاکرات توأم با فشارهای تدریجی غیر نظامی برای اصلاح و تکمیل توافقنامه برای افزایش میزان حقابه و قراردادن ضمانتهای جدی برای اجرای آن و سرانجام وادار سازی طرف مقابل به اجرای آن، نیازمند طراحی ، صبر و حرکتهایی گام به گام است که کشور در بحرانهای مختلفی تجربه چنین حرکتهایی را بدست آورده است.
وی در پایان عنوان کرد رفتارهای احساسی، بدون شناخت و خالی از عقلانیت به ویژه در عرصه فضای مجازی و رسانه های داخلی، همچنین تلاش برخی جریانهای سیاسی برای بهره برداری از بحران حقابه ‌و مسئله طالبان  ، ثمره ای جز فرسایش روح و روان جامعه ، سلب امنیت روانی مردم  و کمک به پروژه انگلیسی طالبان جدید نخواهد داشت.
  • گروه خبری : اخبار برتر,علمی-آموزشی
  • کد خبر : 15610
کپی لینک کوتاه:
کلمات کلیدی
هدی شیرازی
خبرنگار:

هدی شیرازی

تصاویر

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید