• 1400/11/12 - 09:52
  • - تعداد بازدید: 9
  • - تعداد بازدیدکننده: 9
  • زمان مطالعه : 7 دقیقه
  • /ZV9Vo

استاديار فارماکولوژي دانشگاه ايران در جمع يک درصد پژوهشگران پر استناد دنيا 

استاديار فارماکولوژي دانشگاه ايران در جمع يک درصد پژوهشگران پر استناد دنيا 


دکتر سعيد مهرزادي؛ استاديار پژوهشي فارماکولوژي مرکز علوم تحقيقات دارويي رازي دانشگاه علوم پزشکي ايران بر اساس آخرين فهرست پژوهشگران برتر جهان در پايگاه استنادي طلايه داران علم تامسون رويترز ISI-ESI در بين پژوهشگران يک درصد پراستناد برتر جهان قرار گرفت.
دکتر سعيد مهرزادي سال ???? در شهرستان آبدانان استان ايلام متولد و سال ???? در مقطع دکتراي تخصصي فارماکولوژي از دانشگاه علوم پزشکي ايران فارغ التحصيل شده است. وي  از سال ???? به عنوان استاديار فارماکولوژي در همين دانشگاه مشغول به فعاليت است.
ضمن تبريک براي عنوان ارزشمندي که کسب کرده ايد؛ لطفا عوامل موفقيت و شاخص هاي موثر بر کسب اين عنوان را بيان بفرماييد.
ضمن تشکر از شما لازم ميبينم به اين نکته اشاره کنم که هر گونه موفقيت حرفه اي متاثر و منتج از عوامل مختلفي است که از انگيزه  بالا و تلاش بي وقفه شروع مي شود و تا حمايت هاي همکاران، اساتيد و ... ادامه پيدا مي کند.
اما در اينجا به صورت خاص مي خواهم اين موضوع را ذکر کنم که براي موفقيت در زمينه علمي و پژوهشي ضروري است که فرد در يک زمينه تخصصي و مشخص هدف گذاري کند و تلاش و همت خود را در همين موضوع بکار بگيرد.
بنده طي سالها فعاليت پژوهشي و تحقيقاتي که  افتخار همکاري با اساتيد برجسته اي در سطح جهان داشتم در فيلد تخصصي ملاتونين مطالعه و پژوهش  انجام دادم که اين پژوهش ها از بخش سلولي و ملکولي، حيواني شروع و  در  مرحله فاز انساني ادامه دارد.
لازم است تاکيد کنم  که براي رسيدن به اهداف والاي علمي و موفقيت هاي بزرگ  نمي توان به فعاليت فردي اکتفا کرد بلکه ميبايست با کار تيمي و کار گروهي به اين اهداف دست يافت. موضوعي که معمولا مورد غفلت قرار مي گيرد و متاسفانه فرهنگ کار تيمي به ويژه در فعاليت هاي علمي و دانشگاهي ما ضعيف هست.
بحث مهم ديگر در  خصوص شاخص ها و عوامل موفقيت در کسب عنوان يک درصد پژوهشگر پراستناد، موضوع استنادات به مقالات است بدين صورت که در يک زمينه خاص (مثلا فارماکولوژي) استنادات بر اساس ISI از يک حد مشخصي که از قبل تعيين شده است بالاتر برود که اين شاخص در زمينه هاي مختلف متفاوت مي باشد و هر ساله هم تغيير مي کند. 
مهمترين پژوهش و طرح هاي کاربردي که در حوزه دارويي و  نظام سلامت داشته ايد را بيان نماييد؟
بايد به اين نکته اشاره کنم که ملاتونين هورموني است که عمدتا توسط غده پينه آل ترشح مي شود و مي‌توان گفت به طور تقريبي در بيشتر موجودات زنده وجود دارد. توليد اين هورمون تحت تاثير عوامل مختلفي مانند سن، نور، عوامل محيطي و فيزيولوژي قرار دارد. با توجه به اثرات گسترده‌اي که بر روي فيزيولوژي انساني دارد. ضروري ديدم تا به طور گسترده ­تري اين هورمون مورد بررسي قرار بگيرد.
ملاتونين نقش بسيار مهمي در تعديل و تنظيم دماي روزانه بدن و تنظيم دستگاه قلبي-عروقي و ... دارد. ملاتونين  براي سالها يک مکمل غذايي بوده و اولين دارو براي درمان بي خوابي مورد استفاده قرار مي گرفت که توسط آکادمي پزشکان خانواده امريکا (AAFP) معرفي شد.
اين دارو نسبتا امن بوده و کمترين خطر و عارضه جانبي را به همراه دارد. بنده به اتفاق همکارانم در مطالعات مختلفي که روي اين دارو داشته ايم کارکردهاي مختلف آن را در حوزه پيشگيري و درمان بررسي کرديم؛ به عنوان مثال و تاکيد بايد از نقش ملاتونين در کاهش مرگ و مير ويروس کوويد ?? و کاهش موارد بستري در صورت استفاده از ملاتونين نام ببرم که بنده و تيم پژوهشي در دانشگاه علوم پزشکي ايران در چندين مقاله ارائه داديم.
به نظر شما مقالات بايد داراي چه شاخص هاي علمي باشد تا در سطح بين المللي مورد اقبال قرار گيرد؟
