• 1399/04/02 - 09:55
  • - تعداد بازدید: 7
  • - تعداد بازدیدکننده: 7
  • زمان مطالعه : 9 دقیقه
  • /ZwUVo

دانشگاه علوم پزشکي ايران ميزبان ششمين جلسه کميسيون توسعه پژوهش و آموزش عالي قرآني در نظام سلامت

وزير بهداشت در نشست کميسيون توسعه پژوهش و آموزش عالي قرآني در نظام سلامت: جايگاه قرآن در سلامت معنوي بايد تقويت شود.

وزير بهداشت در نشست کميسيون توسعه پژوهش و آموزش عالي قرآني در نظام سلامت: جايگاه قرآن در سلامت معنوي بايد تقويت شود.
به نقل از وبدا، دکتر سعيد نمکي در ششمين نشست کميسيون توسعه پژوهش و آموزش عالي قرآني در نظام سلامت اظهار داشت: همواره گفته ام اگر بخواهيم از هر منظري به قرآن نگاه کنيم، ساعت ها، روزها، ماه ها و سالها کم است تا فقط از يک منظر به اين کتاب بزرگ آسماني بنگريم.

دکتر نمکي افزود: حرکتي که براي تدوين سند راهبردي کميسيون توسعه پژوهش و آموزش عالي قرآني در نظام سلامت انجام شده، قطعا ارزنده است و در آينده به چارچوبي براي رفتن به سمت حرکتي نظام مند در سلامت معنوي جامعه نيازمنديم. گرچه امروز مولفه هاي اجتماعي، رواني و فرهنگي موثر بر سلامت، به شکل فزاينده، نظام سلامت را تحت تاثير قرار مي دهند و نگريستن به اين ابعاد از بعد معنوي و قرآني تاثيرگذار خواهد بود اما بنده خيلي به اين حرکت ها به عنوان حرکت هاي پايدار موثر بدون انقطاع، اعتقادي نداشته ام.

وي يادآور شد: در کشور، اسناد، مکتوبات و مستندات زيادي داريم اما باز هم متاسفانه 42 سال از انقلاب بزرگ  اسلامي مي گذرد و امروز بايد دستاوردهاي فراوان تري از تاثير فرهنگ قرآن بر زندگي مردم داشتيم. امروز جوانان ما بايد به شدت بيشتر از نور قرآن بهره مي بردند.

مطالعه تفاسير قرآن

وزير بهداشت گفت: بنده از 5 سالگي با همت مرحوم مادرم با نور قرآن آشنا شدم و با عشقي که به تفسير قرآن داشتم، هر تفسيري که در دنيا پيدا کردم را مورد مطالعه قرار دادم از تفسير بسيار قديمي عطيه ابن سعد ابن جناده عوفي گرفته تا تفسير زمخشري و تفاسير اخير از مرحوم طالقاني و علامه طباطبايي.

چرا قرآن انديشه هاي متفاوت پرورش داد؟

دکتر نمکي تصريح کرد: سالها به دنبال اين سوال مي گشتم که چرا قرآن، انديشه هاي متفاوت را پرورش داد؟ چرا آنکه داعشي است قبل از اينکه سر فردي را قطع کند، قرآن تلاوت مي کند و چرا قبل از تجاوز به زن ايزدي، قرآن مي خواند؟ همين قرآن انديشه ديگري پرورش داد که مي گويد اگر خلخالي از پاي زن يهودي بيرون بياوريد، انسان حق دارد که از اين غصه دق کند و بميرد.

وي اضافه کرد: چه شد که خوارج نهروان قرآن مي خواندند آن هم وقتي اميرالمومنين(ع) در مسجد خطبه مي خواندند و خوارج در اين زمان شروع به قرائت قرآن با صداي بلند مي کردند تا حضرت امير(ع) مجبور بشود سخنان خود را قطع کند و تا ايشان ساکت مي شدند، خوارج نيز ساکت مي شدند. چرا از خيمه هاي لشکر يزيد در شب عاشورا صداي بلند قرآن مي آمد و از خيمه عاشق ترين و عارف ترين مردمان تاريخ در لشکر امام حسين(ع) نيز صداي قرآن مي آمد؟ راز اين دوگانگي از فهم قرآن کجاست؟ اين چه تاثيري است که قرآن با همه زيبايي و ظرافت، در طول سالهاي بعد از پيامبر اکرم(ص) دو انديشه کاملا متفاوت را در روبروي هم پرورش داد؟

