گفتوگوهای ویژه _ 20
پژوهش تاثیر شیر مادر در زمان افتادن بندناف نوزاد از سوی محقق دانشگاه علوم پزشکی ایران
عضو هیئت علمی و دانشیار دانشکده پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی ایران در تشریح این طرح تحقیقاتی گفت: میتوان با اطلاع رسانی به مردم توصیه کرد که شیرمادر نه تنها مصرف خوراکی آن اثرات مفید زیادی بر نوزاد دارد، بلکه مصرف موضعی آن میتواند حداقل در مورد بندناف؛ زمان افتادن آن را کاهش دهد.
در این زمینه دکتر لیلا امیری فراهانی در گفتوگو با روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی ایران به تشریح طرح تحقیقاتی خود با عنوان (بررسی تاثیر مصرف موضعی شیر مادر بر زمان افتادن بند ناف در نوزادان - مرور سیستماتیک و متاآنالیز) پرداخت، که این گفتوگو از جنس سلامت پیش روی شماست.
لطفا خودتان را معرفی کرده و سوابق علمی، پژوهشی، اجرایی و عملی خود و فعالیتهای مرتبط با این پژوهش را بیان کنید _
دکتر لیلا امیری فراهانی هستم عضو هیئت علمی و دانشیار دانشکده پرستاری و مامایی با سابقه 14 سال. در حال عضو گروه مامایی و بهداشت باروری دانشکده هستم. پژوهشهای متعددی را در حوزه طب مکمل انجام دادم که غالب آنها برای ارتقا سلامت مادر و یا نوزاد بوده است که بخشی از آنها در قالب پایان نامه های دانشجویی و بخشی از آنها در قالب طرح های مستقل انجام شده است.
_ دلیل اصلی شما برای انتخاب این طرح تحقیقاتی و پژوهش چه بود و چه کسانی در این تحقیق یاری دهنده شما بودند؟
فراهانی: در سال 83 که برای دوران کارشناسی ارشد لازم بود پایان نامه ای دفاع کنم تا بتوانم از کارشناسی ارشد آموزش مامایی فارغ تحصیل شوم، عنوان پایان نامه مقاله ارشد من: اثر مصرف موضعی شیر مادر بر زمان افتادن بندناف و کلونیزاسیون باکتریها در بندناف بود و این شروع باعث شد کارهای متعددی درخصوص اثر مصرف موضعی شیرمادر بر بهبود درماتیت آتوپیک و راش ناشی از پوشک در کودکان انجام دهم. به واسطه فعالیت در حوزه مصرف موضعی شیر مادر (استعمال موضعی شیرمادر در جهت بهبود زخم) متوجه شدم بعد از فعالیت من در سال 83 در مورد بندناف، با عنوان مشابه من افراد بسیار زیادی در دنیا آمدند و اثر مصرف موضعی شیرمادر بر زمان افتادن بندناف سنجیدند و من به این فکر واداشت چه خوب است در این حوزه یک مطالعه سیستماییک رویو و متاآنالیز طراحی شود. در این طرح دو مورد از دانشجویان فارغ التحصیل دانشکده در طرح همکاری کردند (نیلوفر ایزددوست و مهدیه طاهری) و استاد آماری که انجام متاانالیز برعهده داشتند (دکتر مائده امینی) بودند که تیم بسیار خوبی هم داشتیم.
_ پژوهش تان را معرفی کرده و با معرفی ویژگی و نوآوری های آن در خصوص موضوعات و محورهای آن شرح دهید
فراهانی: ما تقریبا 40 مقاله جمع آوری کردیم و متاآنالیز کردیم که نتایج ما نشان داد مصرف موضعی شیرمادر نه تنها بر زمان افتادن بندناف موثر است بلکه دوره نشت ترشحات خونی و موکوئیدی بعد افتادن بندناف را کاهش می دهد که می تواند راهکار خوبی برای مراقبت از بندناف باشد به ویژه در فرهنگ ما که خیلی از مردم عادت به استفاده از ترکیبات مضر در محل بندناف دارند. چون من خودم در بالین عملا درگیر خانواده و نگرانی آنها در مورد بندناف نوزاد بودم، فکر میکنم در فرهنگ های مشابه ما که خیلی از افراد از ترکیباتی مثل شکر، زردچوبه و ... در محل بندناف استفاده می کنند تا حداقل راهنمایی شوند از یک ترکیب مفید و در دسترسی مثل شیرمادر استفاده کنند.
_ آیا این پژوهش به مرحله اجرا و یا بهره برداری درآمده است؟
فراهانی: این پژوهش پایان یافته است و مقاله آن در حال بررسی در یک ژورنال با کیفیت بالا هست که امیدوارم به نتیجه خوبی برسد.
_ این طرح پژوهشی چه گره ای از مشکلات مردم باز خواهد کرد؟
فراهانی: میتوان با اطلاع رسانی به عموم مردم توصیه کرد که شیرمادر نه تنها مصرف خوراکی آن اثرات مفید زیادی بر نوزاد دارد بلکه مصرف موضعی آن می تواند حداقل در مورد بندناف زمان افتادن آن را کاهش دهد.
_ انتظار شما از مسئولین و متولیان امور پژوهشی در زمینه حمایت و یا توسعه فعالیتهای مشابه چیست و چه راهکارهایی را پیشنهاد میکنید
فراهانی: در مورد هر پژوهشی یک محقق شبیه امثال بنده علیرغم مسئولیت های متعدد آموزشی و بالینی کارهای پژوهشی انجام میدهیم و انتظار حداقلی که از دانشگاه داریم بودجه اندک مصوب شده به موقع پرداخت کنند. پرداخت هزینه 20٪ به ویژه برای طراحی مطالعاتی که نیاز به خرید دارو یا طراحی محتوای پیشرفته آموزشی دارد چه دردی دوا میکند. من به عنوان یک هیئت علمی که حقوق زیر 30 میلیون دارم و به جهت تمام وقت جغرافیایی بودن اجازه انجام هیچ کار غیر انتفاعی ندارم، این هزینه اولیه طرح های پژوهشی باید از کجا تامین شود. تقاضایی که دارم در مورد طرح هایی که انجام مداخلات آن هزینه بر است مثل داروها یا محتوای آموزشی پیشرفته دانشگاه هزینه اولیه از 20٪ افزایش یابد.
_ اگر توضیح دیگری درخصوص برنامههای جاری، آینده و اهداف تان دارید در خاتمه این گفتوگو بفرمایید.
فراهانی: علاقه مند به انجام مطالعات برای ارتقا وضعیت بالینی دانشجویان مامایی هستم ولی واقعا با این مدل تامین هزینه ها تا حد زیادی انجام کار غیر ممکن شده است. نیازمند مساعدت و همکاری دانشگاه هستیم.