موضوع مطالعات پزشکي يک مساله جهان شمول هست به اين معنا که در هر جاي دنيا پيشرفتي حاصل شود به نفع همه مردم جهان خواهد بود. لذا در خصوص پيشرفت هاي اين حوزه و لزوم اشتراک گذاري نتايج تحقيقات و استفاده همگاني تقريبا يک فهم واحد در همه دنيا وجود دارد. در خصوص پژوهش ها و اينکه چه پژوهش هايي در سطح آکادميک و بين المللي بيشتر مورد استقبال قرار مي گيرد؟ جواب بسيار ساده است و آن اينکه تحقيقات و پژوهش هايي مورد توجه است که مساله محور و جديد باشند و بتوانند جوابي براي يک معما و حل مشکل در زمينه درمان بيماري ها و کمک به توسعه دانش پزشکي ارائه دهند.
براي جهش به سمت دانشگاه هاي نسل نو‌، چه اقداماتي در سطح دانشگاه علوم پزشکي ايران نياز است که انجام شود ؟
امروزه دانشگاه هاي بسياري در سطح جهان به سمت مفهومي جديد، تحت عنوان «دانشگاه کارآفرين»، دانشگاه نسل سه، و حتي نسل چهارم حرکت کردند که در آن، علاوه‌ بر آموزش و پژوهش، مأموريت هاي ديگري براي مشارکت و ايفاي نقش در توسعه اقتصادي، اعتلاي انساني بر دوش دانشگاه‌ها قرار مي‌گيرد.
همين عامل، موجب شده است تا در ميان صاحب‌نظران و محققين، پيوسته از دانشگاه نسل سه و چهار سخن به ميان آيد. همان گونه که محققان و صاحبنظران در اين بخش بارها تاکيد کرده اند براي حرکت يک دانشگاه در اين مسير نياز به تجاري‌سازي ‌دانش، کالايي ‌کردن ‌دانش ‌فني، تربيت نيروي انساني کارآفرين و ارتباط نزديک صنعت و دانشگاه است که متاسفانه در اين خصوص ضعف هاي جدي داريم.
يکي از اهداف مهم دانشگاه نسل جديد تربيت دانشمندان، متخصصان آموزش ديده علمي و کارآفرين است و ما بايد بپذيريم و باور کنيم که تجاري سازي نتايج تحقيقات و نوآوري ها، يکي از نمودهاي رويکرد پذيرش اهميت علم و فناوري، و قبول تاثير مستقيم آن بر توسعه اقتصادي، اجتماعي و فرهنگي است در چنين شرايطي مي توانيم ادعا کنيم که گام هاي اوليه به سمت دانشگاه نسل جديد را برداشته ايم.
به نظر شما وظيفه دانشگاه در رابطه با مسئوليت و رسالت اجتماعي چيست؟
دانشگاه هاي ما بايد از راه تقويت و بهبود کيفيت فرايند هاي يادگيري و ياددهي سعي کنند تا دانشجويان و محققان کارآمد اجتماعي را پرورش دهند که بتوانند در مواجهه با مشکلات، مسائل و بحرانهاي جامعه امروزي ايران نقشي موثر و  سازنده ايفا کنند.
ما موظفيم تا درخصوص مسئوليت اخلاقي و اجتماعي دانشگاه ها فکر کنيم و با نگاهي خوشبينانه براي تقويت رويکرد مسئوليت پذيري و مسئوليت سازي برنامه ريزي هدفمند داشته باشيم. در اينجا تاکيد کنم که طرح رسالت و مسئوليت اجتماعي دانشگاه ايده ي جديدي نيست و از آغاز شکل گيري و گسترش دانشگاه مدرن بويژه از قرن هفدهم مطرح بوده است.
دانشگاه ها از همان ابتدا وظيفه آموزش عمومي را عهده دار بوده اند و در اين مسير رسالت مهمي در عرصه اجتماعي به انجام رسانده اند؛ در اينجا منظور از رسالت و مسئوليت جديد اجتماعي اين است که دانشگاه ها، دانشجويان و محققان لاجرم بايد خود را با فضاي نوين جهاني، پيشرفت هاي علمي، تغييرات تکنولوژيک و ... تطبيق دهند تا از قافله رشد علم و دانش عقب نمانند.
مهمترين برنامه شما براي سال آينده چيست ؟
بنده به اتفاق همکارانم تلاش مي کنيم مسيري که در حوزه مطالعات دارويي و درماني آغاز کرده ايم را تداوم ببخشيم.  براي شخص بنده بسيار مهم است در فيلد تخصصي ملاتونين بتوانم خدمات ارزنده به جامعه پزشکي ارائه دهم.
ما در طي ساليان چندين مطالعه ارزشمند در خصوص ملاتونين انجام داده ايم و به نتايجي رسيده ايم؛ در خصوص تعدادي از تحقيقات ديگر بايد عرض کنم ما وارد فاز باليني و مطالعات انساني شده ايم که انشالله در سال آينده نتايج آن منتشر خواهد شد.
بخش ديگري از برنامه عملياتي بنده در سال آتي، تلاش وافر براي پيوند نتايج تحقيقات دانشگاه با توليد، صنعت و بازار خواهد بود تا بتوانم از اين طريق هم الگوي مناسبي در اختيار ساير محققان جوان قرار دهم و هم اينکه انگيزه و شوق را در بين اين افراد تقويت کنم.
 
پايان مطلب//
مرضيه ره نورد
  • گروه خبری : اخبار جایگاه
  • کد خبر : 327689
کپی لینک کوتاه:
کلمات کلیدی
مدیر سیستم
خبرنگار:

مدیر سیستم