بورانی اسفناج یک میان وعده ایرانی خوشمزه و پر انرژی
بورانی اسفناج، یک میان وعده ایرانی با ترکیب ماست و اسفناج است که به صورت پخته یا خام تهیه میشود. این خوراک خوشمزه برای کاهش حرارت بدن مفید است اما به دلیل اگزالات موجود در اسفناج، منبع خوبی برای آهن و کلسیم نیست و بهتر است به عنوان میان وعده مصرف شود.
به گزارش روابط عمومی دانشکده طب ایرانی دانشگاه علوم پزشکی ایران، دکتر مریم تقوی شیرازی، پزشک و متخصص طب ایرانی، درخصوص یک میانوعده سنتی ایرانی به نام بورانی و نکات مرتبط با آن توضیحاتی ارائه داد. زندهیاد نجف دریابندری در کتاب ارزشمند "مستطاب آشپزی از سیر تا پیاز" درباره بورانی نوشته است که این خوراک در اصل قلیهای است که در آن از سیر و ماست استفاده میشود. در گذشته، بورانی شامل گوشت و ترهبارهایی مانند اسفناج، چغندر یا کدو بود، اما با گذشت زمان، گوشت از این خورش حذف و به صورت بورانی امروزی درآمده است.
در بورانی، ماست به صورت چکیده یا نیمچکیده به روی سبزیجات خام یا پخته ریخته میشود. متداولترین نوع بورانی، ماست و خیار است، هرچند که به آن تاکنون بورانی گفته نشده است. در کتب قدیم آشپزی از هفت بشقاب بورانی نام برده شده است که شامل بورانی اسفناج، بادمجان، کدو، چغندر، کنگر، لوبیا سبز و قارچ میباشد. در تهیه انواع بورانی میتوان از سیر و فلفل تازه ساب هم استفاده کرد.
تهرانیها بورانی اسفناج را به این صورت تهیه میکنند: نیم کیلو اسفناج شسته و خرد شده با یک قاشق غذاخوری برنج و کمی آب روی حرارت ملایم پخته میشود تا برنج لعابدار شود. پس از پخت، نمک، فلفل و کمی مغز گردو به آن اضافه میشود و در کنار یا روی آن ماست نیز ریخته میشود. اضافه کردن کمی پیاز داغ هم طعم غذا را خوشمزهتر میکند.
بورانی اسفناج را میتوان با اسفناج خام هم تهیه کرد و سیر، نعنا و گل محمدی نیز بر اساس سلیقه آشپز به بورانی اضافه میشود. ترکیب ماست و اسفناج بسیار خوشمزه است و بیشتر به عنوان پیشغذا در سفرههای ایرانی دیده میشود. اگر میزان سیر و گردوی آن کم باشد، این خوراک برای گرممزاجان و کاهش حرارت و التهاب بدن مناسب است.
با این حال، بورانی اسفناج به دلیل وجود اگزالات در اسفناج، تامین کننده خوبی برای آهن و کلسیم بدن نیست و توصیه نمیشود که همراه با غذا مصرف شود.
کپی لینک کوتاه: