• 1399/03/24 - 05:12
  • - تعداد بازدید: 16
  • - تعداد بازدیدکننده: 16
  • زمان مطالعه : 11 دقیقه
  • /ZcUVo

اجراي برنامه جامع سلامت مردان در راستاي چشم انداز 1404

استاديار اورولوژي دانشگاه علوم پزشکي ايران : پرداختن به مقوله سلامت مردان در کنار مديريت سلامت ساير اقشار جامعه از الزاماتي است که بايد در راستاي حرکت در مسير چشم انداز 1404به صورت ويژه مورد توجه سياستگذاران و تصميم گيرندگان نظام سلامت قرار گيرد.

استاديار اورولوژي دانشگاه علوم پزشکي ايران : پرداختن به مقوله سلامت مردان در کنار مديريت سلامت ساير اقشار جامعه از الزاماتي است که بايد در راستاي حرکت در مسير چشم انداز 1404به صورت ويژه مورد توجه سياستگذاران و تصميم گيرندگان نظام سلامت قرار گيرد.
به گزارش روابط عمومي دانشگاه: به دليل تاثير و اهميت بالاي سلامت مردان در ارتقاي سلامت جامعه15 تا 21 ژوئن مطابق با 25  خرداد تااول تيرماه سال 99 به عنوان هفته جهاني سلامت مردان نامگذاري شده و اين مدت فرصت مناسبي براي اطلاع رساني در مورد پيشگيري از بيماري ها در مردان است.
به همين منظور گفتگويي با دکتر محمدعلي قائد ؛ متخصص اورولوژي، استاديار وعضو هيئت علمي دانشگاه علوم پزشکي ايران انجام گرفته است .
دکتر قائد عنوان کرد: اين روز اولين بار در سال 1994 به عنوان روز ملي مردان انتخاب شد و پس از آن در سطح بين‌المللي گسترش يافت. هفته جهاني سلامت مردان در سال 2002 ، طي همايشي سراسري که با حضور 6 نماينده از سازمان‌هاي فعال در حوزه سلامت مردان در وين اتريش برگزار شده بود ، نام‌گذاري شد که هدف از آن افزايش آگاهي درباره مسائل بهداشت عمومي و تشويق نهادهاي بين‌المللي و داخلي به ارائه خدمات بهداشتي ، درمان و آموزشي با کيفيت بيش‌تر به مردان در سراسر جهان است . اين مناسبت هر سال به جنبه مهم و خاصي از زندگي مردان مي‌پردازد.
استاديار دانشگاه علوم پزشکي ايران در خصوص اهميت سلامت مردان بيان کرد:جنس مذکر در همه گروههاي سني از کودک و نوجوان تا ميانسال و سالمند نسبت به زنان در معرض فاکتورهاي خطر بيشتر و در نتيجه مرگ و مير بالاتري است . به طوري که اميد به زندگي در بدو تولد معادل ??/?? سال براي کل جمعيت ، ?? سال براي مردان و ?? سال براي زنان است . 
وي افزود: به غير از بيماريهاي دوره نوزادي و کودکي در ساير دوره هاي زندگي نيز عوامل خطر محيطي و شغلي ، عادات جنس مذکر در همه گروههاي سني از کودک و نوجوان تا ميانسال و سالمند نسبت به زنان در معرض فاکتورهاي خطر بيشتر و در نتيجه مرگ و مير بالاتري است . به غير از بيماريهاي دوره نوزادي و کودکي در ساير دوره هاي زندگي نيز عوامل خطر محيطي و شغلي ، عادات و رفتارهاي نادرست مانند مصرف سيگار ، الکل و مواد مخدر ، همچنين استرس هاي مختلف سلامت مردان را تهديد مي کند.
اين متخصص اورولوژي خاطر نشان کرد:  حفظ سلامتي در مردان علاوه بر آنکه سبب حفظ نيروي مهم مولد در جامعه مي شود ، بر کيفيت زندگي خانواده ها نيز تأثيرگذار است ومتخصصين سلامت و پزشکان به خاطر مسئوليت هاي فراوان مردان در قبال خود و خانواده ، آن ها را به تلاش جهت حفظ سلامتي شان در تمامي مراحل و سنين تشويق مي کند ، ولي اين موضوع بعد از سن ?? سالگي به ويژه در زمينه پيشگيري ، شناخت سريع و کنترل بيماري هاي مزمن از اهميت خاصي برخوردار است . 
وي افزود: فعال باقي ماندن مردان از نظر جسماني در سي ساله دوم زندگي کيفيت زندگي آن ها را بسيار بالا خواهد برد.
دکتر قائد تصريح کرد: متأسفانه اغلب مردان به سلامت جسم و روح خود چندان توجهي نمي کنند . آنها فکر مي کنند که اگر نقش اجتماعي آنها زنده و پويا است ، از سلامت کامل برخوردارند . مردان کمتر از زنان به پزشک مراجعه مي کنند و اغلب ارجاعات آنها به پزشک نيز به علت بيماري هاي جدي است . در حالي که لازم است ، حتي با وجود احساس سلامت ، برنامه اي منظم براي معاينات پزشکي و مراجعات بهداشتي تنظيم کنند. 
استاديار دانشگاه تاکيد کرد: پرداختن به مقوله سلامت مردان با رويکردي کاملا کاربردي و در عين حال جامع، در کنار مديريت سلامت ساير اقشار جامعه (به ويژه زنان و کودکان) از الزاماتي است که بايد در راستاي حرکت در مسير چشم انداز 1404به صورت ويژه موردتوجه سياستگذاران و تصميم گيرندگان نظام سلامت قرار گيردبه طور کلي چارچوب سلامت مردان محدود به بررسي شرايط و بيماري هايي مي شود که:
مخصوص مردان بوده و يا در ميان مردان شايع تر و جدي ترند
عوامل خطر آنها منحصرا سلامت مردان را تهديد نموده و در مقايسه با ساير عوامل خطر تهديد کننده اقشار جامعه متفاوت مي باشند.
 براي مقابله با آنها مداخلات ويژه  و منحصربه فردي موردنياز است (برنامه هاي نظام سلامت براي مواجهه با مشکلات مردان)
وي گفت: به همين دلايل در سال هاي اخير برنامه ريزان و سياستگذاران جوامع پيشرفته توجه ويژه اي  به اين موضوع معطوف داشته و در بسياري از نقاط دنيا از جمله چين، اتريش، آمريکا و کانادا روز ملي سلامت مردان برگزار مي شود.
