• 1399/09/13 - 07:06
  • - تعداد بازدید: 8
  • - تعداد بازدیدکننده: 8
  • زمان مطالعه : 7 دقیقه
  • /ZYqWo
مشاور وزير بهداشت در امور توانبخشي به مناسبت فرارسيدن روز جهاني معلولين اعلام کرد:

تدوين دستورالعمل ‌هاي مراقبت از معلولين در دوران کرونا

مشاور وزير بهداشت در امور توانبخشي به مناسبت فرارسيدن روز جهاني معلولين اعلام کرد:
تدوين دستورالعمل ‌هاي مراقبت از معلولين در دوران کرونا



مشاور وزير بهداشت در امور توانبخشي گفت: وزارت بهداشت توانسته عليرغم محدوديت‌ هاي ارزي، سمعک را براي افرادي که اختلال شنوايي دارند، تهيه کند و سالانه به طور متوسط ??? هزار سمعک از سوي وزارت بهداشت تامين شده و در اختيار مراکز مختلف با ارز دولتي قرار مي ‌گيرد.
 به گزارش وبدا، دکتر محمدتقي جغتايي، در نشست خبري که در استوديو سلامت وزارت بهداشت و به صورت ويديوکنفرانس برگزار شد، با اشاره به روز جهاني معلولين، گفت: در حوزه توانبخشي، وظيفه وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکي، بخش پزشکي توانبخشي است. در اين راستا، يکي از وظايف وزارت بهداشت تربيت نيروي انساني است و در سال‌ هاي گذشته نزديک به ?? هزار نفر نيرو در رشته‌ هاي مختلف اعم از پزشکي، طب فيزيکي و رشته ‌هاي مختلف توانبخشي تربيت شده که در نظام سلامت مشغول به کار هستند. در حال حاضر حدود ???? مرکز، کلينيک و دفتر کار خدمات توانبخشي تاسيس شده است. بيش از ??? مرکز يا مطب طب فيزيکي تاسيس شده است. همچنين به ??? مرکز جامع خدمات توانبخشي مجوز داده شده است که خدمات توانبخشي را به افراد جامعه ارائه مي ‌دهند.
 وي افزود: از طرف ديگر يکي از اقدامات مهم اين است که وزارت بهداشت پيگير بود تا بتواند هرچه زودتر افرادي را که اختلال تکاملي دارند، شناسايي کند و به همين جهت از سال ‌هاي گذشته غربالگري کودکان براي اختلالات تکاملي در نظام شبکه آغاز شده است. در حال حاضر، ?? درصد تمامي کودکان در سن ?? سال به بالا در معرض غربالگري اختلالات تکاملي قرار مي ‌گيرند و اگر اختلالي داشته باشند، به مراکز اختلالات تکاملي ارجاع داده مي‌ شوند. بايد توجه کرد که ساليانه بيش از ??? هزار کودک در کشور از نظر اختلالات تکاملي غربالگري مي ‌شوند.
 دکتر جغتايي ادامه داد: در زمينه اوتيسم هم برنامه‌ هايي ديده شده که پايلوت آن در اصفهان آغاز شده است و به تدريج در شهرهاي ديگر هم آغاز مي ‌شود تا بتوانيم کودکان اوتيسم را به سرعت تشخيص داده و مداخلات لازم را انجام دهيم. وزارت بهداشت هم قبول کرده که مقداري از هزينه ‌هاي اين کودکان را تحت پوشش قرار دهد تا به مراکز مخصوص اختلالات اوتيسم ارجاع شوند.
 طراحي و تدوين برنامه ملي دمانس
 وي گفت: همچنين يک برنامه ملي با عنوان دمانس در حال تدوين است تا بتوانيم هر چه زودتر افرادي که در معرض دمانس يا اختلال حافظه قرار مي ‌گيرند، از طريق نظام شبکه تشخيص داده و به مراکز درماني ارجاع دهيم که در حال طراحي است. از طرف ديگر وزارت بهداشت توانسته عليرغم محدوديت‌ هاي ارزي، سمعک را براي افرادي که اختلال شنوايي دارند، تهيه کند و سالانه به طور متوسط ??? هزار سمعک از سوي وزارت بهداشت تامين شده و در اختيار مراکز مختلف با ارز دولتي قرار مي ‌گيرد. همچنين کاشت حلزون هم سال‌ ها است که انجام مي‌ شود و هر سال ???? کودکي که مشکل شنوايي دارند، در بيمارستان‌ هاي منتخب سراسر کشور، کاشت حلزون مي ‌شوند.
 تدوين دستورالعمل ‌هاي مراقبت از معلولين در دوران کرونا 
 مشاور وزير بهداشت در امور توانبخشي بيان کرد: در زمان کرونا نحوه ارائه خدمات توانبخشي براي افراد ارائه کننده خدمات توانبخشي طراحي و ابلاغ شد و همچنين دستورالعمل ‌هايي در زمينه مراقبت از معلولين نيز تدوين شده است که اين موضوع باعث شده است که در کشور ما افراد معلولي که در مراکز ارائه خدمات توانبخشي و يا مراکز نگهداري شبانه روزي هستند، ميزان افراد درگير با کرونا نسبت به ساير کشورها کمتر باشد.  
 تلاش وزارت بهداشت براي افزايش تخت‌ هاي توانبخشي
 
