• 1399/09/13 - 08:39
  • - تعداد بازدید: 9
  • - تعداد بازدیدکننده: 9
  • زمان مطالعه : 13 دقیقه
  • /ZZrWo
همشهري از شيفت شب تعدادي از بيمارستان‌هاي تهران در دومين هفته قرنطينه گزارش مي‌دهد

آرامش موقت در بيمارستان‌ها

همشهري از شيفت شب تعدادي از بيمارستان‌هاي تهران در دومين هفته قرنطينه گزارش مي‌دهد
آرامش موقت در بيمارستان‌ها


گزارش ميداني خبرنگار همشهري از ? بيمارستان‌تهران نشان مي‌دهد ميزان ورودي بيماران مبتلا به کرونا کاهش محسوسي داشته با اين وجود مسئولان بيمارستان‌ها از پايان احتمالي قرنطينه و آغاز پيک بعدي شيوع بيماري نگران‌ هستند، آنها مي‌گويند نبايد تجربه ارديبهشت تکرار شود.
ساعت ?:?? شب؛ بيمارستان شهداي هفتم‌تير: جز بوق‌ ممتد دستگاه‌ها، صداي ديگري نمي‌آيد. ? رديف تخت پشت ديوار نايلوني شانه به شانه هم نشسته‌اند و حالا نفسي تازه مي‌کنند. از يک هفته پيش، بيماري سر بر بالين‌شان نگذاشته. کسي تکانشان نداده، قلبي نايستاده و ناله‌هايي شنيده نشده است.
آي‌سي‌يوي ? بيمارستان شهداي هفتم‌تير آرام است. ? بيمار آن طرف نايلون‌ها روي تخت‌هاي ويژه بستري‌اند و اين ساعت از شب، در خوابند. بخش، ? تخت دارد و چند روز مانده به پايان قرنطينه ?هفته‌اي تهران، ? تخت آن خالي است. درحالي‌که تا هفته پيش تمام اين تخت‌ها پر بود. محمد خراساني، کارشناس بيهوشي و مسئول شيفت شب ‌آي‌سي‌يو ? مي‌‌گويد وضعيت در مقايسه با هفته گذشته، تفاوت قابل‌توجهي داشته است.
اول آذر بود که به دستور رئيس ستاد ملي مقابله با کرونا، در شرايطي که آمار فوت و ابتلاي کرونا به بالاترين ميزانش در ??‌ماه گذشته رسيده بود، شهرهاي قرمز قرنطينه شدند و از شنبه هشتم آذر، اداره‌ها را هم به اين دايره اضافه کردند. حالا در آستانه دوازدهمين روز از اعمال قرنطينه، بار بيمارستان‌ها سبک شده؛ هر چند که ويروس همچنان در حال تاختن است و هر روز روي جديدي از خود نشان مي‌دهد؛ مثل حالا که به گفته پرسنل ‌آي‌سي‌يو، عوارض گوارشي بيشتر از قبل در ميان بيماران ديده مي‌شود: «در پيک اول بيماري يعني اسفند، مردم از ترس ابتلا، بيشتر رعايت مي‌کردند و پاسخ بهتري از درمان مي‌گرفتند، اما حالا الگوي بيماري تغيير کرده و بيماران با علائم شديدتر مراجعه مي‌کنند.» روند ورود بيمار کم شده، اما به گفته حميد صديقيان، سوپروايزر شب بيمارستان شهداي هفتم‌تير، ادامه اين وضعيت به عوامل اقتصادي، فرهنگي و اجتماعي بستگي دارد. اگر شرايط فراهم نباشد، با کاهش محدوديت‌ها دوباره احتمال اوج گرفتن بيماري وجود دارد.
بيمارستان شهداي هفتم‌تير، ? ‌آي‌سي‌يوي فعال دارد که ? آي‌سي‌يو ويژه کروناست و يکي از لاين‌هاي ‌آي‌سي‌يوي مرکزي هم براي اين بيماران درنظر گرفته شده است. روي هم ?? تخت ‌آي‌سي‌يوي کرونا دارد و بيماران به محض ورود، تحت مراقبت‌هاي ويژه قرار مي‌گيرند؛ به همين دليل است که ? ?درصدشان بهبود پيدا مي‌کنند و ميزان مرگ در اين بيمارستان پايين است. حالا از اين ?? تخت، ?? تخت اشغال است.