عضو هيئت علمي دانشگاه اشاره کرد: بر پايه اين گزارش، خوشبختانه در کشور ما هفته سلامت مردان از  سال قبل و زودتر از بسياري از کشورها تحت عنوان "هفته ملي سلامت مردان ايران" در هفته اول اسفندماه توسط اداره سلامت ميانسالان دفتر سلامت جمعيت، خانواده و مدارس وزارت بهداشت با همکاري سازمانها و نهادهاي ذيربط از جمله انجمن علمي اورولوژي ايران در حال اجرا مي باشد.
دکترقائد اظهار کرد:اگر به توصيه هاي ذيل که حاصل سالها تجربه است توجه کنيم خيلي ساده با کيفيت زندگي خواهيم کرد. مردان اگربه خود، خانواده و آشنايانمان مي انديشند بايد اين نکات را بخوانند و مهمتر از آن اجرا کنند:
1-. هر گاه عادات ادراري و گوارشي  مختل شود بايد دريابيم بهترين راه مراجعه به پزشک و پيشگيري  است. قبل از آنکه بيمار شويد با پيشگيري براي خود، سپر دفاع مستحکمي ايجاد کنيد تا گرفتار بيماري خطرناک نشويد.
    2-  رنگ ادرار نشانگر و نشانه گويايي از سلامت است، نبايد نسبت به تغيير رنگ آن بي اعتنا باشيم، در کنار رنگ ادرار هر نشانه خونريزي يا قرمز شدن ادرار زنگ خطري است که بايد شنيد..
    3-    سيگار کشيدن  شانس سرطان مثانه و پروستات را  افزايش مي دهيد.  بهتر نيست سيگار خود را خاموش کنيد.
-4 اگر مي خواهيد رنج داشتن سنگ کليه را تجربه نکنيد به موقع و به قدر کافي آب بنوشيد. خوردن خودسرانه کلسيم و ويتامين ها مي تواند خطر ايجاد سنگ کليه را افزايش دهد.
5-  بروز ناتواني جنسي مردان در سن بالا طبيعي است ولي با درمان خودسرانه اين ناتواني مشکلات به بار مي آيد. بهترين انتخاب، مراجعه به پزشک متخصص  اورولوژي است.
6-  اعتياد، دشمن سلامتي جسمي و شکل گيري ناهنجاري هاي رواني، فرهنگي و اجتماعي است. فرد معتاد ، مسئول بسياري از اين ناهنجاري هاست.
7-  پنج عامل مي تواند باعث سکته قلبي شود. براي رخ دادن يک سکته به همه پنج عامل نيازي نيست. مبتلا شدن به سه مورد کافي است. اين پنج مورد بالا. "LDL" بالا و "HDLپايين": "تري گليسيريد بالا"- "کلسترول بالا"-"فشار خون بالا"-"قند خون بالا است
8-  چهل سال به بالاها هر دو تا سه سال يکبار و مردان بالاي پنجاه سال هر سال بايد از نظر سرطان پروستات غربالگري شوند.
9- علائم ذيل مي توانند نشانه بيماري پروستات و سرطان در اين ناحيه باشند. اين رفتارها را جدي بگيريد: تکرار ادرار، ضعف يا منقطع شدن جريان ادرار، باقي ماندن ادرار در مثانه، احساس درد يا سوزش در زمان تخليه ادرار، درد دائمي کمر، لگن يا مفصل ران.
10- شغل شما ممکن است بيماري زا باشد. حتماً با پزشک متخصص طب کار مشورت کنيد. اگر شغلي بر خود برگزيده ايد که به ناچار با صنايع شيميايي، رنگ، لاستيک، مواد نفتي، چرم و چاپ سروکار داريد بيشتر از بقيه در معرض سرطان مثانه هستيد. پس بيشتر از بقيه با پزشک متخصص مشورت کنيد.
11-استفاده از هورمون هاي عضله ساز  در صحنه رقابت ورزشي ممکن است منجر به ناباروري شود بدون آنکه در رقابت کمکي به شما کند.
12-ورزش در حفظ و تداوم سلامت بسيار مفيد است، ورزش کردن را جز عادات زندگي خود سازيد.
13-اين نکته را هم فراموش نکنيد با اولين علامت غير طبيعي در جسم خود اين فرصت را به پزشک خانوادگي خود بدهيد شما را ويزيت کند. اقدام به موقع نصف درمان است.
14- نشانه هاي ذيل زنگ هشداري است که به شما خبر مي دهد بايد به پزشک مراجعه کنيد: وجود خون در ادرار- فوريت در دفع ادرار – دفع مقادير کم و مکرر ادرار- دفع دردناک ادرار- کاهش اشتها و وزن.
-15 بزرگي پروستات اگر با علائم ذيل همراه باشد بايد به متخصص اورولوژي مراجعه کنيد تا از پيشرفت و بروز نارسايي کليه جلوگيري شود:
کاهش فشار و قطع و وصل شدن جريان ادرار- تاخير در شروع ادرار- نياز به تخليه مکرر ادرار و احساس باقي ماندن ادرار در مثانه پس از ادرارکردن- تکرار ادرار در روز و شب – زور زدن هنگام ادرار کردن.
-16- بزرگي خوش خيم پروستات نشانه سرطان نيست ولي آمارها نشان مي دهد اين بزرگي مي تواند همزمان با بدخيمي همراه شود.: اگر با کساني که سابقه سرطان پروستات دارند فاميلي نسبي داريد خطر ابتلاي شما به اين بيماري بيشتر است.اگر اين بزرگي خوش خيم را قرار گيريد تا مطمئن شويد مشکلي نداريد. PSA مشاهده کرديد تحت معاينه پروستات و آزمايش
-17 اگر خواهان طول عمر بيشتري هستيد بايد مراقب جسم خود باشيد، مصرف دخانيات را کنار بگذاريد، تغذيه مناسب را جدي بگيريد. از رفتارهاي استرس زا پرهيز کنيد و از همه مهم تر ورزش را فراموش نکنيد.
-18 اگر به دنبال راز سلامتي خود هستيد اين جمله را حفظ و عمل کنيد: عدم استعمال دخانيات – حفظ وزن متعادل- ورزش روزانه- تغذيه سالم و متعادل- کنترل فشار خون، کلسترول و ديابت، مراجعه منظم به پزشک، قرار گرفتن در غربالگري بزرگي پروستات و سرطان پروستات 