قرآن کتاب زندگي در دنيا و آخرت است

وزير بهداشت افزود: اگر بخواهيم از جنبه هاي قرآن از ابعاد مختلف بگوييم، براي هر کدام بايد ساعت ها صحبت کرد. بنده توفيق داشتم که در سالهاي اخير تورات، انجيل و ساير کتب آسماني را ورق زده ام گرچه مشترکات زيادي در بين کتب الهي داريم اما واقعا قرآن کتاب زندگي در دنيا و آخرت است و تعادلي که در قرآن وجود دارد در هيچ کتاب آسماني نيست. در يک سوره مي بينيم که مي گويد "والتّين والزّيْتون" و در جاي ديگري در همين سوره مي بينم که مي گويد " وطور سينين وهذا الْبلد الْأمين" و در اين مورد، دو قسم مادي و دو قسم معنوي را در کنار همديگر مي بينيم.

در همه جاي قرآن شاهد تعادل هستيم

دکتر نمکي خاطرنشان کرد: همه جاي قرآن شاهد تعادل هستيم. تعادل بين "رحماء بينهم" يا " أشدّاء علي الکفّار" را فقط در قرآن مي بينيم. تورات سرشار از " أشدّاء علي الکفّار" و انجيل سرشار از "رحماء بينهم" است اما تعادل و ظرافت انديشه براي زيستن در جهان و زندگي آخرت فقط در قرآن وجود دارد.

وي تاکيد کرد: ادبيات و موسيقي قرآن بي نظير است. مي گويند قبل از اسلام تمام شعراي برجسته عرب، اشعار خود را به ديوار کعبه مي آويختند اما زماني که قرآن نازل شد، شعرا اشعار بسيار فصيحانه خود را با خجالت از کعبه برداشتند چرا که زيباترين شعر عرب، بلاغت و موسيقي قرآن را ندارد.

عشقت رسد به فرياد...

وزير بهداشت يادآور شد: سالها به دنبال اين سوالم بودم که چه شد که ابن ملجم وقتي مي خواست شمشير خود را زهرآلود کند، قرآن مي خواند، وقتي خواست بر ستون انسانيت فرود بيايد، قرآن مي خواند و وقتي که فکر کرد که موفق شده باز هم با خواندن قرآن از خداوند خود سپاسگزاري کرد؟ وقتي در محراب حضرت امير(ع) زهرگين ترين شمشير بر سرش فرود آمد، گفت به خداي کعبه رستگار شدم. از قرآن چه چيزي در دل اين بزرگمرد تاريخ روشن شده بود که اين ضربه زهرآگين را به رستگاري به خداي کعبه، تعبير کرد.

دکتر نمکي گفت: چه بود که وقتي در کاروان اباعبدالله الحسين(ع) وقتي از حضرت زينب(س) مي پرسند که در کربلا چه ديدي، مي گويد بخدا جز زيبايي چيزي نديدم؟ چه بود که قرآن در اين قافله و طايفه همه چيز را زيبا جلوه داد و در گروهي ديگر همه را نفرت و خشم و کينه؟ معرفت قرآن در اين دو تفکر و تعقل چه بود؟ سالها به دنبال اين سوال بودم تا به اين بيت از حافظ رسيدم که "عشقت رسد به فرياد گر خود به سان حافظ، قرآن ز بر بخواني با 14 روايت".

