مصرف بیش از 10 گرم نمک در روز فشار خون را بالا میبرد
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران با اشاره به نقش مستقیم مصرف بالای نمک در افزایش فشار خون، تأکید کرد: مصرف روزانه بیش از 10 گرم نمک میتواند زمینهساز بیماریهای قلبی و عروقی، پوکی استخوان و حتی برخی سرطانها شود.
به گزارش روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی ایران، با توجه به تغییر الگوی تغذیه و افزایش مصرف غذاهای آماده و پرنمک، اهمیت آگاهیبخشی درباره مضرات نمک بیش از پیش احساس میشود. هفته آگاهی از نمک فرصتی است برای بازنگری در عادتهای غذایی و تاکید بر نقش پیشگیرانه کاهش مصرف نمک در ارتقای سلامت عمومی.
در همین راستا و به مناسبت هفته آگاهی از نمک، دکتر نوروزی، متخصص تغذیه و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران با بیان اینکه نمک یکی از مواد غذایی بسیار مهمی است که بهطور روزانه دریافت میشود، عنوان کرد: نمک در عین داشتن آثار فیزیولوژیکی مفید، در صورت مصرف زیاد میتواند موجب بروز مشکلات جدی شود و مهمترین مشکلی که نمک ایجاد میکند، در دسته بیماریهای غیرواگیر قرار میگیرد.
وی تأکید کرد: تحقیقات نشان دادهاند مصرف نمک بیش از ۱۰ گرم در روز، باعث افزایش شیوع بیماریهای قلبی و عروقی از طریق بالا رفتن فشار خون میشود.
نوروزی همچنین افزود: علاوه بر نمک، اختلالات وزن نیز از عوامل مهم در بروز این بیماریها هستند اما نمک در این زمینه اهمیت بیشتری دارد.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران با اشاره به نتایج تحقیقات افزود: مصرف زیاد نمک میتواند باعث ایجاد مشکلات استخوانی از جمله پوکی استخوان شود، بهویژه در افرادی که بهدلیل بیماریهای زمینهای یا مصرف برخی داروها، در معرض این مشکل قرار دارند.
به گفته وی، مصرف زیاد نمک روند پوکی استخوان را در این افراد تسریع میکند.
نوروزی ادامه داد: در چند سال اخیر، مشخص شده که مصرف زیاد نمک با برخی سرطانها، از جمله سرطان معده، مرتبط است.
به گفته وی، کاهش مصرف نمک یکی از راهکارهای موثر در پیشگیری از این نوع سرطانها محسوب میشود.
نوروزی با اشاره به منابع مصرف نمک، تصریح کرد نمکی که دریافت میکنیم از دو منبع عمده تأمین میشود. بخش عمده آن بهصورت نمک پنهان و از طریق غذاهای فرآوریشده وارد بدن میشود.
نان و دوغ از مهمترین منابع نمک در رژیم غذایی ایرانیان است
وی با استناد به آمار مصرف نان در تهران گفت: یک فرد تهرانی بهطور متوسط حدود ۴ گرم نمک از طریق نان مصرف میکند که این مقدار در صورت شور بودن نان تا ۷ گرم در روز افزایش مییابد.
نوروزی در ادامه گفت: استاندارد میزان نمک در دوغ حدود یک گرم در هر ۱۰۰ میلیلیتر تعیین شده و به همین ترتیب یک بطری ۳۰۰ میلیلیتری حدود ۳ گرم نمک دارد.
نوروزی در ادامه افزود: میزان توصیهشده مصرف نمک در حال حاضر حدود ۵ گرم در روز است و فقط از طریق نان و دوغ، سه گرم از این مقدار تأمین میشود.
وی اظهار کرد: در برخی مکاتب فکری تأکید بر مصرف نمک زیاد وجود دارد اما مطالعات تاریخی نشان میدهد که تا حدود ۱۰۰ سال پیش، مصرف نمک بهمراتب کمتر بوده است.
وی ادامه داد: بررسی اسکلت افرادی که ۲۵۰۰ تا ۳۰۰۰ سال پیش زندگی میکردند نشان میدهد که مصرف نمک آنها کمتر از ۲ گرم در روز بوده و حتی در ۱۰۰ سال گذشته، میانگین مصرف حدود ۳ تا ۳.۵ گرم در روز گزارش شده است.