وي افزود: يکي ديگر از برنامه‌ هايمان گسترش تخت‌ هاي توانبخشي است که در حال حاضر در برخي بيمارستانها خدمات توانبخشي ارائه مي ‌شود، اما سياست وزارت بهداشت افزايش اين تخت ‌هاي توانبخشي در کشور است.
 لزوم مناسب سازي فضاهاي شهري براي معلولان
 مشاور وزير بهداشت در امور توانبخشي درخصوص مناسب سازي فضاي شهري عنوان کرد: معلولين نيازهاي متعددي دارند، ابعاد ديگر توانبخشي اعم از اجتماعي، آموزشي، رفاهي و حمايت ‌هاي اجتماعي بر اساس قانون جامع حمايت از معلولين جزو وظايف ساير ارگان ‌ها است. شهرداري هم به دنبال مناسب ‌سازي شهري براي معلولان است، اما با اين اقدام فاصله زيادي داريم. زيرا ساختمان‌ هايي که ساخته شده از قبل مناسب ‌سازي نشده است. با اين حال همت جدي در اين زمينه وجود دارد.
 وي افزود: در عين حال، يک کارگروه توانبخشي در تمام دانشگاه هاي علوم پزشکي ايجاد شده و ما اميدواريم توانبخشي پزشکي را به تدريج در نظام ارائه خدمات سلامت توسعه داده و ابلاغ کنيم. در حوزه تجهيزات توانبخشي نيز کارگروهي در دفتر تجهيزات پزشکي وزارت بهداشت ايجاد شده که کارش استانداردسازي وسايل و تجهيزات توانبخشي است.
 ميزان ابتلا و فوتي ناشي از کرونا در معلولان
 دکتر جغتايي درخصوص آمار فوتي ‌هاي معلولين در دوران کرونا، تصريح کرد: خوشبختانه ميزان درگيري افراد داراي معلوليت در کرونا در کشور نسبت به نقاط ديگر و نسبت به افرادعادي جامعه خيلي کم بود و هم آمار فوتي ‌ها. زيرا بلافاصله بعد از پاندمي دستورالعمل مراقبت و محافظت از افراد داراي معلوليت با کمک سازمان بهزيستي تدوين و اجرا شد.
 گسترش تله مديسين و پزشکي از راه دور
 وي با بيان اينکه گسترش تله مديسين و پزشکي از راه دور و ارائه خدمات توانبخشي از اين طريق جزو سياست‌ هاي وزارت بهداشت است، گفت: در حال حاضر در برخي خدمات، افراد يک يا دو بار براي آموزش حضوري مراجعه مي ‌کنند و بعد با استفاده از فضاي مجازي ساير تمرينات و مشاوره‌ ها را انجام مي‌ دهند. تقريبا بخش عمده ‌اي از افراد در حوزه توانبخشي از اين خدمت استفاده مي‌ کنند. البته بايد توجه کرد که در برخي خدمات توانبخشي هيچ چيز جاي خدمات حضوري را نمي گيرد، اما در حال حاضر چاره اي نيست. در عين حال چند پلتفرم در حال طراحي است که بتواند خدمات توانبخشي را از راه دور ارائه دهد.
 مشاور وزير بهداشت در امور توانبخشي با بيان اينکه دو اختلال تکاملي در دوران کودکي شايع ‌تر از همه است، گفت: يکي اوتيسم است و يکي هم کودکان فلج مغزي است. از نظر برآوردهاي جهاني گفته مي شود از بين ??? تا ??? تولد ممکن است يک نفر مبتلا به فلج مغزي قابل شناسايي دچار شود. در اوتيسم هم گفته مي‌شود بين ??? تا ??? تولد يک نفر ممکن است به اوتيسم مبتلا باشد.