وضعيت بستري در ‌آي‌سي‌يوي مرکزي لاينD، هم مانند ‌آي‌سي‌يوي? است. اين بخش ??تخت دارد که تنها ?تخت آن اشغال است. مجتبي توکليان، مسئول شيفت اين بخش است و مي‌گويد ظرفيت اين ‌آي‌سي‌يو با ??تخت، هميشه تکميل بوده، اما حالا بيشتر تخت‌ها خالي است.
در هر طرف بخش، تخت‌هاي خالي از بيمار از پشت ديوار نايلوني پيداست. بيماران با فاصله بستري‌اند و به خواب رفته‌اند. ميان آنها و تخت‌هاي پروازي مسافت طولاني است. تخت‌هاي پروازي مخصوص بيماران بدحال است که به گفته پرسنل‌ آي‌سي‌يو، تنها افراد با وضعيت وخيم در آن بخش بستري مي‌شوند و معمولا هم جانشان را از دست مي‌دهند؛ به همين دليل پروازي نام گرفته‌اند. اين تخت‌ها خالي است.
تا ?هفته پيش آمار فوتي‌هاي ‌آي‌سي‌يوي بيمارستان‌ شهداي هفتم تير بالا بود و روزانه يک تا ?فوتي ثبت مي‌شد. در روزهاي گذشته اما موارد فوتي به‌شدت کاهش پيدا کرده، ولي توکليان و همکارانش منتظر شدت گرفتن بيماري پس از پايان قرنطينه‌اند. آنها مي‌گويند آنچه اجرا مي‌شود، قرنطينه نيست، تعطيلات است و بعد از تعطيلات مردم دوباره فعاليت‌هايشان را از سر مي‌گيرند؛ بنابراين اتفاقي شبيه آنچه بعد از ارديبهشت رخ داد، مي‌افتد. آنها تابستان سختي را پشت سر گذاشته‌اند و پاييز را هم در وضعيت بدي شروع کرده‌اند. از ابتداي آذر اما کمي از فشارها کم شده، اما احتمالا اين وضعيت موقتي است.
ساعت ?شب؛ بيمارستان شهداي يافت‌آباد: مرد فرياد مي‌زند: «آي مردم، مردم.» امواج صداي گسسته و ناميزانش، ترکشي شده به تن همسايه‌هاي شرقي و غربي. درونش انقلابي برپاست. چشمان سياه و ملتهبش زير دهانه دستگاه، پيداست. ياريگري مي‌خواهد.
 آي‌سي‌يوي شماره ?بيمارستان شهداي يافت‌آباد، ?بخش است و روي هم ??تخت کرونا دارد. بيماران با حال وخيم و نشانه‌هاي شديد بيماري، در اين ? بخش بستري مي‌شوند. صداي مرد بيمار، از لاي در برقي‌ آي‌سي‌يو شنيده مي‌شود و محمدرضا ساور که سوپروايزر شيفت شب بيمارستان است، مي‌گويد اين بيمار مشکل اعصاب و روان دارد و به‌دليل ابتلا به بيماري بي‌تاب و بي‌قرار است. بيماران تخت‌هاي کناري زير دستگاه تنفس، تنها چشمانشان پيداست، زبانشان بند است و در واکنش به فريادها، ناي تکان خوردن ندارند.‌ آي‌سي‌يوي کرونا، خطرناک‌ترين بخش بيمارستان‌هاست؛ تا جايي که به گفته ساور، تمام آمار فوتي‌ها مربوط به همين بخش مي‌شود. در اين بيمارستان هم بيش از ??درصد بيماران آي‌سي‌يو جانشان را از دست مي‌دهند. اولين بيمار مبتلا به کرونا اوايل اسفند سال گذشته، در همين بيمارستان بستري شد و در دويست‌وهفتادوهشتمين روز از شيوع کرونا در ايران هنوز هم روند بستري ادامه دارد. ساور مي‌گويد با گذشت ??روز از قرنطينه تهران، هنوز زود است درباره کاهش موارد مراجعه به بيمارستان نتيجه‌گيري شود، اما تا همين الان هم مي‌توان گفت که قرنطينه بر ميزان ورودي و بستري بيمارستان‌ها تأثير‌گذار بوده است. با اين همه اما آمبولانس‌هاي ???همچنان بيماران مبتلا به کرونا را جلوي در اورژانس بيمارستان شهداي يافت‌آباد که ?تخت دارد، روي برانکاردهاي چرخدار مي‌گذارند و تحويل مي‌دهند. آنجا ورودي بيماران کرونايي است، هر کس حال وخيمي پيدا کند به حياط پشتي که بخش‌ آي‌سي‌يو و ايزوله تنفسي است، منتقل مي‌شود و هر بيماري که وضعيت عمومي بهتري دارد، در طبقه دوم ساختمان کناري که بخش داخلي بوده و از ??‌ماه پيش براي بيماران مبتلا به کرونا اختصاص داده شده، بستري مي‌شود. همين تقسيم‌بندي‌، مهري مي‌شود بر پرونده بيماران.