نوروزی افزود: تغییرات سبک زندگی و مصرف غذاهای فرآوریشده باعث افزایش چشمگیر مصرف نمک شده است.
وی با رد تأثیر مفید نمکهای خاص از جمله نمک دریایی، صورتی و آبی گفت: مهمترین عامل آسیبزا در نمک، سدیم است و سدیم موجود در این نمکها تفاوتی با نمکهای معمولی ندارد.
نوروزی تصریح کرد: این نمکها با قیمتهای گزاف فروخته میشوند اما از نظر تأثیر بر سلامت، هیچ برتریای ندارند.
وی با بیان اینکه مصرف نمک سفره باید حذف شود، تأکید کرد: باید غذاهایی که نمک بالایی دارند، مانند نان، از مراکزی تهیه شوند که نمک کمتری استفاده میکنند.
نوروزی افزود: در نانهایی با کیفیت پایین معمولاً برای بهبود کیفیت، نمک بیشتری افزوده میشود.
وی با اشاره به نقش دانشگاه علوم پزشکی گفت: این دانشگاه وظیفه دارد بر کارخانهها، کارگاهها و نانواییها نظارت داشته باشد و استانداردهای غذایی را اعمال کند.
نوروزی افزود: برنامههای استانداردسازی برای غذاهایی مانند نان و دوغ میتواند بسیار مؤثر باشد.
وی تصریح کرد: با وجود اینکه نیاز به اعمال استانداردهای بسیار سخت نیست، اما اجرای برنامههایی مبتنی بر شواهد علمی میتواند میزان نمک در محصولات غذایی را کاهش دهد.
نوروزی تأکید کرد که دانشگاه باید از کارکنان خود شروع کند و آنها را الگوی کاهش مصرف نمک قرار دهد.
وی با اشاره به پژوهشی انجامشده در یکی از دانشگاههای علوم پزشکی تهران گفت: مصرف نمک در کارکنان این دانشگاه ۲۰ درصد بیشتر از میانگین مصرف نمک در میان مردم تهران بود.
نوروزی افزود: این نشان میدهد که اطلاعرسانی به کارکنان دانشگاه اهمیت بالایی دارد.
وی ادامه داد: از آنجا که غذای کارکنان و بخش عمدهای از بیماران بهصورت متمرکز در یک محل تهیه میشود، امکان کنترل میزان نمک مصرفی در این مراکز بسیار زیاد است.
وی گفت: مراکز پخت غذای مرکزی در دانشگاه میتوانند اولین گامها برای اجرای استانداردهای کاهش نمک باشند.
نوروزی تأکید کرد: بررسی میزان مصرف نمک در کارکنان دانشگاه و جمعیت تحت پوشش آن کار پیچیدهای نیست و باید بهصورت علمی انجام شود.
به گفته وی، در ایران مصرف نمک تبدیل به یک عادت شده است و بسیاری از افراد حتی پیش از چشیدن غذا، به آن نمک میزنند.
نوروزی افزود: باید از دوران کودکی فرهنگسازی شود. ذائقه کودکان از همان ابتدا شکل میگیرد و اگر به مصرف غذاهای شور عادت کنند، در بزرگسالی نیز این الگو ادامه پیدا خواهد کرد.
به گفته وی، رفتار والدین در شکلگیری ذائقه غذایی فرزندان نقش مهمی دارد.
نوروزی خاطرنشان کرد: خانوادههایی که به غذا نمک زیادی اضافه میکنند، ناخودآگاه باعث میشوند فرزندان نیز به آن عادت کنند و در نتیجه، مصرف نمک در بزرگسالی بیشتر شود.
وی همچنین به افزایش مصرف غذاهای آماده اشاره کرد و گفت: غذاهای یخزده و آماده در حال تبدیل شدن به جزئی از وعدههای غذایی خانوادهها هستند.
نوروزی در پایان تأکید کرد: با توجه به افزایش مصرف غذاهای آماده و شرایط کاری خانوادهها، باید حتماً برای این دسته از محصولات غذایی استانداردهایی در نظر گرفت و میزان نمک آنها را کاهش داد، زیرا کاهش مصرف نمک نقش مهمی در سلامت عمومی جامعه دارد.
کپی لینک کوتاه:
نظر دهید