• 1400/01/10 - 07:11
  • - تعداد بازدید: 2
  • - تعداد بازدیدکننده: 2
  • زمان مطالعه : 4 دقیقه
  • /ZgHVo

17 توصيه‌ طب ايراني براي فصل بهار/ مزاج فصل را بهتر بشناسيد

?? توصيه‌ طب ايراني براي فصل بهار/ مزاج فصل را بهتر بشناسيد


از ديدگاه طب ايراني هر فصل سال داراي مزاج خاصي است و بر همين اساس لازم است در هر فصل توصيه‌ها و تدابير خاصي براي حفظ سلامت و پيشگيري از بروز بيماري‌ها و يا به حداقل رساندن عوارض فصل به کار گيريم.
از منظر طب ايراني، فصل بهار زماني است که انسان در سرزمين معتدل محتاج به پوشش زياد به سبب سردي هوا و نيز محتاج تهويه به دليل گرمي هوا نباشد. مزاج فصل بهار گرم و مرطوب در حد اعتدال است و به دليل اعتدال مزاج و لطافت، مقوي قوا، مناسب مزاج روح طبي و موجب تقويت آن مي‌شود. بهار براي تمام سنين مناسب است و در کهنسالان و افرادي که مزاج سرد و خشک دارند نيز مناسب‌ترين فصل براي زندگي و سلامت است.
در بهار توليد خون در بدن افزايش مي‌يابد و همين امر امکان ابتلا به برخي بيماري‌ها را افزايش مي‌دهد و موجب بيماري‌هاي خونريزي دهنده، ترک برداشتن رگ‌ها، پيدايش بزاق خون آلود و سرفه مي‌شود. در اين فصل گرمي هوا اخلاط موادي را که به دليل سرماي زمستان و کاهش تعريق در بدن حبس شده‌اند، رقيق کرده و به حرکت در مي‌آورد. اگر بدن نتواند اين اخلاط را به طور کامل دفع کند به سوي اندام‌هاي ضعيف مانند کشاله ران و زير پوست و اطراف بدن جاري مي‌شوند و باعث توليد امراض شايع در اين فصل مانند دمل‌ها، ورم‌هاي چرکي، جوش‌ها، خارش و ورم‌هاي حلقي مي‌شوند که اگر وارد مغز شده و به بطن‌هاي مغزي برسند موجب بروز صرع و سکته در افراد مستعد و داراي پيش‌زمينه مي‌شود.
از طرفي اگر اين مواد به مخاط بيني بريزد موجب زکام، گرفتگي صدا و سرفه مي‌شوند. ريزش اين مواد به مفاصل ورم‌هاي چرکي مفصلي و درد مفاصل را به دنبال دارد. شدت يافتن بيماري در بهار لزوما نشانه بدي نيست بلکه ممکن است به دليل آماده شدن مواد زائد بيماري‌زا براي دفع باشد. اين اتفاق بويژه در بدن کساني که در زمستان به سبب پرخوري و کم حرکتي دچار افزايش اخلاط شده‌اند بيشتر نمود پيدا مي‌کند.
تدابير ‌طب‌ايراني ‌براي‌ گذر از فصل بهار
 
بنابر اعلام دفتر طب ايراني وزارت بهداشت، براي کاهش ابتلا به بيماري‌ها بايد به نکات زير توجه کنيد:
_ بدن را از مواد و اخلاط فاسدي که در فصل زمستان در بدن تجمع کرده‌اند پاک کنيد.
_ خونگيري ( رگ زدن يا حجامت) تنها با تشخيص پزشک متخصص
_ پرهيز از پرخوري و برهم خوري
_ خودداري از مصرف زياد نوشيدني‌هاي گرمي بخش و بسيار رطوبت‌آور
_ به حداقل رساندن مصرف غذاهاي مولد خون از جمله انواع گوشت بويژه گوشت قرمز
_ از جنبش‌هاي بيش از حد بدني خودداري کنيد. ورزش‌هاي معتدل هر بامداد پيش از صبحانه يا قبل از ظهر مفيد است.
_ از تنش‌هاي زياد رواني مثل خشم و پرخاشگري پرهيز کنيد زيرا به مزاج هوا کمک مي‌کند و عوارض آن را افزايش مي‌دهد.
_ از نوشيدني‌ها و رب‌هاي فرونشاننده گرما مانند شربت ريواس، عرق کاسني، شربت زرشک، غوره و رب غوره، شربت نارنج و ليمو و به‌ليمو استفاده کنيد.
_ از مصرف مواد گرم، تلخ، تند، شور و تيز مانند تنقلات (آجيل‌هاي شور، تخمه، گردو) و ادويه‌جات تند (فلفل، دارچين و زنجبيل) بپرهيزيد.
_ لباس‌هاي لطيف و سبک به ويژه از جنس کتان بپوشيد و از گرم شدن زياد بدن به ويژه در خواب جلوگيري کنيد.
_ از حمام بسيار گرم و استفاده طولاني از آب‌هاي معدني گرم اجتناب کنيد.
_ از مصرف آب با معده خالي و ناشتا خودداري کنيد.
_ در صورتي که دچار انواع آلرژي هستيد از مصرف ميوه‌هاي لطيف مثل خيار، هندوانه و طالبي که در بدن به سرعت دچار تغييرات نامطلوب مي‌شوند، پرهيز کنيد. البته استفاده از آب ميوه‌هاي ذکر شده با کمي شکر براي کاهش حرارت منعي ندارد.
_ با استفاده از سوپ‌ها و آش‌هاي ساده با پايه برنج و سبزيجات مرسوم از بروز يبوست جلوگيري کنيد.
_ از سيب و کاهو سکنجبين به عنوان ميان وعده استفاده کنيد.
_ در صورتي که با خوردن ميوه‌اي احساس سنگيني، خشکي دهان و پوست و حتي باد گلو زدن داشتيد، ديگر آن ميوه‌ را مصرف نکنيد.
_ مصرف سبزيجات مخصوص اين فصل ( مانند ريواس و کنگر ) را از ياد نبريد.
منبع: ايسنا
  • گروه خبری : اخبار جایگاه
  • کد خبر : 327082
کپی لینک کوتاه:
کلمات کلیدی
مدیر سیستم
خبرنگار:

مدیر سیستم