بيمارستان شهداي يافت‌آباد در کنار ??تخت‌ آي‌سي‌يو، ?تخت ايزوله تنفسي و ??تخت در بخش داخلي دارد. بخش ايزوله تنفسي سال ??در پي شيوع آنفلوآنزاي پرندگان و آنفلوآنزاي خوکي راه‌اندازي شد و در دوره‌اي بيماران مبتلا به سارس هم در آن بستري شده‌اند. حالا اما به‌طور اختصاصي در اختيار بيماران بدحال کروناست. مثل زينب، زن ??ساله‌اي که نخستين شبش را در بيمارستان مي‌گذراند و با يک پرده از ?تخت کناري‌اش که ?مرد سالخورده‌اند، جدا شده. دهانه پلاستيکي دستگاه تنفس روي صورتش است و به سختي نفس مي‌کشد و مي‌گويد سابقه بيماري ريوي داشته است. ?بيمار در ?اتاق جداگانه بستري‌اند و پرستاران ميان اين ? اتاق در رفت‌وآمدند. زهرا قلي‌پور، يکي از آنهاست. او مي‌گويد تمام آنها مبتلا شده‌اند و خودش تجربه ?بار ابتلا را داشته. او قبلا پرستار‌ آي‌سي‌يوي سوختگي بود و از اول اسفند به اين بخش منتقل شد: «يک‌بار اسفند مبتلا شدم و يک‌بار هم اخيرا. تازه از مرخصي استعلاجي برگشتم
بيمارستان نخستين پيک بيماران مبتلا به کرونا را اسفند‌ماه به‌خود ديد. پزشکان مي‌گويند از بهمن‌ماه بيمار مبتلا به کرونا به بيمارستان مراجعه مي‌کرد، اما تشخيص، کرونا نبود. پيک بعدي تيرماه اتفاق افتاد و در ادامه در شهريور، آمار مبتلايان به‌شدت بالا رفت. حالا هم از ابتداي پاييز روند صعودي است و خيال پايين آمدن ندارد. کادر درمان اين بيمارستان از اسفند تا‌کنون، همواره در وضعيت ويژه قرار داشته‌اند؛ هر چند که بعد از تعطيلات نوروز، آمارها کمي فروکش کرد، اما طولي نکشيد که دوباره به اوجش رسيد. ساور اميدوار است که با پايان اين دوره از قرنطينه، آمارها کاهش پيدا کند و از ميزان مرگ‌وميرها کاسته شود. تخت‌هاي بيمارستان در قرق بيماران مبتلا به کروناست. هنوز هيچ تختي خالي نشده، اگر هم خالي شده باشد، بيمار فوت کرده يا به بخش ديگري منتقل شده است. در شرايطي که همه چشم‌انتظار کاهش آمار فوت و مبتلايان‌ هستند، خبرها حکايت از چندين برابر شدن بيماري‌زايي ويروس دارد. فريدون فلاح‌مهر که متخصص بيهوشي و پزشک بخش ‌آي‌سي‌يوي بيمارستان است هم بر اين موضوع صحه مي‌گذارد. او مي‌گويد بيماران بدحال‌تر شده‌اند: «احتمالا يا مدت زمان زيادي در خانه خوددرماني مي‌کنند و دير به بيمارستان مي‌آيند يا مي‌ترسند مراجعه کنند. نشانه‌هاي باليني بيماران مشخص کرده که درگيري ريوي بيشتر از قبل شده و معمولا هم شدت بيماري در هفته دوم ابتلا اتفاق مي‌افتد.» به گفته اين متخصص، در هفته اول، بيمار وضع عادي دارد و نشانه‌هايش خفيف است، اما در هفته دوم به يک‌باره، شرايط حادي پيدا مي‌کند. اين اتفاق براي پزشک بخش ‌آي‌سي‌يو که در ??‌ماه گذشته در بيمارستان فعال بوده، کمي عجيب است؛ چراکه به گفته او، زماني که ويروسي شايع مي‌شود در ابتدا موج بيماري بالاست و خيلي‌ها را درگير مي‌کند، اما به‌تدريج زماني که آنتي‌بادي در بدن افراد حتي آنهايي که مبتلا نشده‌اند، توليد مي‌شود، روند بيماري تضعيف مي‌شود و کم‌کم از بين مي‌رود. اما در ارتباط با کرونا اين اتفاق نيفتاده؛ بنابراين نشان مي‌دهد که ويروس دچار تغييرات و شديدتر شده است. به اعتقاد او، تا زماني که اين بيماري درمان يا واکسني نداشته باشد بايد محدوديت‌ها ادامه پيدا کند. پس از پايان اين  ?هفته مي‌توان نظر قطعي داد که چقدر اين قرنطينه تأثير‌گذار بوده است. به گفته او، بيشتر بيماران بستري در بخش‌ آي‌سي‌يو، درگير فشار خون بالا، ديابت و چاقي‌اند. از همه بيشتر هم افراد چاق، دوره درمان سخت‌تري دارند.
بخش اورژانس بيمارستان پر از بيمار است. زني در راهرو، فرياد مي‌کشد و فرزندانش اشک مي‌ريزند و نگران مادرند. او منتظر خالي شدن يکي از تخت‌ها و رسيدن پزشک است. ?زن در اتاق کناري، نگران از ناله‌هاي زن، چشم‌ها را ريز و درشت مي‌کنند. آنها را يک هفته پيش با نفس تنگي شديد به بيمارستان منتقل کرده‌اند. زن جوان‌تر مي‌گويد يک هفته در خانه بستري بوده با تصور اينکه به‌زودي حالش بهتر مي‌شود، هفته دوم اما به‌طور ناگهاني وضعيت وخيمي پيدا کرده است. حالا بيش از يک هفته است که روي نخستين تخت اتاق بستري است و با هم‌اتاقي‌اش که مادر يکي از پرستاران بيمارستان‌ است هم صحبت شده.
طبقه دوم، بخش عمومي بيمارستان است با ??تخت. سحر حقي، مسئول شيفت شب بخش مي‌گويد، تعداد موارد بستري کاهش داشته؛ هر چند که هنوز تختي خالي نشده. حقي که خودش به‌تازگي از مرخصي استعلاجي به‌دليل ابتلا به کرونا بازگشته، مي‌گويد که در پيک جديد بيماري، مبتلايان دچار اختلال عصبي مي‌شوند که احتمالا از تأثيرات جديد ويروس است و باعث شده تا بيشتر بيماران از سوي متخصصان مغز و اعصاب ويزيت شوند. او مي‌گويد از ابتداي پاييز در اوج شيوع قرار داريم و وابستگي بيماران به اکسيژن بالا رفته است. بررسي‌هاي او نشان مي‌دهد که تعداد بيماران جوان هم بالا رفته است: «بيماران زماني بايد مراجعه کنند که نياز به اکسيژن داشته باشند؛ در غير اين صورت در خانه بمانند
بخش سوختگي ديوار به ديوار بخش ايزوله تنفسي است. بيماران دچار سوختگي روي تخت‌هاي ايزوله بستري‌اند و از پشت پنجره ملاقاتي دارند. چند کودک که قدشان به پنجره بلند بخش رسيده، سرک کشيده‌اند به داخل يکي از اتاق‌ها و با حرکات دست و سر، به بيمارشان سلام مي‌کنند. ساور مي‌گويد شايد مسئله بسيار بي‌ربط باشد، اما از زماني که ويروس شايع شده تعداد موارد ارجاع به بخش سوختگي بيمارستان هم کم شده؛ دليلش هم مشخص نيست. بيمارستان ???تخت فعال دارد و وقتي ساختمان را ساختند، مخازن اکسيژن را تنها براي ??درصد بيماران تعبيه کردند، حالا اما بالاي ??درصد بيماران به اکسيژن نياز دارند. همين موضوع سبب شده يک تانکر ?هزار ليتري در محوطه فضاي بيمارستان قرار گيرد تا به بيماران اکسيژن‌رساني کند؛ هفته‌اي ?هزار ليتر مصرف مي‌شود که به گفته مسئولان بيمارستان، بالاي ??درصد خلوص دارد.
