متخصص طب سنتی دانشکده طب ایرانی دانشگاه علوم پزشکی ایران تشریح کرد:
گیاهخواری از دیدگاه ابن سینا
دکتر بیات، پزشک و دانشجوی دکترای تخصصی طب سنتی ایرانی دانشکده طب ایرانی دانشگاه علوم پزشکی ایران، درخصوص گیاهخواری از منظر ابن سینا گفت: دیدگاه ابن سینا بر اهمیت تعادل غذایی، تنوع مواد خوراکی و توجه به شرایط فردی تأکید دارد. این نگاه علمی و منطقی حتی پس از گذشت قرنها، میتواند راهنمای مفیدی در بررسی رژیمهای غذایی امروزی لحاظ شود.

به گزارش روابط عمومی دانشکده طب ایرانی دانشگاه علوم پزشکی ایران، دکتر بیات، پزشک و دانشجوی دکترای تخصصی طب سنتی ایرانی دانشکده طب ایرانی دانشگاه علوم پزشکی ایران، درخصوص گیاهخواری تشریح کرد: در سالهای اخیر، گیاهخواری و وگانگرایی در دنیا رو به افزایش است.
افراد به دلایل مختلفی مانند حفظ سلامتی، دغدغههای محیطزیستی، اخلاقی و حمایت از حقوق حیوانات به این نوع رژیمها روی میآورند. تحقیقات جدید نشان میدهند که رژیمهای گیاهی میتوانند به کاهش وزن، کنترل قند خون، بهبود چربیهای خون و کاهش خطر بیماریهای قلبی کمک کنند. همچنین، برخی شواهد از کاهش احتمال ابتلا به برخی سرطانها در گیاهخواران خبر میدهند.
رژیمهای گیاهی انواع مختلفی دارند، از جمله:
1. وگان: حذف کامل همه محصولات حیوانی، حتی لبنیات و تخممرغ
2. لاکتو گیاهخواری: حذف گوشت و تخممرغ، اما مصرف لبنیات
3. پسکاترین: حذف گوشت قرمز، ولی مصرف ماهی
4. نیمهگیاهخواری: مصرف محدود گوشت و محصولات حیوانی
با وجود این فواید، پیروی ناآگاهانه از رژیم گیاهی میتواند باعث کمبودهایی مانند ویتامین B12، آهن، روی و کلسیم شود. کمبود B12 بهویژه در وگانها میتواند منجر به کمخونی، اختلالات عصبی و افزایش خطر بیماریهای قلبی شود. همچنین برخی مطالعات، ارتباط رژیمهای گیاهی سختگیرانه با افزایش خطر افسردگی و اضطراب، بهویژه در جوانان را مطرح کردهاند.
نگاه ابن سینا به تغذیه و گیاهخواری
ابن سینا، حکیم بزرگ ایرانی، در کتابقانون در طببه نقش تغذیه در حفظ سلامت توجه ویژهای دارد. او توصیه میکند که رژیم غذایی افراد سالم باید متعادل و شامل ترکیبی از گوشت، غلات، میوه و نوشیدنیهای گیاهی باشد. بهویژه گوشت حیوانات جوان مانند بره و گوسفند، گندم سالم و میوههایی مثل انجیر و انگور، بهعنوان منابع مناسب تغذیه ذکر شدهاند.
ابن سینا مصرف بیش از حد میوههای آبدار مانند آلو و خربزه را، بهویژه در فصول سرد یا بدون فعالیت بدنی، مضر میدانست. او رژیمهای محدودکننده (مثل حذف گوشت) را فقط در بیماران یا در موارد خاص مانند درمان چاقی و امتلا (پری بدن) و برای دورههای کوتاهمدت مفید میدانست، نه بهعنوان یک روش دائمی برای فرد سالم.
بنابراین، دیدگاه ابن سینا بر اهمیت تعادل غذایی، تنوع مواد خوراکی و توجه به شرایط فردی تأکید دارد. این نگاه علمی و منطقی حتی پس از گذشت قرنها، میتواند راهنمای مفیدی در بررسی رژیمهای غذایی امروزی باشد. پزشکان نیز امروزه توصیه میکنند در صورت انتخاب رژیم گیاهخواری، مصرف مکملهای ضروری و مشاوره با متخصص تغذیه فراموش نشود.
نظر دهید