• 1402/10/12 - 13:42
  • - تعداد بازدید: 278
  • - تعداد بازدیدکننده: 263
  • زمان مطالعه : 2 دقیقه
  • /ZVhTo

اهمیت خواب در طب ایرانی

دکتر مریم تقوی شیرازی متخصص طب ایرانی دانشگاه علوم پزشکی ایران در مطلبی علمی با تاکید به اهمیت خواب در طب ایرانی به مزایای خواب پرداخت.

به گزارش دانشکده طب ایرانی دانشگاه علوم پزشکی ایران، دکتر مریم تقوی شیرازی متخصص طب ایرانی در این مطلب آورده است: حکمای طب کهن ایرانی برای حفظ سلامتی و سالم زیستن، اصول شش گانه‌ای را همواره در نظر داشتند و اصلاح آن را به عنوان نخستین قدم، پیش از هر اقدام درمانی، برای حفظ صحت و بازگرداندن آن به تعادل تاکید داشتند. این شش اصل عبارتند از  آداب و اصول صحیح خوردن و نوشیدن، خواب و بیداری، ورزش و استراحت، آب و هوا و مکان زیستن، احتباس و استفراغ (اجابت مزاج، استحمام و ....) و حالات روانی است. بنابراین داشتن خوابی خوب به عنوان یک اصل، تضمینی برای سلامت پایدار هر فرد است.

 

با کار روزانه بر اثر حرکت بدن و فشارهای جسمی و روانی مقداری از روح یا شارژ بدن تحلیل می‌رود. این تحلیل آنقدر زیاد می‌شود که بدن برای حفاظت اعضای حیاتی نظیر قلب، حرکت را متوقف می‌کند. بدین ترتیب با توقف حس و حرکت، قلب فرصت برای تجدید این شارژ از دست رفته را پیدا می‌کند.

 

تمامی موجودات زنده از جمله انسان برای سازگاری با ریتم شبانه روزی دارای یک ساعت بیولوژیک درونی به نام Circadian Rhythms می‌باشند. در مغز انسان مرکزی وجود دارد که زمان انجام فعالیت‌های مختلف از جمله خـواب و بـیــداری، هضم گوارشی و مـیـزان ترشح غدد درون‌ریز را در طول شبانه‌روز تنظیم می‌کند.

 

یکی از هورمون‌های مهمی که در طول شب و تحت نظارت این مرکز ترشح می‌شود، هورمون تاریکی یا ملاتونین است. ملاتونین چرخه خواب و بیداری را تنظیم می‌کند. زمان عبور غذا در مجاری گوارشی را کاهش می‌دهد تا هضم غذا بهتر انجام شود. در شب هورمون رشد نیز ترشح می‌شودکه در بازسازی بافت‌ها و تقویت سیستم ایمنی نقش مهمی دارد.

 

بنابراین هر گونه تغییر در عادات خواب فرد از جمله شب کاری، شب زنده داری و تغییرات سبک زندگی، مسافرت‌های هوایی (Jet lag) و .... با بهم زدن زمان مواجه با نور، سیستم بیولوژیک و طبیعی بدن را دچار سردرگمی و نابسامانی خواهد کرد.

 

برهم خوردن نظم طبیعی خواب و از دست دادن خواب شبانه می تواند باعث کسالت و کاهش تمرکز، چاقی، دیابت، مشکلات گوارشی مانند یبوست، مشکلات قلب و عروقی مانند فشارخون و تصلب شرائین، برهم خوردن ترشح شبانه هورمون‌های محافظ سیستم ایمنی، هورمون های رشد و جنسی، اختلالات قاعدگی و حتی ناباروری شود.

پایان مطلب//

  • گروه خبری : اخبار برتر,علمی,بهداشت و سلامت
  • کد خبر : 321647
کپی لینک کوتاه:
هدیه محمدی
خبرنگار:

هدیه محمدی