 دوازدهمين روز قرنطينه؛ بيمارستان مسيح‌دانشوري :در بيمارستان‌هاي ديگر هم کاهش ورود بيمار محسوس است. محمدرضا هاشميان، فوق‌تخصص ‌آي‌سي‌يوي بيمارستان مسيح‌دانشوري به استناد صحبت‌هاي ساير پزشکان بيمارستان مي‌گويد که تعداد ورودي‌هاي کم شده و معتقد است که نخستين تأثير قرنطينه در بيمارستان‌ها ديده مي‌شود: «اگر زودتر اين اتفاق مي‌افتاد، قطعا آمار مرگ و ابتلا تا اين ميزان بالا نمي‌رفت.» او مي‌گويد زمان پايان قرنطينه، نزديک شدن آمارها به صفر است: «هيچ‌وقت نبايد محدوديت‌ها کم شود و بايد اين شرايط تا زمان کاهش مرگ‌ومير حفظ شود و از آن طرف هم بايد با اتاق اصناف مذاکراتي انجام شود تا حمايت از گروه‌هاي مختلف شغلي صورت گيرد. تنها چاره کار همين است.» به گفته او، در هر جاي دنيا که قرنطينه اعمال مي‌شود، روي آمار ابتلا و مرگ‌ومير تأثير مي‌گذارد.
 ?روز مانده به پايان قرنطينه، بيمارستان شريعتي: در بيمارستان شريعتي هم که يکي از مراکز درماني ريفرال است، ميزان بستري تا ??درصد و تعداد ورودي بيماران مبتلا به کرونا تا ??درصد کاهش داشته است. به گفته داوود نوروزي که مدير بخش اورژانس بيمارستان است، اين کاهش‌ها در مقايسه با ??روز گذشته بوده و تحت‌تأثير مستقيم قرنطينه و اعمال محدوديت‌هاي ترددي است. اين بيمارستان از ?،?روز بعد از قرنطينه، با ريزش آمارها مواجه شده و بعد از ترخيص، بيماري جايگزين نشده است. در اين بيمارستان ???تخت براي بيماران مبتلا به کرونا درنظر گرفته شده که تا ?هفته پيش ظرفيت تکميل بود، حالا نيمي از تخت‌ها خالي است. اين بيمارستان ?بخش ‌آي‌سي‌يوي کرونا دارد و حالا به گفته نوروزي، ?تخت از بخش‌هاي ??تخته خالي است. در شرايطي که آمار ابتلاي کرونا، در وضعيت بحراني به سر مي‌برد، اما خبرهاي رسيده از بيمارستان‌ها حکايت از اين دارد که با وجود نگراني از شايع شدن ويروس آنفلوآنزا، امسال بيمارستان‌ها مورد حاد مراجعه به‌دليل ابتلا به اين بيماري نداشته‌اند. مسئولان بيمارستان‌ها مي‌گويند تشخيص ابتلا به آنفلوآنزا نداشته‌اند و اگر کسي مبتلا شده، به‌طور کاملا خفيف بوده است.
با نزديک شدن به روزهاي پاياني قرنطينه ?هفته‌اي شهرهاي قرمز، بايد منتظر تصميم‌هاي جديد ستاد ملي مقابله با کرونا ماند. اينکه قرار است براي هفته سوم چه برنامه‌اي نوشته شود که ميزان فوتي‌ها روند کاهشي را حفظ کند و تجربه ارديبهشت‌ماه تکرار نشود، موضوعي است که بايد پس از پايان قرنطينه و تأثيرات مستقيم آن بر شيوع، بررسي شود
خبرنگار: زهرا جعفرزاده
  • گروه خبری : اخبار جایگاه
  • کد خبر : 328605
کپی لینک کوتاه:
کلمات کلیدی
مدیر سیستم
خبرنگار:

مدیر سیستم