وي گفت: با توجه به شرايط پاندمي ويروس  COVID-19و شرايط کنوني کشور در جهت آغاز ارايه خدمات پزشکي به بيماران نيازمند و هم ميهنان گرامي و با رعايت اصول ايمني و فاصله گذاري اجتماعي انجام اعمال جراحي در حيطه ارولوژي با شرايط ذيل قابل انجام است.
رعايت اصول بهداشتي و پروتکل هاي وزرات بهداشت درمان آموزش پزشکي  مربوط به فاصله گذاري اجتماعي در زمينه پذيرش بيمار در بيمارستان و اتاق عمل الزامي است وتنها در حضور آنها امکان انجام اعمال جراحي وجود دارد.
دکتر قائد افزود: بيماران نيازمند به عمل جراحي(و در شرايط خاص ولي بيمار) بايد با آگاهي کامل از امکان ابتلا به عفونت COVID-19 (در طي پروسه درمان) رضايت  کتبي و آگاهانه به انجام درمان داشته باشند
توصيه  کلي به تعويق افتادن عمل جراحي در فرد مبتلا به کرونا ميشود .مگر در موارد اورژانس که با هماهنگي متخصص عفوني و بيهوشي بايد انجام پذيرد.
بديهي است اين دستورالعمل راهکاري کلي بوده و دانشگاهها و مراکز ارايه خدمات درماني (اعم از دولتي، عمومي غير دولتي، خيريه و خصوصي) با توجه به شرايط خاص خود ارائه خدمات را در اين چارچوب تطبيق خواهند داد.
اين راهنما صرفا يک گردآوري علمي از آخرين متون پزشکي به روز و مراجع ارولوژي جهاني بوده و يک سند قانوني تلقي نمي گردد.
بديهي است مسئوليت حرفه اي اقدامات حرفه اي پزشکي هم چنان بر عهده پزشک معالج بوده  تصميم گيري در اين زمينه مبتني بر مشارکت بيمار و پزشک  در اين امر مي باشد.