 فيزيوتراپي بيمه است
 دکتر جغتايي درخصوص بيمه خدمات توانبخشي، اظهار کرد: در حال حاضر بسياري از خدمات توانبخشي مانند فيزيوتراپي تحت پوشش بيمه است. بيش از ?? درصد خدمات فيزيوتراپي تحت پوشش بيمه پايه و تکميلي قرار گرفته است. براي برخي خدمات ديگر هم شناسنامه خدمت طراحي شده و بايد تحت پوشش بيمه قرار گيرد. در مورد بيمه خدمات توانبخشي در ماده ? قانون حمايت از معلولان آمده است که اين خدمات توانبخشي معلولان بايد تحت پوشش بيمه قرار گيرد و سازمان برنامه و بودجه بايد منابع اين کار را تامين کند. نامه هاي متعددي با امضاي وزير بهداشت در اين زمينه نوشته شده و اميدواريم منابع لازم براي پوشش کامل خدمات توانبخشي تامين شود. البته بسياري از خدمات فيزيوتراپي تحت پوشش بيمه هاي پايه و تکميلي قرار گرفته است، اما پوشش کامل همه خدمات توانبخشي نيازمند تامين بودجه است و قطعا انجام آن به علت کاهش هزينه هاي جانبي به نفع بيمه هاست و البته وزارت بهداشت وظيفه خود را براي تعرفه گذاري اين خدمات انجام داده است.
 کاهش ?? درصدي مراجعات به مراکز توانبخشي
 دکتر جغتايي درخصوص تاثير کرونا بر خدمات توانبخشي گفت: بعد از شيوع کرونا مراجعات افراد نيازمند خدمات توانبخشي به مراکز دولتي و خصوصي توانبخشي حدود ?? درصد کاهش يافته است که البته بخشي از آموزش ‌ها و خدمات به صورت مجازي ارائه مي ‌شود. البته دولت تلاش کرده است با پرداخت يارانه به اين مراکز از زيان آنها بکاهد و اخيرا با تصويب معاونت درمان، قرار شده اين يارانه درحد تعرفه هاي خدمات بخش خصوصي به مراکز بخش خصوصي نيز پرداخت شود.
 مشاور وزير بهداشت در امور توانبخشي در پاسخ به سوالي درباره ميزان فوت کرونا در مراکز سالمندان، گفت:  آمار آن را سازمان بهزيستي بايد اعلام کند اما با اجراي دستورالعمل هاي سختگيرانه وزارت بهداشت در خانه هاي سالمندان و مراکز نگهداري معلولان ميزان ابتلا و فوتي در اين مراکز در ايران در پاندمي کرونا کمتر از متوسط جهاني است.
 وي همچنين بيان کرد: در حوزه سکته مغزي در آمريکا در سال ??? هزار سکته مغزي اتفاق مي ‌افتد. در ايران هم پيش ‌بيني مي شود سالانه بين ??? تا ??? هزار نفر دچار سکته مغزي شوند. بايد توجه کرد که سکته مغزي علت عمده معلوليت ها محسوب مي شود.
  • گروه خبری : اخبار جایگاه
  • کد خبر : 328604
کپی لینک کوتاه:
کلمات کلیدی
مدیر سیستم
خبرنگار:

مدیر سیستم