نقش درمان هدفمند ملکولی در توقف سرطان/درمان موثر و کم عارضه با کمک تکنیکهای تصویربرداری ملکولی
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران با اشاره به تجربه های موفق بهرهگیری از تکنیکهای تصویربرداری مولکولی در درمانهای هدفمند سرطان، گفت: رویکرد ترکیب تشخیص و درمان امکان شخصیسازی و بررسی دقیق پاسخ به درمان را فراهم میکند.
.jpg)
به گزارش روابط عمومی دانشکده فناوری های نوین علوم پزشکی، درمانهای هدفمند مولکولی با کمک تکنیک های تصویربرداری ملکولی درمانهای متحول شدهای هستند که رشد، پیشرفت و متاستاز سرطان را متوقف می کنند.
تشخیص زودهنگام، تعیین محل دقیق تومور و گسترش آن، پیش بینی پاسخ به درمان، اثربخشی درمان و همچنین توسعه داروهای جدید نقشهای کلیدی تصویربرداری مولکولی در تشخیص و درمان هدفمند سرطان هستند.
دکتر لیلا حسنزاده دانش آموخته دکترای تخصصی داروسازی هستهای در این باره عنوان کرد: تصویربرداری ملکولی یک حوزه علمی هیجانانگیز و رو به رشد است که فرآیندهای سلولی و مولکولی را در بدن زنده، بدون آسیبرساندن به سلولها و بافتها بررسی میکند.
وی با بیان اینکه در پزشکی هستهای از اتمهای رادیواکتیو برای تصویربرداری غیرتهاجمی استفاده میشود، افزود: دو تکنیک اصلی تصویربرداری پت (PET) و اسپکت (SPECT) برای بررسی عملکرد اندامها و بافتها و شناسایی تغییرات پاتولوژیک وجود دارند.
این استاد دانشکده فناوری های نوین علوم پزشکی ادامه داد: در پت از اتمهای رادیواکتیو که پوزیترون ساطع میکنند و در اسپکت از اتمهای رادیواکتیو که اشعه گاما ساطع میکنند، استفاده می شود؛ این دو روش نیز در تصویربرداری بالینی و هم پیش بالینی یعنی روی حیوانات آزمایشگاهی کاربرد فراوان دارند.
وی همچنین با اشاره به اهمیت هدفگیری مولکولی (تارگتینگ مولکولی) در درمان سرطان؛ گفت: با استفاده از مولکولهای هدفمند که به سلولهای سرطانی متصل میشوند، میتوانیم درمانهای موثر و کمعوارضی را ارائه دهیم. یک مثال پرکاربرد در این حوزه، FDG (فلوئور-18-فلورودزوکسیگلوکز) است که در پت اسکن استفاده میشود. این مولکول به سلولهای سرطانی که متابولیسم بالایی دارند، متصل میشود و امکان تشخیص آنها را فراهم میکند.
حسنزاده رویکرد ترکیب تشخیص و درمان را به عنوان یک انقلاب در پزشکی هستهای معرفی کرد و افزود: این رویکرد امکان شخصیسازی درمان و پایش دقیق پاسخ به درمان را فراهم میکند.
وی به نقش ذرات رادیواکتیو در درمان سرطان پرداخت و یادآور شد: ذرات آلفا و بتا به دلیل دارا بودن جرم و بار، قدرت تخریبی دارند و با آسیب به DNA سلولهای سرطانی، باعث مرگ آنها میشوند.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران به نمونههای موفق درمانی اشاره کرد که در درمان متاستازهای استخوانی استفاده میشوند و افزود: رادیوداروها به بافت استخوانی متصل میشوند و با انتشار ذرات بتا، سلولهای سرطانی را از بین میبرند.
حسنزاده بر اهمیت هدفگیری مولکولی در درمان سرطان تاکید کرد و گفت: با استفاده از این روش میتوانیم رادیوداروها را به طور دقیق به سلولهای سرطانی برسانیم؛ این روش، درمانهای موثر و کمعوارضی را برای بیماران فراهم میکند.
نظر دهید