قرآن کليشه اي و يکسويه نگري، داعش و سلفي گري به وجود مي آورد

وي اظهار داشت: قرآن کليشه اي و يکسويه نگري، داعش را به وجود مي آورد، سلفي گري، جزم انديشي و تنگ نظري را ترويج مي دهد اما قرآن با بصيرت و توجه به جلوه هاي مختلف آن، امام خميني(ره) و مقام معظم رهبري را به وجود مي آورد. در شرايط کنوني شيوع کرونا، بيشتر به عظمت روح بلند مقام معظم رهبري پي برديم که ايشان کوچک ترين تصميمي را حتما با ما در ميان مي گذاشتند که صلاح است يا خير. تفکر ناب توسعه يافته با اين نگاه به قرآن است که پيدا مي شود.
وزير بهداشت تاکيد کرد: با سند ساختن و تدوين کردن که راه درست و قابل تحسيني است، تا زماني که تفکر و انديشه متفاوت و نوع قرائت متفکرانه و نوانديشانه از قرآن در جامعه ترويج نداشته باشد، به جايي نخواهيم رسيد.

قرآن مغفول و مظلوم مانده است

دکتر نمکي بيان داشت: خيلي از سالها قرآن مي توانست تاثير بسزايي در دگرگوني وضعيت يک کشور داشته باشد اما ما به خوبي بر روي اين کتاب آسماني کار نکرده ايم و اين کتاب مهم، ذي قيمت و ارزشمند، مغفول و مظلوم مانده است.


وي افزود: نوع قرائت ما از قرآن در نسل جوان بايد متحول شود. اينکه جلساتي براي قرائت قرآن و انتخاب حافظين برگزيده قرآن برگزار کنيم خيلي خوب است اما مطمئن باشيد که وهابي ها و سلفي ها هم چنين کاري را انجام مي دهند اما جاي تاباندن شعاع عاشقانه اي از دلها براي تحول، خالي است.

وزير بهداشت يادآور شد: دلي که با معرفت، بصيرت و عشق به قرآن نوراني شد، ذره، ذره  اين دل، کليد گنج نهاني است که در حال حاضر اين را کم داريم و در اين زمينه به شدت دچار خسران و عقب افتادگي هستيم.

برگرديم و مرور کنيم

دکتر نمکي تاکيد کرد: از همه همکارانم و دلسوزان قرآن تقاضا دارم که يکبار ديگر برگرديم و مرور کنيم که چه به دست آورده و چه به دست نياورديم. آن که به دست آورده ايم چقدر مي ارزد و آن که به دست نياورده ايم، چقدر مي ارزيده است؟ چه بايد کنيم که همه با هم، سطح جديدي از معرفت قرآن را به ويژه در نسل جوان، دنبال کنيم؟ اين يک سرمايه گذاري است نه هزينه کردن.

وي گفت: به من بر مي خورد وقتي ميگويند که معاون بنده، هزينه هاي فلان جلسه قرآني را نداده است. اينها هزينه نيست بلکه سرمايه گذاري است اگر درست و حکيمانه از اين سرمايه گذاري بهره ببريم.

جايگاه قرآن در سلامت معنوي بايد تقويت شود

وزير بهداشت خاطرنشان کرد: امروز روزي است که جايگاه قرآن در سلامت معنوي آن هم در زمانه اي که شاهد دل نگراني، اضطراب، تشويش و تهديد سلامت روان جامعه هستيم، را بايد تقويت کنيم. در حال حاضر بيش از 90 درصد از گرفتاري هاي امروز، روحي و رواني است.

اشتباه تاريخ

دکتر نمکي تصريح کرد: تاريخ اشتباه کرد که بين روح و جسم جدايي انداخت و براي هر کدام از آنها متخصص در نظر گرفت. يک شب که دچار بي خوابي مي شويد، فرداي آن روز آريتمي قلبي، معده درد و دردهاي جسمي و عضلاني ديگري مي گيريد و اينقدر روح در جسم در آميخته که تفکيک پذير نيست و اگر طبيبان روح داشته باشيم، جسم سالمي داريم و يکي از اطباي بزرگ روح، قرآن است

وزير بهداشت در پايان يادآور شد: اميدواريم روزي ديو پليدي، دروغ، ريا، سالوسي، وحشت و اضطراب و ديو نيرنگ و خيانت با برکت قرآن از مملکت ما بگريزند و رخت بربندند.

عکس : نجفي 






 
  • گروه خبری : اخبار جایگاه
  • کد خبر : 326641
کپی لینک کوتاه:
کلمات کلیدی
مدیر سیستم
خبرنگار:

مدیر سیستم