ضوابط انجام اعمال جراحي:
بيماران به دو گروه اورژانس و غير اورژانس (الکتيو) تقسيم ميشوند:
خدمات جراحي انتخابي (الکتيو): شامل اعمال الکتيو اصلاحي است که براي جراحي هاي غير اضطراري به کار مي رود اما از نظر پزشکي انجام آن براي بيمار ضرورت دارد ولي مي تواند با يک فاصله ي زماني منطقي صورت پذيرد. اين اعمال در دو گروه ضروري، نيمه ضروري تقسيم بندي مي شوند.
?- اعمال الکتيو ضروري:  در صورت به تعويق افتادن بيش از? هفته احتمال آسيب باليني (پيشرفت، متاستاز، از دست رفتن عملکرد اندام و مرگ و مير) به شدت افزايش مي يابد.(High priority)
?- اعمال الکتيو نيمه ضروري: توصيه نميشود بيش از ? ماه به تاخير بيفتد در صورت به تاخير افتادن بيش از ? ماه بايد احتمال آسيب باليني (پيشرفت، متاستاز، از بين رفتن عملکرد اعضا بدن) را در نظر گرفت. (Intermediate priority)
اقدامات جراحي که بايد به صورت اورژانس (فوري) انجام شوند:
?) جراحي پيچ خوردگي بيضه
?) جراحي پرياپيسم مقاوم به اقدامات حمايتي اوليه
?) جراحي شکستگي آلت تناسلي
?) جراحي گانگرن فورنيه
?) اقدام درماني جهت  رفع احتباس ادراري ناشي از لخته  هاي (هماتوم)خون داخل مثانه
?) سيستکتومي به علت خونريزي مثانه اي مقاوم به اقدامات درماني و حمايتي اوليه ناشي از تومور پيشرفته مثانه
?) بيمار باعلايم حياتي ناپايدار به دنبال تروماي نافذ کليه ، تروماي نافذ مثانه ، تروماي نافذ اسکروتوم و آلت
?) جراحي ترميم پارگي بيضه به دنبال تروماي غيرنافذ
?) جراحي آبسه ي کليه و بيضه و اسکروتوم
??) جراحي خروج  انواع پروتزهاي دستگاه ادراري که دچار عفونيت مقاوم به درمان يا آبسه  شده است
??) تعبيه ي کاتتر ادراري در بيمار مبتلا به احتياس ادراري (چه کاتتر از طريق مجرا و چه کاتتر سوپرا پوبيک).
??) برقراري درناژ سيستم ادراري در بيماران مبتلا به سنگ دوطرفه ي حالب (اعم از نفروستومي يا TUL)
??) برقراري درناژ سيستم ادراري در بيماران تک کليه اي که مبتلا به سنگ حالب شده اند (اعم از نفروستومي يا TUL)
??) برقراري درناژ سيستم ادراري از هر نوع و با هر اتيولوژي اوليه در صورتي که تاخير، بيمار را در معرض سپتي سمي و يا افت شديد عملکرد کليه ها قرار ميدهد.
??) جراحي بيمار مبتلا به پارافيموزيس
 
خبر: رهنورد
  • گروه خبری : اخبار جایگاه
  • کد خبر : 326622
کپی لینک کوتاه:
کلمات کلیدی
مدیر سیستم
خبرنگار:

مدیر سیستم