راهاندازی مجدد یکی از پیشرفتهترین میکروسکوپهای جهان در دانشگاه علوم پزشکی ایران
میکروسکوپ الکترونی TEM از تکنولوژیهای برتر جهان، مجدداً به مدار خدماتدهی حرفهای به اعضای هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران و دانشجویان رشتههای مهندسی و پزشکی بازگشت.
به گزارش روابط عمومی معاونت تحقیقات و فناوری دانشگاه علوم پزشکی ایران؛ به همت دکتر رضا فلک معاون تحقیقات و فناوری دانشگاه و پیگیری دکتر علیرضا نجفی مسئول شبکه آزمایشگاهی راهبردی (labsnet) دانشگاه و با همکاری مرکز تحقیقات سلولی و ملوکولی دانشگاه؛ «میکروسکوپ الکترونی TEM» مجدداً به مدار خدماتدهی حرفهای به اعضای هیئت علمی و دانشجویان رشتههای مهندسی و پزشکی بازگشت.
در این زمینه جواد عرفانی کارشناس نصب و راهاندازی این دستگاه به خبرنگار این معاونت عنوان کرد: دستگاه LEO 906 Germany متعلق به شرکت زایس جزو تکنولوژیهای برتر (High Tec) دنیا شمرده شده و با وجود آنکه نسل جدیدی از این میکروسکوپها به بازار آمده، ولی هنوز نیز این میکروسکوپهای الکترونی در دنیا کارآمد و به روز، به حساب میآید.
عرفانی ادامه کرد: به خاطر پیچیدگی فناوری بهکار گرفته شده در این دستگاه، قاعدتاً استفاده از آن، تبحر بسیار زیادی میطلبد و تنها کاربرانی میتوانند با این دستگاهها کار کنند که دورههای خاصی را گذرانده و پیشزمینه مناسبی از علم و مهارت نمونهبرداری داشته باشند.
وی همچنین به زحمت و هزینه بسیار نگهداری و تعمیر این دستگاهها، به خاطر حساسیت بالا اشاره کرد.
همچنین دکتر وحید پیرحاجاتی عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران نیز به عنوان متخصص کاربر این دستگاه در دانشگاه عنوان کرد: این دستگاه با قدرت 100 KV امکان تفکیک در حد 2 نانومتر را داشته و از لحاظ بزرگنمایی نیز در عمل از 600 برابر تا 215 هزار برابر بزرگنمایی نمونه را به دست خواهد داد. خوشبختانه با این قابلیت، ما در دانشگاه علوم پزشکی ایران امکان تصویربرداری از نمونههای استخراج شده از سلولهای زیستی همچون اگزوزومها، لیپوزومها و یا انواع ویروسها و باکتریها (نیازمند رنگآمیزی منفی) و همچنین آمادهسازی، برشگیری و تصویربرداری بافتها در جهات تحقیقاتی و یا تشخیصی را با قیمتهای بسیار مناسب و رقابتی خواهیم داشت.
وی افزود: این آزمایشگاه، تصویر نمونههایی در حد ذراتنانو و نمونههایی که نیاز به رنگآمیزی منفی دارند را معمولاً در مدت یک هفته و نمونههای بافتی و پاتولوژی و بیوپسیهای بیمارستانی که نیازمند برشگیری است را تا حداکثر یکماه پس از ارسال، آماده کرده و برای هر نمونه حدود 30 تصویر به متقاضیان ارائه خواهد داد.
پیرحاجاتی با قدردانی از فرتوتزاده کارشناس فنی این دستگاه درخصوص نحوه استفاده پژوهشگران از خدمات این آزمایشگاه خاطرنشان کرد: اساتید و دانشجویان میتوانند از طریق «شبکه آزمایشگاهی راهبردی(labsnet) دانشگاه علوم پزشکی ایران» برای تصویربرداری از نمونههای خود، ثبتنام کرده و فرمهای مرتبط را تکمیل و پس از تائید، نمونهها را به آزمایشگاه ارسال کنند.