برگزاری کارگاه آموزشی پیشگیری از اضافه وزن و چاقی در کودکان و نوجوانان
گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی ایران در راستای توانمند سازی کارشناسان تغذیه شاغل در مراکز خدمات جامع سلامت با همکاری دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت و گروه تغذیه دانشکده بهداشت این دانشگاه، کارگاه پیشگیری از اضافه وزن و چاقی در کودکان بالای پنج سال و نوجوانان را برگزار کرد.
به گزارش روابط عمومی مرکز بهداشت غرب، الهام قنبرزاده؛ کارشناس گروه بهبود تغذیه معاونت بهداشت گفت: این کارگاه بخشی از برنامههای مشترک وزارت بهداشت و یونیسف در زمینه ارتقای سلامت کودکان و نوجوانان (ایران اکو) است، که با هدف تقویت ظرفیتهای علمی و عملی کارشناسان تغذیه و بهبود وضعیت سلامت نسل آینده برگزار شد.
وی یادآور شد: گروه بهبود تغذیه معاونت بهداشت با هدف توانمندسازی 93 نفر از کارشناسان تغذیه شاغل در حوزه تحت پوشش دانشگاه در زمینه پیشگیری از اضافه وزن و چاقی کودکان بالای پنج سال و نوجوانان اقدام به برگزاری کارگاه کرد.
قنبرزاده ضمن بیان آمارهای ارائه شده توسط یونیسف در سال 2020 میلادی در خصوص اضافه وزن و چاقی افزود: چاقی یک مشکل عمده بهداشت عمومی با شیوع 20% در جهان است.
وی گفت: نرخ شیوع در تمام نقاط جهان، هم در کشورهای غربی و هم در کشورهای فقیر در حال افزایش است و شیوع این بیماری در شمال آفریقا و خاورمیانه 16% است که تأثیر جدی اضافه وزن بر افراد و جوامع در سراسر جهان از نظر هزینه های بهداشتی، اجتماعی و اقتصادی مرتبط بسیار جدی و تأمل برانگیز است
قنبرزاده اظهار داشت: از سال ۱۹۹۰، چاقی در بزرگسالان در سراسر جهان بیش از دو برابر و چاقی نوجوانان چهار برابر شده است.ال ۲۰۲۲، بیش از ۳۹۰ میلیون کودک و نوجوان ۵ تا ۱۹ ساله اضافه وزن داشتند، از جمله ۱۶۰ میلیون نفر که با چاقی زندگی میکردند و در سال 2022 یک نفر از هر هشت نفر چاق بودند. در همین راستا بر آن شدیم تا با همکاری دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت و گروه تغذیه دانشکده بهداشت دانشگاه، کارگاه پیشگیری از اضافه وزن و چاقی در کودکان و نوجوانان را جهت توانمندسازی کارشناسان تغذیه شاغل در مراکز خدمات جامع سلامت، برگزار کنیم.
دکتر مریم خزدوز؛ عضو هیئت علمی گروه تغذیه دانشکده بهداشت دانشگاه ایران نیز با ارائه مطالب علمی و کاربردی، به بررسی ابعاد مختلف چاقی کودکان و راهکارهای پیشگیرانه پرداخت.
وی ضمن ارائه شاخصهای آنتروپومتریک و ارزیابی های تغذیه کودکان و نوجوانان، علل چاقی در این گروه های سنی را برشمرد. همچنین بررسی علل و عوامل مؤثر در بروز چاقی در کودکان و نوجوانان، نقش تغذیه صحیح و سبک زندگی سالم در پیشگیری، مداخلات بالینی و مشاورههای تخصصی برای خانوادهها، راهکارهای اجرایی برای کارشناسان تغذیه در سطح جامعه و تحلیل دادههای آماری و روندهای جهانی در زمینه چاقی کودکان و نوجوانان، از جمله مواردی بود که مدرس کارگاه به آنها اشاره کرد.
در بخش پایانی کارگاه، کار گروهی با نظارت و تسهیل گری ناظر دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت و ارائه آن توسط شرکت کنندگان و پاسخگویی به سؤالات ایشان توسط دکتر خز دوز، انجام شد.
کارگاه آموزشی ویژه پزشکان با محوریت پیشگیری از چاقی کودکان با میزبانی مرکز بهداشت غرب در سالن اندیشه برگزار شد.
در راستای ارتقاء سطح دانش و توانمندسازی تیم سلامت، کارگاه آموزشی تخصصی با موضوع «پیشگیری از اضافه وزن و چاقی در کودکان» روز یکشنبه ۲۸ مرداد ماه ۱۴۰۴ با حضور اعضای هسته آموزشی پزشکان برگزار شد.
این کارگاه با هدف آموزش آبشاری و انتقال دانش تخصصی به کلیه پزشکان فعال در حوزه سلامت کودک، به همت هسته آموزشی برگزارکننده و با مشارکت گسترده متخصصان برگزار شد. سخنرانان این برنامه، سرکار خانم لویزه و سرکار خانم دکتر خزدوز، با ارائه مطالب علمی و کاربردی، به بررسی ابعاد مختلف چاقی کودکان و راهکارهای پیشگیرانه پرداختند.
محورهای اصلی کارگاه شامل موارد زیر بود:
- - بررسی علل و عوامل مؤثر در بروز چاقی در کودکان؛
- - نقش تغذیه صحیح و سبک زندگی سالم در پیشگیری؛
- - مداخلات بالینی و مشاورههای تخصصی برای خانوادهها؛
- - راهکارهای اجرایی برای پزشکان در سطح جامعه؛
- - تحلیل دادههای آماری و روندهای جهانی در زمینه چاقی کودکان.


نظر دهید